החציל הוא ירק מאכל נפוץ מאוד השייך למשפחת הסולניים. המרקם שלו ספוגי, צבעו סגול או לבן ומקורו באזור סרי לנקה והודו.
ברוב המוחלט של המקרים הוא נאכל כשהוא מבושל, אפוי, מוקפץ או מטוגן. בנוסף לכך ניתן להחמיץ את החציל, לרקוח ממנו מרמלדות וריבות ועוד.
החציל ממלא תפקיד מרכזי בעיקר במטבח הבלקני ובמטבח הים תיכוני כשבין היתר מכינים מהחציל מאכלים דוגמת סביח, סלט חצילים רומני, חציל בטעם כבד, סלט חצילים בטחינה, חציל על האש, באבא גנוש ועוד.
מעניין לדעת כי החציל הוא ירק המאכל העשיר ביותר בניקוטין. עם זאת, מדובר על כמות זניחה ביותר שכן בתשעה קילוגרם של חציל ניתן למצוא כמות ניקוטין הזהה לכמות הניקוטין שניתן למצוא בסיגריה אחת.
ערכים תזונתיים של מאה גרם חציל
- 24 קלוריות, 1.01 גרם חלבון, 5.7 גרם פחמימות, 0.19 גרם שומן, 3.4 גרם סיבים תזונתיים ו- 92.4 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין A – כ 1 מק"ג, חומצה פולית (ויטמין B9) – כ 22 מק"ג, ויטמין B6 – כ 0.084 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.281 מ"ג, ויטמין B3 – כ 0.649 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.037, ויטמין B1 – כ 0.039 (סך הכול 1.112 מ"ג ויטמינים ממשפחת B), ויטמין E – כ 0.3 מ"ג, ויטמין C – כ 2.2 מ"ג וויטמין K – כ 3.5 מק"ג.
- מינרלים – 230 מ"ג אשלגן, 0.16 מ"ג אבץ, 25 מ"ג זרחן, 14 מ"ג מגנזיום, 0.24 מ"ג ברזל, 9 מ"ג סידן ושני מ"ג נתרן.
הכנת החציל למאכל
באופן עקרוני החציל מכיל מרכיבים תזונתיים איכותיים בדגש על ויטמינים מקבוצה B ושפע של מינרלים חיוניים. בנוסף לכך, החציל הינו בעל ערך קלורי נמוך מאוד ולפיכך ניתן ליהנות מאכילה של כמויות גדולות של חציל מבלי לחשוש מהשמנה. עם זאת, כפי שציינו, בדרך כלל צורכים את החציל לאחר בישול ולפיכך חשוב לשים לב לחומרים המוספים לחציל בתהליך הכנת המנה.
כך לדוגמה כשמכינים סלט חצילים במיונז מבטלים לחלוטין את היתרונות הבריאותיים של החציל וזאת כיוון שהמיונז מכיל כמויות גדולות מאוד של שומן. הדבר גם נכון בנוגע לכול מנה שבמהלכה נעשה שימוש בטיגון של חצילים בדגש על טיגון בשמן עמוק. לפיכך, מומלץ לבחור בטכניקות הכנה של חצילים שלא כוללות תוספת של שמן או שומן למנה. בין היתר מדובר על הקפצה של חצילים, אפייה או אידוי של חצילים.
נוגדי החמצון שבחציל
אחד היתרונות המרכזיים שעומדים לצדו של החציל מבחינה תזונתית ובריאותית הוא התכולה של נוגדי החמצון. בין היתר ניתן למצוא בחציל נוגדי חמצון כמו למשל אנתוציאנינים המעניקים לו את צבעו הסגול ואת החומצות הפנוליות.
נוגדי החמצון מגנים על תאי הגוף מפני הנזקים שמקורם ברדיקלים החופשיים ולפיכך צריכה קבועה והולמת של חציל תורמת להאטת תהליכי ההזדקנות הטבעיים ולהפחתת הסיכוי לחלות בסוגים שונים של גידולים סרטניים.