חולים בפמפיגוס? זוהי התזונה שמומלץ לכם לצרוך

חולים בפמפיגוס? זוהי התזונה שמומלץ לכם לצרוךפמפיגוס היא מחלה אוטואימונית כרונית חמורה מאוד הבאה לידי ביטוי בהתפתחות של שלפוחיות בעור וברקמות הריריות. באופן טבעי מערכת החיסון שלנו מייצרת נוגדנים נגד גורמים זרים שיש להילחם בהם.

בגופם של חולי פמפיגוס לעומת זאת, נוצרים נוגדנים גם נגד חלבונים מסוימים הנקראים desmogleins (דזמוגלאינים), הנמצאים בתאי העור, האחראיים לחיבור בין תאי העור הממוקמים בשכבת העור העליונה.

כאשר החלבונים מסומנים על ידי הנוגדנים, מתרחשת תקיפה עצמית של מערכת החיסון ובעקבות זאת נוצרות השלפוחיות האופייניות למחלה. למחלה יש שתי צורות עיקריות: פמפיגוס פוליצאוס ופמפיגוס וולגריס. בפמפיגוס פולצאוס השלפוחיות נוצרות אך ורק בשכבות השטחיות של העור ואילו בפמפיגוס וולגריס, השלפוחיות נוצרות בחלקים העמוקים יותר של האפידרמיס כשבשלב הראשון יופיעו שלפוחיות ברירית הפה ורק בשלב מאוחר יותר יתפתחו גם שלפוחיות בעור.

הקשר בין תזונה לבין פמפיגוס

בדומה לשאר המחלות האוטואימוניות, גם במקרה של פמפיגוס אמנם הפתופיזיולוגיה של המחלה ברורה, אך בכל הקשור לאטיולוגיה שלה, נראה כי רב הנסתר על הגלוי. הכוונה היא לכך שנכון להיום לא ברור עדיין מה הם הגורמים הברורים להתפרצות המחלה והאם ישנם מזונות מסוימים שיכולים להגדיל את הסיכון לחלות בה.

עם זאת, ברוב המוחלט של המקרים מומלץ לערב בתכנית הטיפולית גם דיאטנית קלינית וזאת בשל הסיבות הבאות:

  • בעזרת טיפול תזונתי מתאים ניתן להפחית את מידת החומרה של תופעות הלוואי הנגרמות כתוצאה מהטיפול התרופתי במחלה ולהפחית את הסיכוי לסיבוכים.
  • במקרים רבים מאוד המחלה גורמת לקשיים בצריכת המזון ובעקבות כך החולים עלולים לסבול מאובדן משקל לא רצוני ומתת תזונה. בעזרת טיפול תזונתי ניתן לנטר את הסטטוס התזונתי של החולים ולמנוע מצבים חמורים מעין אלו, שיכולים לגרום להחמרת המחלה הראשונית.

סיוע במצבים בהם מופיעות שלפוחיות בחלל הפה ובשפתיים

כאבים בזמן הלעיסה והבליעה עלולים לגרום לירידה משמעותית בצריכת המזון. לרוע המזל חולים רבים נכנסים לתוך מעגל קסמים שבו הירידה בצריכת המזון גורמת להחמרת מצב המחלה, שבתורה גורמת להחמרת הפצעים בפה וחוזר חלילה.

בעזרת טיפול תזונתי ניתן להתאים למטופל תפריט המבוסס על נוזלים או מזונות רכים ולדאוג לכך שיזכה לקבל את כל מרכיבי המזון הנחוצים לו ואת הצריכה הקלורית לה הוא זקוק.

בנוסף לכך, ישנם לא מעט חולים שמדווחים על כך שההתקפים מתפתחים במקרים רבים לאחר צריכה של מזונות מסוימים וכי המחלה מחמירה בתגובה לצריכה של מזונות מסוימים. במהלך הטיפול התזונתי ניתן למפות את המזונות השונים הנמצאים ביחסי גומלין עם המחלה על מנת שהמטופל ילמד כיצד להימנע מהם.

טיפול תזונתי בזמן נטילת סטרואידים

הסטרואידים מהווים את המרכיב המרכזי בטיפול בחולי פמפיגוס שכן הם גורמים לדיכוי המערכת החיסונית שיצאה מכלל שליטה. כאשר נוטלים סטרואידים, בעיקר כשמדובר בנטילה ממושכת, יש להקפיד במיוחד על תזונה המתאימה לטיפול התרופתי, כשבין היתר יש לשים דגש על הנקודות הבאות:

  • הסטרואידים גורמים לעלייה של רמת הגלוקוז בדם ולכן מומלץ להפחית במידת האפשר את צריכת הסוכרים הפשוטים.
  • בקרב מטופלים רבים הסטרואידים גורמים להגברת התיאבון בצורה ניכרת וכתוצאה מכך לצריכת מזון מוגברת ולהשמנת יתר. לפיכך, חשוב ביותר להיערך מראש להתקפות הרעב ולרכוש כלים לבחירה בנשנושים בריאים שאינם מרוכזים אנרגטית. חשוב ביותר שהמטופלים ישמרו על משקל תקין על מנת להפחית את הסיכוי להחמרה במצבם הבריאותי.
  • הסטרואידים גורמים לפירוק של חומצות אמינו ולכן במקרים רבים יומלץ למטופל לצרוך כמות גבוהה יותר של חלבונים.
  • נטילה ממושכת של סטרואידים עלולה לגרום לירידה בצפיפות העצם ולכן יש להקפיד על צריכה נאותה של סידן כשבמידת הצורך ניתן ליטול תוספי סידן וויטמין D.
  • נטילה ממושכת של סטרואידים גורמת להפרעות במאזן השומנים בדם לרבות עלייה של טריגליצרידים ושלLDL וירידה של HDL. גם כאן ניתן לראות כי ישנה חשיבות רבה למעורבות של דיאטנית קלינית לתיקון פרופיל השומנים ולמניעת סיבוכים עתידיים.