פירות אורגניים – האם הם אכן הפירות הטובים ביותר?

unnamedפירות אורגניים הם פירות שגודלו בשיטת החקלאות האורגנית. המונח פירות לקוח מעולם הבוטניקה מצד אחד, ומעולם הקולינריה מצד שני ומשמעותו בשני העולמות שונה. מבחינה בוטנית, הצמח משתמש בפרי להפצת הזרעים, ומסביב קיים החומר המזין והעסיסי העטוף בקליפה. מבחינה קולינרית לעומת זאת, חלק מהפירות הם למעשה ירקות.

מהי חקלאות אורגנית?

מלפפון ועגבנייה, למשל, הם פירות הצמח מבחינה בוטנית, אך מבחינה קולינרית נהוג להתייחס אליהם כאל ירקות. הסיבה נעוצה בעובדה לפיה זרעי העגבנייה והמלפפון ניתנים לאכילה בקלות. אפרסק, לעומת זאת, הוא פרי בוטני וקולינרי כאחד, שכן את הגרעין שלו איננו מסוגלים לאכול.

ההגדרה הקולינרית מתייחסת ראשית לפירות שאנו אוכלים. לאחר מכן החלוקה מתבצעת בהתאם לטעם הפרי. במידה והטעם נע בין חמוץ למתוק ומרקם הפרי בשרני, הרי שרוב הסיכויים שיסווג כפרי. יתר הפירות שאינם חמוצים או מתוקים, יוגדרו כירקות.

זוהי גישת תזונה הוליסטית שמנסה למנוע לחלוטין, או לפחות להקטין במידת האפשר את השימוש בתשומות חקלאיות חיצוניות, ולגדל פירות וירקות אורגניים בדגש על אורגניזמים מהונדסים גנטית וכימיקלים המיוצרים באופן סינטטי. החקלאות האורגנית מעוגנת בחוק, והוויסות והפיקוח עליה מבוצע על ידי הממשל. בארץ עוגן בשנת 2005 החוק להסדרת תוצרת אורגנית.

ההיסטוריה של החקלאות האורגנית

החקלאות האורגנית באה לעולם במהלך העשורים הראשונים של המאה העשרים. מדובר על תנועת נגד שהתעוררה בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות מרחיקות הלכת בשדה החקלאות.

בתחילת המאה העשרים עבר תחום החקלאות תהליך מואץ של תיעוש: בשנת 1901 פעלו בכל רחבי ארצות הברית כשש מאות טרקטורים בלבד ואילו בשנת 1950 פעלו בשדות ארצות הברית למעלה משלושה מיליון טרקטורים סך הכול.

בנוסף פותחו שיטות חדשות להפקת דשנים זולים, זנים חדשים של זרעים באו לעולם, ופותחו סוגים חדשים של רעלים וקוטלי חרקים שהחלו להימצא בשימוש נרחב.

חלוצי החקלאות האורגנית כמו למשל ליידי איב בלפור, פ.ה. קינג או סר אלברט הווארד דגלו בחזרת החקלאות המודרנית צעד אחד אחורה, מתוך סברה שהחקלאות המסורתית יעילה לקרקע ומשפיעה באופן טוב יותר על הבריאות.

האם פירות אורגניים אכן בריאים יותר?

נכון להיום קיים ויכוח ער בין הדוגלים בשיטת החקלאות האורגנית, המוכנים להישבע בשמה לבין אלו המתנגדים לה, או לכל הפחות האדישים לה.

באופן גורף, הפירות האורגניים יקרים יותר מהפירות המגודלים בשיטות שאינן אורגניות, ממספר טעמים: ראשית, הנזק לגידולים גדול יותר כאשר לא עושים שימוש בחומרי ההדברה התעשייתיים הקונבנציונאליים. בנוסף, ענף החקלאות האורגנית עדיין לא מפותח דיו בישראל ולפיכך רוב הפירות האורגניים מגיעים לצרכן ממשקים קטנים יחסית.

אך פירות אורגניים אינם בהכרח בריאים יותר או מזיקים פחות לבריאות. במאות מחקרים שבוצעו בנושא זה נמצא כי מבחינת הרכיבים התזונתיים או היתרונות הבריאותיים, הפירות האורגניים לא היו שונים בצורה משמעותית מהפירות שלא גודלו בשיטת החקלאות האורגנית.

אלא שייתכנו שינויים מסוימים בגודל הפירות, במראה שלהם ובטעמם שכן החקלאות האורגנית שמה דגש מופחת על גודל הפרי או צורתו המושלמת.

בסופו של דבר מדובר על עניין של בחירה ואמונה. כל עוד הצרכן מוכן לשלם סכומים גבוהים של כסף עבור הפירות האורגניים, הרי שאין כל מניעה לצרוך אותם.