דיאטה פגאנית

אם חשבתם שפגאנים הם עובדי אלילים, כדאי שתכירו את הדבר החדש בהקשר זה. דיאטה פגאנית נחשבת לדבר הבא, אך לא מדובר בדיאטה מושלמת, יש לה יתרונות, יש לה חסרונות. לפני שתשקלו לנסות, כדאי לכם להבין בדיוק על מה מדובר. 

מהי בעצם דיאטה פגאנית 

העקרונות של הדיאטה הפגאנית אינם חדשים. היא מבוססת במידה רבה על שני סוגים של דיאטות, שנחשבות למצליחות מאוד בעולם. מצד אחד, היא שואבת הרבה מדיאטת פליאו, כלומר כזאת שמבוססת על תזונת האדם הקדמון. מצד שני, היא מבוססת על דיאטות טבעוניות.

מפתח השיטה הינו רופא שפרסם את הרעיון ברשת ולאחר שנרשמה התעניינות, פרסם גם ספר שזכה להצלחה. בארץ היא חדשה למדי אך בחו"ל, יש כאלה שכבר מתבססים על התזונה הפגאנית שנתיים, שלוש ואפילו יותר. 

מהם היתרונות של הדיאטה הפגאנית

  • הדיאטה הפגאנית מעודדת מאוד צריכה של מזונות צמחיים. כלומר, מרבית התזונה (70 עד 80 אחוז) כוללת מזון שאיננו מן החי. לתזונה כזאת יש השפעה נרחבת וטובה, על בריאות הלב, הורדת כולסטרול וחיזוק הגוף. 
  • עקרונות התזונה מבוססים על מזון בלתי מעובד. מי שירצה לאמץ באופן מלא את כל העקרונות יצטרך להימנע לחלוטין ממזונות שכוללים צבעי מאכל, חומרים משמרים. יש להימנע ממזונות תעשייתיים, מומלחים, פירות מרוססים. ידוע היטב כי מזונות כאלה אינם בריאים, רבים מהמרכיבים שלהם חשודים בצרות שונות, החל מפגיעה במערכת העיכול, דרך החלשת המערכת החיסונית וכלה בסרטן
  • זו דיאטה שמעלה על נס את חשיבות הסיבים. כאשר מרכיב מרכזי בתזונה מכיל אותם, ההשפעה ברורה. הם תורמים לתחושת שובע וניקוי המעי הגס, הם נחשבים למעוררי שובע ולכן טובים למשקל גוף תקין. 
  • הרעיון של תזונה המבוססת על פירות וירקות מגוונים אהוב מאוד על דיאטנים ורופאים. הגיוון הזה מספק לגוף אנרגיה, ויטמינים, נוגדי חמצון. כמו כן, המלצות לשילובים כמו צריכת פירות בארוחה עם חלבון נמצא כיעיל נגד סוכרת ולאיזון גליקמי. 
  • דגש נוסף – צריכת שומן איננה אסורה אך יש להעדיף שומן בריא כמו שמן זית, שמן דגים וכדומה. אלה מרכיבים חשובים וחיוניים לגוף ואף ולפעילות המוח. 

מהם החסרונות של הדיאטה הפגאנית

  • דיאטה יקרה – במובן הטהור ביותר, היא אוסרת על כל צריכה של מזון מעובד, פירות או ירקות מרוססים. היא שמה דגש על כמה שיוצר מזון אורגני, עדיף כזה שלא מגיע מייצור תעשייתי ומזהם. החיסרון, למרות שהיא בריאה, היא גם מאוד יקרה. 
  • לא הכל זמין בארץ – בחו"ל, פירות יער כמו פטל או דומדמניות נפוצים ודי זולים. בארץ, המוצרים הללו שנחשבים לנוגדי חמצון יעילים וטובים (עם השפעה חיובית על הורדת רמת סוכר) פחות נפוצים. יש אמנם פירות יער קפואים, אך הם טובים פחות מהטריים ומחירם גבוה. 
  • חסרות בדיקות אמפיריות – אמנם הדיאטה פותחה על ידי אדם בעל השכלה מדעית, אולם אין זה מספיק. חסרות בדיקות אמפיריות שיגלו עד כמה הדיאטה הזאת עדיפה באמת על דיאטות וותיקות יותר. 
  • ישנם תזונאים אשר מתרעמים על כך שהעקרונות שוללות צריכה מזונות מסוימים הנחשבים לבריאים. למשל, חסידי השיטה שוללים צריכה של דגנים, קינואה, מוצרי חלב וקטניות מסוימות. אלה מרכיבים שנחשבים לבריאים, אפילו מאוד. לא ברור מדוע יש להימנע מהם, בפרט אם לא ידועה רגישות מיוחדת. למשל מוצרי חלב נחשבים לחיוניים לאספקת סידן ודגנים מלאים, לצד ירקות, מהווים מרכיב תזונה חשוב. 

אם נרצה לסכם, הרי שהדיאטה איננה מהווה חידוש מהפכני, אולם היא כוללת המלצות טובות בהחלט. אימוץ חלק מהרעיונות יכול בהחלט להיות חיובי ובריא.