דיאטת פודמאפ – FODMAP

דיאטת פודמאפ - FODMAPדיאטת פודמאפ צוברת כיום תאוצה ברשתות החברתיות, לאחר מחקרים שונים שבדקו את יעילותה. עדיין לא ידוע אם מדובר ברעיון חדש שיכול להתאים לכולם, או שזוהי דיאטה אופנתית נוספת מפחידה.

לפני למעלה ממאה שנים, סברו חוקרים שפחמימות הן הבעיה המשמעותית ביותר לאנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות. מחקרים שנערכו לאחרונה מתחילים להראות שיפור משמעותי, של 74% בתסמיני עיכול באמצעות דיאטת פודמאפ. בהתבסס על ממצאים אלו, רעיון זה שווה מבט מעמיק יותר, אך תחילה יש להבין את עקרונותיה.

הבנת דיאטת פודמאפ

תחילה השם: FODMAP הם ראשי תיבות רפואיים ל-Fermentable, Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccardies and Polyols. נשמע תקין אך לא טעים במיוחד. חלק ממונח הדיאטה מתייחס לרצף שבו מזונות עם תכולת רכיבי FODMAP הגבוהים ביותר יוסרו מהתזונה ובהדרגה יוספו בחזרה. ראשית, יש להבין מה אומרות מילים גדולות אלו, כיצד רכיבים אלו עלולים להיות פוגעניים וכיצד להימנע מהם.

F מייצג התססה

בהקשר זה, תסיסת פחמימות מתרחשת במעי הדק או הגדול. במקרים רבים, זהו תהליך נורמאלי המתרחש בקרב אנשים בריאים. אך בקרב אנשים המושפעים מבעיות עיכול, התסיסה כואבת יותר. התיאוריה בדיאטה זו, המתייחסת לאנשים המושפעים מבעיות עיכול, היא שהפחתה בכל הפחמימות המותססות תשפר את איכות החיים.

O מייצג אוליגוסכרידים

"אוליגו" היא קידומת יוונית המייצגת מעט saccharide, שהיא מילה אחרת לסוכר. כך שמילה זו פירושה פחמימות קצרות שרשרת. בדיאטת פודמאפ, מדובר באופן פרטני על קבוצת סוכרים מורכבים.

D מייצג Disaccharides

"די" פירושו שני, ושוב Saccharide מייצג סוכר. כך שמילה זו פירושה שמולקולות סוכר קשורות זו לזו. מעניין לציין, כי במקרה של פודמאפ, החוקרים אינם מאמינים שכל הסוכרים בעייתיים, למעט לקטוז, שהוא סוכר החלב.

M מייצג Monosaccharides. "מונה" פירושו אחד. מילה זו משמשת לתיאור מולקולת סוכר בסיסית. בהקשר של פודמאפ, החוקרים מתייחסים לפרוקטוז בלבד.

And P מייצג Polyols

זהו מונח אחר לסוכר אלכוהולי כגון סורביטול, מניטול, קסיליטול ואיסומאלט. סוכרים אלו תוססים בחיידקים, וגם אנשים בריאים עשויים לחוות בעיות עיכול מאכילת סוכר אלכוהולי.

אנשים רבים סבורים שמונחים מדעיים אלו אכן מרשימים, אך אינם מתרשמים בעצמם במיוחד ממשמעות מילים אלו במונחי דיאטה. ובכן, מתברר שחוקרים מצאו שמזונות פרטניים אלו תורמים לבעיות עיכול כגון שלשול, עצירות, גזים, כאב ונפיחות.

סובלנות לרכיבי פודמאפ

החוקרים מדווחים כי דיאטה זו אינה מרפאת מצבים בריאותיים, אך מספקת הקלה משמעותית בתסמינים, והיא בעלת ערך כשנמנעים ממזונות בעלי תכולת FODMAP גבוהה, כשהמבחן הוא להסירם מהתזונה, ואז להוסיפם בהדרגה בחזרה.

המסר המרכזי של דיאטה זו הוא שכל מזון צריך להיבדק, ומזונות המכילים כמויות גדולות יותר של FODMAP הם מזונות הממוקמים גבוה ברשימת המזונות אותם יש לבדוק, כשאדם חווה בעיות עיכול גם לאחר שהוא נמנע מדגנים, עמילנים וסוכרים.

בדיקת סובלנות למזונות

בהתחלה יש להסיר מזונות בעלי תכולת FODMAP גבוהה, כולל:

פירות – כגון תפוחים, משמשים, אבוקדו, אוכמניות, דובדבנים, נקטרינה, אפרסקים, אגסים, אפרסמונים, שזיפים, אבטיח ופירות יבשים.

ירקות – כגון אספרגוס, ארטישוק, סלק, פלפלים, ברוקולי, כרוב, כרובית, חצילים, שומר, שום, כרישה, פטריות, במיה, בצל, בצלי שאלוט, ותירס מתוק.

ממתיקים – כגון דבש, סורביטול, מניטול, מאלטיטול, איסומאלט וקסיליטול.

קטניות – כל רכיבי השעועית, החומוס והעדשים.

חלב – כגון חלב פרה, עיזים וכבשים, פודינג, גלידה, יוגורט וגבינות רכות.

זרעים – כגון חיטה, שיפון ושעורה.

עם הסרת מזונות אלו יש להמתין בין חודש לחודש וחצי, ולעקוב אחר שיפור התחושה וההבדל בתסמינים.

החזרת רכיבי המזון

בהדרגה, ניתן להוסיף כל פעם רכיב אחר ולהמשיך לעקוב אחר השיפור בתסמינים. רכיבי המזונות הגורמים לבעיות המשמעותיות ביותר באכילתם, ולהקלה משמעותית בהימנעות מהם, הם המזונות מהם יש להימנע לטווח הארוך.