דיאטת דפ"מ: פחמימות מיוחדות – לחולי קרוהן וקוליטיס

החולים במחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן וקוליטיס, מתמודדים עם תסמינים לא פשוטים, הנלווים למחלה, כאלה, שהופכים את חייהם לאתגר של ממש. אלה יכולים להיות כאבי בטן חוזרים ונשנים, בחילות והקאות, שלשולים, נפיחות בטן ועוד.הם יכולים להופיע בתדירות גבוהה או נמוכה וגם במידת חומרה שמשתנה בין חולה אחד לשני. הטיפולים המוצעים כיום לסובלים ממחלות אלה הם מגוונים, כשלצדם גם מומלצות להם סוגים שונים של דיאטות. אחת מהן היא דיאטת דפ"מ – SDC.

דיאטת דפ"מ – מהי?

דיאטת פחמימות מיוחדות (Specific Carbohydrate Diet) מותאמת באופן מיוחד לסובלים ממחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן וקוליטיס, וגם לסובלים מצליאק ומחלות אחרות שבהן ישנה התפתחות של פטריות וחיידקים מזיקים במעי, כמו למשל קנדידה וסיבו (SIBO).

גם במקרים של מעי רגיז, יכולה דיאטה זו לספק מענה מתאים ולהביא לא מעט תועלת, ובמיוחד לאור העובדה שהיא כוללת הימנעות ממזונות המתבססים על רב סוכרים ועמילנים, הידועים ככאלה שאינם טובים לחולים במחלות הקשורות למעי.

מהם עקרונות הדיאטה?

נקודת המוצא של דיאטה זו היא שמחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן וקוליטיס, מופיעות לאור התרבות של פטריות וחיידקים מזיקים במעי הדק, הגורמים להשתחררות של רעלים, הפוגעים בסופו של דבר במעי. פטריות וחיידקים אלה ניזונים מעמילנים, ולכן הימנעות מהם יכולה להביא לשיפור משמעותי במידת חומרת התסמינים הנלווים למחלות.

מטרתה העיקרית של הדיאטה היא להשיב לגוף את האיזון שבין החיידקים הטובים לחיידקים הרעים, להפחית את הדלקתיות במעי ולשפר את תפקודה של מערכת העיכול יחד עם שיקום המעי.

התזונה בדיאטת הפחמימות המיוחדות מתבססת על פחמימות פשוטות, הנספגות בקלות במערכת העיכול ואינן נשארות במעי זמן רב. כך הן אינן משמשות כמקור תזונה לאותן פטריות וחיידקים ונמנעת התרבותם של המזיקים.

התוצאות מתבטאות בשיפור ניכר בתסמינים

בטווח הארוך, לאחר שמסגלים את התפריט המתבסס על פחמימות פשוטות אלו, ניתן להבחין בשיפור המצב הדלקתי שבמעי. עם הופעתו של שיפור זה, אפשר לשוב ללהמשיך לאכול תזונה בריאה אך פחות אדוקה, וזאת בהנחה שלא שבים הסימפטומים הבלתי רצויים.

במידה וכן, יש להמשיך ולהימנע מאותם עמילנים מזיקים, הגורמים למצב הדלקתי במעי ומחמירים את התסמינים הנלווים למחלה.

אז, מה אוכלים?

את העמילנים, שמהם מומלץ להימנע בדיאטה זו, אפשר למצוא בדגנים רבים. גם תהליכי שימור ותהליכי קירור המזון בבתי קירור מיוחדים גורמים לחלק מהסוכרים שבירקות להפוך לעמילנים וגם ירקות ששהו על המדף תקופה ארוכה יכולים להכיל זאת.

למשל, תפוחים, אבוקדו ואפילו בננות, שישבו תקופה ארוכה בחדרי הקירור יכילו עמילנים, שמהם כדאי להימנע. במקביל, חשוב לזכור שהעמילנים מגיעים ממזונות צמחיים בלבד, ולכן אם לא בטוחים שאותו מזון מכיל עמילן, כדאי לבסס את התזונה, ולפחות בשלבי בחינת הדיאטה הראשוניים, על מזונות מהחי.

במקביל, ניתן להיעזר בכלי אבחון קל ופשוט שיכול לזהות במזון את העמילנים, הכולל הזלפת תמיסת יוד ישירות על המזון, ובמידה והוא אכן מכיל עמילן, ישנה היוד את צבעו לכחול כהה.