תזונה לחולי הליקובקטר פילורי

תזונה לחולי הליקובקטר פילוריהליקובקטר פילורי הוא חיידק המסוגל ליצור מושבות בגוף האדם ברובד העמוק של רירית התריסריון והקיבה. החיידק מביא להחלשת יכולת הרירית לעמוד בפני החומציות של הקיבה ובעקבות כך עלול להיווצר כיב קיבה או כיב תריסריון.

בנוסף לכך, כיום ידוע שהידבקות בחיידק מגדילה את הסיכוי לחלות בסרטן הקיבה. החיידק מסוגל לעמוד ברמת החומציות של מיצי הקיבה הודות לאנזים מיוחד שהוא מייצר הנקרא אוריאז.

אנזים זה הופך את השתנן המצוי בנוזלי הקיבה לביקרבונט ולאמוניה וכך נוצרת עננה בסיסית המגנה על החיידק מהחומציות. סך הכול ניתן למצוא את החיידק בקרב תשעים וחמישה עד מאה אחוז מחולי הכיב בתריסריון ובקרב שבעים וחמישה עד שמונים וחמישה מחולי הכיב בקיבה. עם זאת, יש לציין כי רק חמישה עשר אחוז מאלו הנושאים את החיידק אכן יפתחו כיב ואילו כול השאר לא יסבלו מתסמינים קליניים כלל.

החשיבות של המעורבות המקצועית בטיפול

אחד הדברים החשובים ביותר שיש להזכיר בכול הקשור לטיפול התזונתי בסובלים מהליקובקטר פילורי הוא שלפני שניגשים לבניית התפריט, ישנה חשיבות עליונה לגשת להתייעצות אצל דיאטנית קלינית מוסמכת תוך מתן עדיפות להתייעצות אצל דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בסובלים מהמחלה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעל מנת להתמודד עם המחלה יש להצטייד בלא מעט ידע מקצועי.

לרוע המזל, מאחר ומדובר על גורם מחלה שכיח ביותר, הרי שבקרב הציבור הרחב קיימות לא מעט דעות שגויות ומיתוסים מטעים בנוגע לדרכי הטיפול התזונתי במחלה. דיאטנית קלינית מוסמכת מסוגלת לספק לחולים את הידע המקצועי הרלוונטי עבורם, להתאים לכול חולה וחולה את התפריט באופן אישי ולבצע מעקב צמוד אחרי יעילות התפריט וההיענות לטיפול.

ללא מעורבות של דיאטנית קלינית החולים צפויים לעשות לא מעט טעויות הקשורות לטיפול התזונתי ולסבול מתסמינים לא פשוטים בדגש על כאבי בטן בזמן הארוחה או לאחר הארוחה.

גם לגישה הנטורופתית ניתן לאבחן ולטפל בחיידק הליקובקטר פילורי ולהפחית את הסימפטומים הנילווים אליו בהדרגה.

הימנעות מצריכת מזונות חומציים

הכאבים מהם סובלים הלוקים בהליקובקטר פילורי נובעים כתוצאה מהמגע בין הפפסין ונוזלי העיכול לבין תאי הרירית של התריסריון או הקיבה שבהם הצליח החיידק להקים מושבות. לפיכך, חשוב להימנע מצריכה של מזונות חומציים במיוחד שיכולים אף הם לגרום לכאבים. הכוונה היא בעיקר למיץ לימון, מיצי הדרים באופן כללי, תפוזים, עגבניות, גמבות ופירות וירקות העשירים בוויטמין C באופן כללי.

הקטנת נפח הארוחות

ברוב המוחלט של המקרים הלוקים בהליקובקטר פילורי מונחים להקטין את נפח הארוחות וזאת כדי שלא יעמיסו על הקיבה. ארוחות קטנות גורמות להפרשה מופחתת של מיצי עיכול ופפסין וכך ניתן להפחית את מידת החומרה של הכאבים האופייניים למחלה. מאחר ונפח הארוחות קטן, הרי שתדירות הארוחות צריכה להיות גבוהה יותר. גם כאן ניתן לראות עד כמה חשובה ההתערבות של גורם מקצועי.

לרוע המזל, חולים רבים נמנעים מלגשת לקבלת טיפול אצל דיאטנית קלינית ובעקבות כך יורדים במשקל באופן בלתי רצוני. על ידי מעקב דיאטני צמוד ושגרתי ניתן להקטין את נפח הארוחות מבלי להפחית את התצרוכת הקלורית היומית ובאופן זה להימנע מירידה בלתי רצונית במשקל.

הימנעות מצריכת מזונות עשירים בשומן

ככול שהמזון שאנחנו אוכלים שומני יותר, כך הוא נשאר יותר זמן בקיבה וכך פעילות העיכול נהיית קשה יותר. לפיכך, קיימת המלצה עבור הסובלים מהליקובקטר פילורי להימנע מצריכה של מזונות שומניים תוך הקפדה על צריכת מזונות המכילים פחות מחמישה אחוזי שומן.

כמו כן, ישנה המלצה להימנע מטיגון ולהעדיף להשתמש בשיטות בישול בהן לא נעשה שימוש רב בשמן כמו למשל אפייה, הקפצה, אידוי ובישול במים.