גרעיני חמניה

גרעיני חמניהחמניה היא צמח ממשפחת המורכבים, המשפחה השנייה בגודלה בעולם הצומח, אחרי הסחלביים. במשפחה זו המונה למעלה מעשרים אלף מינים שונים ניתן למצוא גם את החסה התרבותית, את הארטישוק, את האנדיב ועוד.

אמנם רוב החמניות בעולם מגודלות לצורכי הפקת שמן חמניות, אך לא באמת ניתן לדמיין את המציאות הישראלית בלי גרעיני החמנייה הנקראים בשפת העם בשם גרעינים שחורים.

הראשונים שגידלו את החמנייה היו האינדיאנים בצפון אמריקה ורק במאה השבע עשרה הובאה החמנייה לאירופה על ידי הספרדים שגידלו אותה לצורכי מאכל, מרפא ונוי. את זני החמנייה שמגדלים כיום לצורכי הפקת גרעינים מגדלים בעיקר בספרד, טורקיה וישראל ואילו את הזנים המשמשים להפקת שמן מגדלים בעיקר במזרח אירופה, טורקיה, ספרד, אוסטרליה, דרום אפריקה וצפון אמריקה.

ערכים תזונתיים של גרעיני חמניה

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם גרעיני חמניה קלופים:

  • 552 קלוריות שמתוכן 353 קלוריות משומן, 114 קלוריות מחלבונים ו- 55 קלוריות מפחמימות.
  • 4 גרם פחמימות, 7.1 גרם מים ו- 3.9 גרם סיבים תזונתיים.
  • 1 גרם שומן שמתוכם שמונה גרם שומן רווי, 13.1 גרם שומן חד בלתי רווי ו- 19.2 גרם שומן רב בלתי רווי.
  • 33 גרם חלבון.
  • 380 יחב"ל ויטמין A , כ -1.8 מ"ג ויטמין C,  כ-  0.2 מ"ג ויטמין B1  ,כ- 0.3 –  מ"ג ויטמין B2  ,כ- 1.7  מ"ג ויטמין B3, כ-0.1 מ"ג ויטמין B6, כ – 0.3 מ"ג ויטמין B5 ו- 47.2 מק"ג ויטמין K.
  • 43 מ"ג סידן, 14.9 מ"ג ברזל, 534 מ"ג מגנזיום, 1172 מ"ג זרחן, 806 מ"ג אשלגן, 575 מ"ג נתרן, 7.4 מ"ג אבץ, 1.4 מ"ג נחושת, 3 מ"ג מנגן ו- 5.6 מ"ג סלניום.

היתרונות הבריאותיים של גרעיני חמניה

אחד היתרונות הבריאותיים החשובים ביותר של גרעיני חמניה הוא האינדקס הגליקמי הנמוך שלהם העומד על עשרים בלבד. משמעות הדבר שצריכה של גרעיני חמניה לא גורמת לתנודות מהירות ופתאומיות ברמות הסוכר בדם. לאור זאת, ניתן להוסיף גרעיני חמניה למשל לסלט פירות וכך למנוע קפיצות מיותרות ברמת הסוכר. בנוסף לכך, הגרעינים של החמנייה מהווים מקור נפלא לחלבון, במיוחד עבור אלו שנמנעים מצריכת מוצרי בשר ומוצרי חלב.

גרעיני החמנייה מהווים גם כן מקור מצוין למנגן שמשחק תפקיד מרכזי בתהליך הפקת האנרגיה בתאים, במטבוליזם של חלבונים, בתהליך היצירה של חומצות שומן, הורמוני בלוטת התריס ועוד. כמו כן במאה גרם גרעיני חמניה קלופים ניתן להשיג כמעט כפול מהצריכה היומית המומלצת של זרחן. הזרחן חשוב בעיקר לצורכי אספקת אנרגיה אך חשוב גם כן לחוזק העצמות והשיניים וליציבות הממברנות של התאים.

לגרעינים של החמניה יתרונות רבים נוספים אך לפני סיום ברצוננו להמליץ על צריכה מבוקרת של גרעינים אלו על רקע תכולת השומן הגבוהה שלהם שעומדת על קרוב לחמישים אחוז שומן, קחו זאת לתשומת לבכם.