תפוח עץ או תפוח תרבותי הוא פרי ממשפחת הוורדיים. המקור של התפוח הוא במרכז אסיה וככל הנראה מדובר על אחד מהצמחים הראשונים שתורבתו על ידי האדם.
כיום ישנם למעלה משבעת אלפים וחמש מאות זנים שונים של תפוחים מתורבתים הנבדלים זה מזה בטעמם, מרקמם, צורתם, צבעם, ברמת העמידות שלהם למחלות, באקלים האידיאלי עבורם, ברמת המתיקות שלהם ועוד.
באופן גורף התפוחים הגדלים בימינו מתוקים יותר מהזנים הקדומים של התפוחים, אך באזורים שונים בעולם קיימת עדיפות שונה לטעם התפוח. כך למשל באזור צפון אמריקה ההעדפה היא לתפוחים חמצמצים ואילו באסיה קיימת עדיפות דווקא לתפוחים מתוקים יותר.
הזנים הנפוצים ביותר בעולם בימינו הם רד דלישס, גולדן דלישס, גרני סמית, גאלה, גרנד אלכסנדר, אורליאנס, פינק ליידי, מקינטוש, ענה, יונתן ועוד.
הערכים התזונתיים של התפוח
אמנם לא ניתן לספק נתונים אודות הערכים התזונתיים בכל סוגי התפוחים השונים, אך באופן כללי במאה גרם תפוח ניתן למצוא בממוצע כשמונים גרם מים, 60 קלוריות, 14 גרם פחמימות, 0.2 גרם חלבונים, 0.3 גרם שומן וחמישה מק"ג ויטמין A.
כמו כן, התפוח מכיל כמות נאה של ויטמין C – יש 5 מ"ג במאה גרם, ברזל (0.2 מ"ג במאה גרם), סיבים תזונתיים (0.7 גרם במאה גרם), אשלגן (106 מ"ג במאה גרם) וסידן (7 מ"ג במאה גרם).
תכולת הרוטין בקליפת התפוח
בתפוח ניתן למצוא מגוון רחב של נוגדי חמצון אך אחד המיוחדים ביותר שבהם נקרא רוטין. הרוטין נמצא בתפוח בקליפה בלבד ולכן מומלץ שלא לקלף את התפוח לפני האכילה. הרוטין מסייע להגנה מפני נזקי החמצון של הרדיקלים החופשיים על ידי קשירה של יוני ברזל הטעונים חיובית ולפיכך מדובר על חומר שמסוגל להפחית את הסיכוי להתפתחות של גידולים סרטניים.
כמו כן, נוגדי החמצון שבתפוח מסייעים להאטת תהליכי ההזדקנות, להפחתת העקה החמצונית המובילה להתפתחות של מחלת טרשת העורקים, לחיזוק של נימי הדם, להורדת רמת ה- LDL ועוד.
היתרונות של התפוח להורדה במשקל
התפוח הוא פרי אידיאלי עבור אלו המעוניינים לרדת במשקל. הסיבה לכך נעוצה בראש ובראשונה בתכולת הנוזלים הגבוהה שלו אך בנוסף לכך יש להזכיר את תכולת הסיבים הגבוהה (הסיבים תורמים לתחושת שובע ממושכת) ואת כמות השומן הנמוכה שבתפוח.
מאחר ומדובר על פרי קשה יחסית, הרי שעל מנת ליהנות ממנו יש להרבות בלעיסה וזאת בניגוד לפירות אחרים דוגמת מנגו או ענבים שנחשבים לרכים יותר.
מעבר לכך, התפוח עמיד ביותר נגד פגיעות מכאניות וזאת בניגוד לפירות עדינים יותר דוגמת הנקטרינה או הבננה למשל. לפיכך, קל מאוד לשאת אותו בתיק ללא חשש וליהנות מתי שרק מתחשק מפרי עסיסי ומלא טעם שיכול להוות יופי של ארוחת ביניים בין ארוחת הבוקר לארוחת הצהריים או בין ארוחת הצהריים לארוחת הערב או אפילו כעוגת תפוחים דיאטטית.