שעועית מצויה היא צמח חד שנתי, אחד המינים בסוג שעועית ממשפחת הקטניות. לשעועית המצויה ישנם זנים רבים מאוד. מוצא השעועית המצויה באזור מרכז אמריקה שם גידלו אותה כבר בזמן העתיק. לאחר גילוי אמריקה במאה החמש עשרה, השעועית הגיעה לאירופה ומאירופה נפוצה לשאר חלקי העולם.
בארץ גידלו שעועית עוד לפני קום המדינה ונכון לכתיבת שורות אלה שטחי הגידול של השעועית נרחבים. בארץ מגדלים את כל סוגי השעועית לרבות שעועית אדומה, שחורה, לבנה, צהובה וירוקה.
השימוש בשעועית במטבחים השונים
הזמינות של השעועית, הערכים התזונתיים שלה ונוחות הבישול של השעועית הובילו לכך שהשעועית משחקת תפקיד מרכזי במגוון רחב של מטבחים לאומיים ובמגוון עצום של מנות לאומיות ומסורתיות.
בין היתר ניתן למצוא את השעועית כמרכיב מרכזי בארוחת הבוקר האנגלית המסורתית, בפז'ואדה הברזילאית, במחית הרומנית שנקראת יאחנייה, באבס קון ארוז הנפוץ בעדה הספרדית, בצ'ילי קון קרנה המקסיקני ועוד.
את השעועית ניתן לאכול כשהיא מוגשת קרה בליווי ירקות או כתוספת לסלט, כשהיא במצב מחיתי, כשהיא חמה בתוך תבשיל ועוד. לשעועית היבשה חיי מדף ארוכים במיוחד.
הערכים התזונתיים של שעועית לבנה
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם שעועית לבנה:
- 333 קלוריות, 23.36 גרם חלבון, 60.27 גרם פחמימות, 0.85 גרם שומן, 15.2 גרם סיבים תזונתיים ו- 11.32 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.437 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.146 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.479 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – 388 מק"ג, ויטמין B5 – 0.732 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.318 מ"ג (סך הכול 2.5 מ"ג ויטמינים ממשפחת ויטמיני B), ויטמין K – כ 5.6 מק"ג וויטמין E – כ 0.21 מ"ג.
- מינרלים – 1795 מ"ג אשלגן, 3.67 מ"ג אבץ, 301 מ"ג זרחן, 190 מ"ג מגנזיום, 10.44 מ"ג ברזל, 240 מ"ג סידן ו- 16 מ"ג נתרן.
היתרונות הבריאותיים של השעועית
השעועית עשירה מאוד בחלבון ולפיכך מומלצת במיוחד לשילוב בתפריט של אנשים הדוגלים בתזונה המתבססת על מזונות מן הצומח או אנשים הנמנעים כליל מצריכת מזונות מן החי.
בנוסף לכך, השעועית מכילה שיעור גבוה במיוחד של ברזל כשלמעשה מדובר על הקטנייה שמכילה את שיעור הברזל הגבוה ביותר מבין כל הקטניות. בדיוק באותו האופן השעועית מכילה גם את כמות האשלגן הגבוהה ביותר ומסיבה זו היא אינה מומלצת לצריכה עבור אנשים הסובלים מבעיות בתפקוד הכלייתי.
אחד היתרונות הבריאותיים החשובים ביותר שיש להזכיר בהקשר של השעועית הוא שיעור הסיבים התזונתיים שבה. הסיבים התזונתיים הקיימים בשעועית תורמים לתחושת שובע מוגברת, מסייעים להאטת קצב ספיגת הגלוקוז מהמזון לדם וכן מסייעים לספיחת הכולסטרול מהמזון. החיסרון המרכזי של כמות הסיבים הגבוהה שבשעועית בא לידי ביטוי בקושי הניכר בעיכול השעועית ובתופעת הלוואי המוכרת ביותר של עיכול השעועית, הלא היא הנפיחות והצטברות הגזים במערכת העיכול.