התמכרות לשוקולד

התמכרות לשוקולדהתמכרות מכל סוג שהוא, שכוללת גם התמכרות לשוקולד הנה מצב שבו האדם המכור תלוי בחומר או בפעילות מבחינה פיזית וגם נפשית. לדוגמה, התמכרות לסיגריות כוללת את הצורך הפיזי והכפייתי בחומר הניקוטין והאדם תלוי לגמרי בהתנהגות של עישון הסיגריות.

כך גם התמכרות לשוקולד שכוללת את ההתמכרות לקקאו, לשומן ולסוכרים וגם את ההתנהגות הכפייתית- אובססיבית של הזלילה עצמה. האדם המכור מחפש כל התנהגות כפייתית שתעזור לו בהשגת החומר הממכר. ישנן פעמים שבהן ההתנהגויות האובססיביות של ההתמכרות גורמות להשלכות לא חיוביות על חייו של האדם המכור והן ממלאות את מקומם של הצרכים הפסיכולוגיים והגופניים הטבעיים של האדם.

שוקולד, שוקולד, שוקולד

כאשר אנחנו נתונים במצבים נפשיים מסוימים כמו מתח, לחץ, חשש, שעמום, בטלה, חוסר מעש ומנוחה אנחנו משתוקקים לסוג מסוים של מזון שישכיח מאתנו במקצת את המצב שלנו. הסוג הנפוץ ביותר של המזון שמרבית האנשים בעולם משתוקקים אליו הם הממתקים השומניים- עוגות, עוגיות, גלידה וכמובן שוקולד. השילוב של סוכר ושומן שנמצאים בשוקולד יוצר מרקם של שמנת בפה, מרקם שנעים להרגיש אותו וכמובן שהוא טעים מאוד. אנשים בעלי התמכרות לשוקולד מעדיפים לאכול אוכל מתוק ושמנוני עם אותו מרקם קצפתי מאשר אוכל עם הרבה סוכר אך דל שומן.

הממתק הנפוץ ביותר אך גם המסוכן ביותר הוא השוקולד אשר מורכב מחומרים לא בריאים כמו קפאין, שומן וכמובן סוכר בכמויות גדולות. השילוב של החומרים הללו גורם לשחרור האנדורפינים במוח שנותנים תחושות של רוגע. מצד אחד אותם חומרים גורמים להתעוררות הגוף ולרגיעה בשעת מצבי לחץ, אולם מצד שני הם גורמים לכך שתהיה העלאה בדופק הלב.

אנשים בעלי התמכרות לשוקולד יכולים להתחיל לאכול קובייה אחת של שוקולד ולהמשיך לזלול עוד ועוד קוביות, עד שבסוף מבלי לשים לב הם מסיימים את כל חפיסת השוקולד. אותם אנשים לא יכולים לשלוט בזלילת השוקולד וגם לא תמיד הם מודעים לה.

למה מתמכרים לשוקולד?

סיבה אחת להתמכרות לשוקולד היא העובדה שהגוף סובל מחסרים תזונתיים. במקרה זה אנשים אשר מכורים לשוקולד זוללים אותו בכמויות אדירות כדי לכפר על כך שהם לא צורכים דברי מזון אחרים. ההתמכרות מתחילה כשבגוף אין מספיק מגנזיום. השוקולד מכיל מגנזיום בכמויות אדירות והוא יכול להוות תחליף לכל אותם החסרים.

סיבה אחרת להתמכרות לשוקולד היא מצבים רגשיים מסוימים – שינויי מצב רוח, רעב, שעמום וכדומה. אצל אנשים שמכורים, השוקולד מהווה דרך לפתרון הבעיות ולהעלאת מצב הרוח. אותם מכורים נהיים שמחים יותר ומרגישים נפלא.
סיבה נוספת להתמכרות לשוקולד יכולה להיות העובדה שישנם מצבים בחיים שההורמונים לא מאוזנים, כמו לפני קבלת הווסת והשוקולד ממלא את תפקיד המאזן.

הלוחמה בתשוקה

התמכרות לשוקולד היא בעצם הדרך של האדם לספק את התשוקה לשוקולד, וכדי להילחם בה הוא צריך להכיר בתשוקה עצמה ובכל המשתמע ממנה. התשוקה לשוקולד היא תשוקה אמיתית- מבחינה פיזית ופסיכולוגית כאחד. על כן יש צורך לטפל בה בשני מישורים: המישור הרגשי- התנהגותי והמישור הפיזיולוגי- תזונתי.

הגמילה משוקולד צריכה להיות מלווה כמובן בגמילה משאר המזונות המתוקים ובשינוי כללי בתפריט היומי על מנת לגרום לשינויים גדולים. התפריט החדש צריך לכלול מזון בריא שבא כתחליף לשוקולד, מזון דל שומן שלאט לאט יפחית את אחוזי השומן של כל התפריט היומי.

הכוונה היא לא לוותר לגמרי על השומן אלא לשמור על 25% שומן בלבד מכל הקלוריות בכל יום, חשוב לאכול מזון עם סיבים תזונתיים, פירות, ירקות, דגנים וקטניות שיגרמו לתחושת שובע מבלי שיהיו משמינים וחשוב לאכול בכל כמה שעות ארוחה קטנה כדי לא לגרום לגוף להיכנס למצב של רעב.

אל תוותרו לגמרי על שוקולד אלא תאכלו אותו בצורה מבוקרת ולא בכמויות אינסופיות. אם יש לכם רצון עז לשוקולד ואתם לא רוצים לגעת בשוקולד עצמו תנסו גלידה או יוגורט דלי שומן.