זיתים

זיתיםהזיתים הגדלים על עץ הזית מלווים את האדם כבר אלפי שנים כשלמעשה לפי עדויות ארכיאולוגיות שנמצאו במקומות שונים בעולם נראה כי בדרום סוריה ובארץ ישראל תרבתו את עץ הזית כבר לפני ששת אלפים שנה.

בימינו עצי הזית נפוצים במיוחד בספרד, איטליה ויוון, שנחשבות ליצרניות שמן הזית הגדולות ביותר בעולם. מדינות נוספות שמובילות את רשימת יצרניות שמן הזית הן סוריה, תוניסיה וטורקיה.

בישראל נפוצים במיוחד הזנים הבאים: סורי, אסקל, ברנע, מוחסן, מעלות ונבאלי בלאדי. זנים נוספים הגדלים בארצות אגן הים התיכון הם פישולין, מנזנילו, לצינו, פרנטויו, קורוניקי, ארבינקה, פיקואל ועוד.

ההבדל בין זיתים שחורים לזיתים ירוקים

רבים לא מודעים לכך אבל הזית הירוק והזית השחור הם אותו סוג של זית. עם זאת, הזיתים הירוקים נקטפים מהעץ כאשר הם במצב בוסרי ולעומתם הזיתים השחורים נקטפים רק לאחר שהשלימו את תהליך הפוטוסינתזה.

כיום נהוג להאיץ את תהליך ההבשלה של הזיתים באמצעים מלאכותיים על מנת לחסוך זמן רב בתהליכי הייצור. באופן עקרוני כאשר הזיתים עברו תהליך של השחרה נהוג לכנות אותם זיתים מושחרים וכאשר מדובר על זיתים שעברו השחרה טבעית משום שנשארו על העץ זמן ארוך יותר מחבריהם הירוקים, נהוג לקרוא להם זיתים שחורים.

הערכים התזונתיים של הזית

מאחר וישנו מגוון רחב ביותר של זיתים, הרי שלא ניתן לפרט אודות הערכים התזונתיים של כל זן וזן בנפרד. לאור זאת, הערכים שנציין כעת מתאימים לתכולה הממוצעת של הזיתים הירוקים. כך למשל במאה גרם זיתים ירוקים ניתן למצוא כשבעים וחמישה גרם מים, 145 קלוריות, 1 גרם חלבון ו- 15.3 גרם שומן.

בנוסף לכך, באופן ממוצע ניתן למצוא במאה גרם זיתים ירוקים 3.3 גרם סיבים תזונתיים ,ויטמין A – כ 393 יחב"ל, 52 מ"ג סידן וכמות גבוהה במיוחד של נתרן העומדת על 1556 מ"ג נתרן במאה גרם זיתים.

הגורם לרמות הגבוהות של הנתרן הוא שלאחר המסיק של הזיתים נהוג לכבוש אותם במלח על מנת לנטרל את טעמם המר. מאחר ומתוך 15.3 גרם של שומן סך הכול, 11.3 גרם שומן הוא שומן חד בלתי רווי, הרי ששמן הזית נחשב כבעל סגולות בריאותיות רבות.

צריכת זיתים

הזיתים יכולים להיאכל כמות שהם אך בהחלט יכולים להוות תוספת נפלאה לסלט ירקות. בנוסף לכך, הזיתים יכולים להוות יופי של תוספת למילוי של מאפים שונים כמו למשל בורקסים או סמבוסק, להוות תוספת נפלאה לפיצה, פשטידות, פסטות ועוד.

מהזיתים ניתן גם להכין ממרח כמרכיב יחיד או בתוספת צלפים ואגוזים וכן לשלב אותם בסוגים שונים של סלסה או רטבים חריפים אחרים. אמנם הזיתים הינם בעלי סגולות בריאותיות רבות בדומה לשמן הזית, אך אסור לשכוח כי מדובר על מרכיב מזון שמכיל כמות גבוהה מאוד של שומנים.

 

אולי יעניין אותך גם:

סיגרים ממולאים תפוחי אדמה – מתכון נפלא ללא גלוטן המתאים גם לטבעוניים