למה כדאי לאכול פול?

למה כדאי לאכול פול?הפול הוא צמח חד שנתי שמוצאו מארצות הים התיכון, מחבש ומאסיה. מדובר על גידול עתיק מאוד שככל הנראה נעשה בו שימוש לצורכי מאכל עוד בתקופת האבן. בארץ ישראל גידלו את הפול כבר בתקופת התנ"ך והוא נזכר במקרא כאחד הירקות החשובים ביותר הן למאכל אדם והן למספוא. במצרים המודרנית הפול נחשב למאכל הלאומי. מבחינה בוטנית וקולינרית, הפול שייך למשפחת הקטניות.

הערכים התזונתיים של פול

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם פול מבושל ללא תוספת מלח:

  • 110 קלוריות, 7.6 גרם חלבון, 19.65 גרם פחמימות, 0.4 גרם שומנים, 5.4 גרם סיבים ו- 71.54 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין A – כ 1 מק"ג, ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.097 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.089 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.711 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 104 מק"ג, ויטמין B6 – כ 0.072 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0157 מ"ג (סך הכול 1.23 מ"ג ויטמינים ממשפחת ויטמיני B), ויטמין K – כ 2.9 מק"ג, ויטמין E – כ 0.02 מ"ג וויטמין C – כ 0.3 מ"ג.
  • מינרלים – 5 מ"ג נתרן, 268 מ"ג אשלגן, 1.01 מ"ג אבץ, 125 מ"ג זרחן, 43 מ"ג מגנזיום, 1.5 מ"ג ברזל ו- 36 מ"ג סידן.

הסכנות באכילת פול עבור הסובלים מחסר ב G6PD

הפרעה בתפקוד האנזים G6PD או חסר מלא של האנזים היא הבעיה האנזימטית הגנטית השכיחה ביותר בעולם כולו, כשלפי ההערכות נראה כי סך הכול ישנם כארבע מאות מיליון בני אדם הסובלים מהפרעה זו. סך הכול ההפרעה יכולה לבוא לידי ביטוי בארבע דרגות חומרה המוגדרות בהתאם לרמת הפעילות של האנזים.

התסמין החמור ביותר המופיע על רקע החסר האנזימטי הוא אנמיה המוליטית, כלומר פירוק מואץ של כדוריות דם אדומות עד כדי חוסר יכולת לספק לתאי הגוף את הצרכים שלהם מבחינת חמצן. האנמיה לא מופיעה בכל רגע נתון אלא רק כאשר האדם נחשף לחומרים מסוימים, כשבין היתר מדובר על הפול כמו גם על תרופות מסוימות. תופעה זו שכיחה בישראל בעיקר בקרב יהודים שמוצאם מעיראק.

היתרונות הבריאותיים של הפול

בדומה ליתר הקטניות, הפול מגלם בחובו מגוון רחב של יתרונות בריאותיים. בין היתר מדובר על תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שבפול, העומדת כאמור על למעלה מחמישה גרם למאה גרם פול מבושל. הסיבים התזונתיים תורמים להאטת קצב הספיגה של הגלוקוז לדם מהמעי וכן לשיפור תפקוד מערכת העיכול. בנוסף לכך, הסיבים התזונתיים תורמים להשריית תחושת שובע מוגברת לאורך זמן.

הפול מהווה גם מקור מצוין לחלבון ולפיכך מומלץ לשלב את הפול בדיאטות בהן לא נעשה שימוש במוצרים מן החי. עם זאת, החלבון שבפול לא מורכב מכל חומצות האמינו החיוניות ולכן מומלץ לשלב את הפול עם סוגים שונים של דגן. באופן כזה ניתן ליהנות מחלבון מלא הכולל את כל חומצות האמינו החיוניות.