דיאטה לחולי דיאליזה

דיאטה לחולי דיאליזהחולי דיאליזה הם בדרך כלל חולים שהכליות שלהם כבר לא מסוגלות למלא את תפקידן ולפיכך נאלצים להיעזר בציוד רפואי.

מכונת הדיאליזה למעשה מחליפה את הכליות ומבצעת את הסינון של הדם באופן מלאכותי. עם זאת, בניגוד לכליות שעובדות ללא הפסקה, עשרים וארבע שעות ביממה, הרי שטיפולי הדיאליזה מבוצעים רק מספר פעמים בשבוע.

לפיכך, חולי הדיאליזה צריכים להקפיד על הימנעות מצריכת מרכיבי תזונה מסוימים שעלולים להצטבר ביתר בדם ולגרום לבעיות בריאותיות שונות ואף לגרום למוות. במאמר שלפניכם נפרט אודות הדגשים התזונתיים המרכזיים המתאימים עבור חולי דיאליזה.

דיאטה דלת אשלגן

אשלגן הוא מינרל נפוץ הנמצא במגוון רחב של פירות וירקות בכמות גבוהה. עבור האדם הבריא, ישנה המלצה לצריכה מרובה של פירות וירקות וזאת משום שהכליות של האדם הבריא מסוגלות לפנות את עודפי האשלגן. גם הדיאליזה מסוגלת לפנות את עודפי האשלגן מהדם, אך בין הטיפולים חולה הדיאליזה צריך שלא לעבור את כמות האשלגן המותרת, שכן הצטברות יתרה של אשלגן עלולה להוביל להפרעות חמורות ביותר בקצב הלב.

רמת האשלגן המומלצת בדם עבור חולי דיאליזה היא בין 3.5-5mmol/L  ויש לציין שלא רק רמה גבוהה של אשלגן מסוכנת לבריאות אלא גם רמות נמוכות מדי. לרוע המזל, ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שעלולים להוביל לכך שרמת האשלגן בדמם של חולי הדיאליזה תהיה נמוכה מדי כשבין היתר מדובר על שימוש במשתנים, הימנעות מוחלטת מצריכת מזונות המכילים אשלגן, צריכה מופרזת של תרופות קושרות אשלגן ועוד.

לאור זאת, מומלץ לבנות למטופל חולה דיאליזה תפריט בהתאמה אישית ולהקפיד לנטר את רמת האשלגן בדמו על מנת להיווכח האם אכן התפריט מתאים לצרכיו. בניית התפריט, המעקב והפיקוח צריכים להתבצע בשיתוף פעולה מלא בין הנפרולוג לדיאטנית הקלינית המטפלים בחולה.

דיאטה דלת זרחן

מעבר לכך שחולי דיאליזה צריכים להקפיד על רמה מסוימת של אשלגן בתזונה מבלי לחרוג ממנה, כך גם עליהם לשים לב לרמות הזרחן בתזונה. הזרחן הוא מינרל נוסף שמופרש מהגוף במהלך טיפול הדיאליזה וצריכה עודפת של זרחן בין הטיפולים עלולה לגרום להצטברות יתרה שלו בדם. רמות גבוהות של זרחן בדם עלולות לגרום לגרד קשה בכל חלקי הגוף, לדלדול של העצמות בעקבות יציאה של סידן מהעצם לדם ועוד.

לאור זאת, חולי דיאליזה רבים נוטלים באופן שגרתי וקבוע תרופות לקשירת זרחן ובנוסף לכך, צריכים להקפיד על צריכה של תפריט דל בזרחן. מזונות עשירים בזרחן הם למשל חלקי פנים, נקניקים, גבינות, חלב, דגנים מלאים, שיבולת שועל, שוקו, פירות יבשים, משקאות על בסיס מאלט כמו בירה שחורה, כל סוגי האגוזים ועוד. רמת הזרחן בדמם של חולי דיאליזה צריכה לנוע בין  2.5-4.5mmol/L.

צריכת נוזלים

מעבר לכך שהכליות אחראיות לסינון הדם ולהפרשת חומרים שעשויים להיות רעילים דרך השתן, הרי שתפקידי הכליות כוללים גם את ייצור השתן. בקרב חולי דיאליזה תפוקת השתן נמוכה מאוד כשישנם חולים שלא מסוגלים לייצר שתן כלל.

לאור זאת, חשוב מאוד להגביל את צריכת הנוזלים בחולי דיאליזה על מנת למנוע תופעות בריאותיות שונות שמקורן בהצטברות הנוזלים בגוף בין הטיפולים. החולים צריכים להימנע מצריכת מזונות מצמיאים וכן להקפיד להישקל מדי יום על מנת לנטר את משקלם באופן כזה שיאפשר להם לדעת מתי צברו יותר מדי נוזלים בין הטיפולים.

תוספי מזון

תוספי מזון צריכים לקחת בעיקר חולי דיאליזה הסובלים מחסרים תזונתיים שונים כשבדרך כלל מדובר על תוסף ברזל ותוסף של ויטמינים מקבוצה B.