אסטמה (גנחת הסמפונות) היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה הבאה לידי ביטוי באופן התקפי. במהלך התקף אסטמה המופיע בעקבות תגובה אלרגית הנגרמת לאחר חשיפה לאלרגן מסוים אליו רגיש החולה, מתפתחת דלקת שגורמת להיצרות של דרכי האוויר.
התסמינים של המחלה כוללים צפצופים בזמן נשימה, קושי בביצוע של פעילות גופנית, שימוש בשרירי עזר לצורך נשימה תקינה, שיעול המופיע בעיקר בלילה או בזמן התקף ועוד. במאמר שלפניכם נדון בהיבטים תזונתיים מסוימים שיכולים לסייע לחולים באסטמה להתמודד עם מחלתם.
הימנעות מאלרגנים במזון
האלרגנים שגורמים להתחלה של התקף אסטמה נחלקים לשתי קבוצות מרכזיות: גורמים שמחוץ לבית וגורמים שבתוך הבית. הגורמים שמחוץ לבית הם למשל פריחה של עצים מסוימים, אבקני פרחים, דשא וכיוצא באלה ואילו הגורמים שבתוך הבית הם למשל קרדית האבק, עובשים, תיקנים, אבק, פרוות בעלי חיים ועוד.
אחוז זניח מאוד מהחולים באסטמה רגישים לאלרגנים שמגיעים מהמזון. עם זאת, כאשר מצליחים לבודד אלרגן שמקורו במזון הגורם להתקפי האסטמה בחולה, ישנה חשיבות עליונה להימנע מצריכה שלו בכול מחיר.
חשוב לציין שכול עוד לא ברור באופן ודאי כי מרכיב מזון מסוים הוא הוא הגורם להתקפים, הרי שאין צורך להימנע מצריכה שלו. גורמי המזון המרכזיים שיכולים לגרום להתקף אסטמה בחולים הם חלב, סויה, בוטנים, שומשום, דגים וביצים.
יש לציין שהרגישות לחומרי מזון אלה ואחרים שכיחה יותר בילדות ובמקרים מסוימים חולי אסטמה שהיו רגישים למזונות מסוימים או למזון מסוים במהלך הילדות, כבר לא רגישים יותר בבגרותם.
שמירה על משקל גוף תקין
השמנת יתר ואסטמה מנהלות ביניהן יחסי גומלין מורכבים ביותר שנכון לכתיבת שורות אלה רב הנסתר על הגלוי בהם. בין היתר האינטראקציה בין השמנת יתר לאסטמה באה לידי ביטוי במובנים הבאים:
- השמנת יתר מגדילה את הסיכוי לחלות באסטמה.
- חולה אסטמה הסובל מהשמנת יתר בדרך כלל סובל מתסמינים חמורים יותר של המחלה בהשוואה לחולה אסטמה במשקל תקין.
- שכיחות סיבוכי האסטמה גבוהה יותר בקרב חולים הסובלים מהשמנת יתר בהשוואה לחולים בעלי משקל תקין והדבר נכון גם לגבי מידת החומרה של הסיבוכים.
- השמנת יתר משפיעה על התגובתיות של המחלה לטיפולים התרופתיים. ככל שהחולה סובל מהשמנה חמורה יותר, כך התגובתיות לטיפול תהיה נמוכה יותר.
לאור כל זאת, ישנה חשיבות עליונה לכך שחולי האסטמה ישמרו על משקל גוף תקין. מאחר ובמקרים רבים ישנו קושי בביצוע פעילות גופנית, במיוחד בילדים קטנים החולים באסטמה, הרי שישנו צורך לבנות לכול חולה וחולה תפריט מותאם אישית ותוכנית אמונים מותאמת אישית על מנת למנוע השמנת יתר או לטפל בהשמנת יתר.
טיפול ברפלוקס גסטרואסופגיאלי
רפלוקס גסטרואסופגיאלי הוא מצב שבו תוכן קיבתי מצליח לצאת מהקיבה ולחזור לוושט. במחקרים רבים נמצא שרפלוקס גסטרואסופגיאלי יכול להחמיר מאוד את התסמינים של האסטמה וכן נמצא במחקרים רבים שבמקרים מסוימים הרפלוקס הגסטרואסופגיאלי גורם להתקף אסטמה. ישנן מספר תיאוריות שמנסות להסביר את הקשר בין רפלוקס גסטרואסופגיאלי לבין התקף אסטמה.
כך לדוגמה לפי תיאוריה אחת הגורם להתקף הוא חדירה של מזון לסמפונות ויצירת תגובה דלקתית וכן ישנה תיאוריה לפיה הגירוי של הוושט על ידי התוכן החומצי של הקיבה מוביל להתכווצות של הסמפונות באופן רפלקסיבי.
לאור כל זאת, חשוב מאוד להימנע בכול מחיר מחזרה של תוכן קיבתי לוושט. על מנת למנוע זאת יש להקפיד שלא ללכת לישון לפחות שלוש שעות לאחר הארוחה האחרונה, להישאר בישיבה זקופה לאחר האוכל, ללכת לישון עם פלג גוף עליון מורם ועוד.