חוסרים תזונתיים – אבחון וטיפול

חוסרים תזונתיים - אבחון וטיפולהתזונה שאנו צרכים חיונית ביותר לתפקוד תקין של מערכות הגוף. היא מספקת אנרגיה וכל התהליכים המתרחשים בגוף מושפעים ממנה באופן ישיר: תהליכים פיזיים, קוגניטיביים וגם רגשיים. חסרים תזונתיים גורמים לשיבושים ופוגעים באיכות החיים. אילו חוסרים תזונתיים ישנם? איך מאבחנים ומטפלים?

ממה נגרמים חסרים תזונתיים?

באופן כללי, חסרים תזונתיים נוצרים בעקבות תזונה לא מאוזנת המושפעת מאורח חיים לא מסודר: אורח חיים לחוץ או עבודה בשעות לא רגילות כמו ערב ולילה, ועוד. גורם נוסף הוא דיאטות לא מאוזנות, במיוחד "דיאטות כסאח". גורם שלישי הוא שינויים המתרחשים עם הגיל: עם הזמן ישנה התבגרות ושחיקה של מערכות הגוף שיכולה ליצור חסרים, או שבשלבים אלה הגוף לא מתגבר על חסרים קיימים שבעבר הצליח להתגבר עליהם.

סוגים בולטים של חסרים תזונתיים

ברזל

תפקיד ברזל: לברזל תפקיד חשוב מאוד. הוא בונה את ההמוגלובין המעביר על גבי כדוריות הדם האדומות את החמצן מהריאות לתאי הגוף ומפנה פחמן דו חמצני מתאי הגוף אל הריאות.

תסמינים של חוסר בברזל: מחסור בברזל ישפיע על המוח והשרירים, יגרום לחולשה, עייפות, חוסר ריכוז, קושי לבצע פעילות גופנית ועוד.

איך לאבחן? באמצעות בדיקת דם הבודקת את כמות הברזל וההמוגלובין בדם.

איך לטפל? להעלות את כמות הברזל באמצעות תזונה מתאימה: הוספת בשר בקר הודו, איברים פנימיים או סלמון. גם בדגים אחרים או ביצים יש כמות ברזל מסויימת. בצומח: אגוזים, שקדים, טחינה, ירקות ירוקים. בהמלצת רופא ניתן לקחת גם כדור ברזל. לאחר כחודש צריך להיות מורגש שיפור.

ויטמין B12

תפקיד B12: ויטמין זה הוא בעל חשיבות רבה לתהליכים רבים בגוף. הוא משפיע על המוח ומערכת העצבים ויש לו תפקיד בבניית המוגלובין ולכן גם קשור להובלת חמצן לתאים ופינוי פחמן דו חמצני מהם.

תסמינים של חוסר ב- B12: הירדמות הידיים או הרגליים בתדירות מוגזמת, תחושת נימול בקצות האצבעות, עייפות, חולשה, קושי בריכוז וזיכרון, כבדות ברגליים וקושי בפעילות גופנית.

איך לאבחן? בדיקת דם הבודקת את רמת B12.

איך לטפל? כשישנו חוסר בויטמין חשוב להוסיף לתזונה היומית מרכיבים העשירים בו. מרכיבי המזון העשירים ב- B12 הם בשר אדום ואיברים פנימיים. מזון מן הצומח אינו עשיר ב- B12 . אם ישנו חוסר בולט, ערך הנמוך מ- 300 יתכן שיהיה צורך בתוסף של הויטמין הנלקח במציצה מתחת ללשון.

ויטמין D

תפקיד ויטמין D: לויטמין תפקיד חשוב בבניית העצמות ומערכת החיסון ולכן הוא ניתן לתינוקות באופן גורף. הוא חשוב למניעת סוכרת, מחלות לב ושמירה על השרירים.

תסמינים לחוסר בויטמין D: חולשת שרירים וחולשה כללית, כאבים במפרקים, בגיל מתקדם גם אוסטיאופורוזיס.

איך לאבחן? בבדיקת דם הבודקת רמת ויטמין D.

איך לטפל? ידוע שאחד המקורות הבולטים לויטמין D הוא השמש, כך שחשיפה מתונה לשמש של כעשר דקות ביום יכולה לשפר את המצב. עם זאת, בחוסר בולט טיפול זה אינו מספיק ומומלץ לקחת גם תוסף ויטמין D.

יוד

היוד וחשיבותו מוכרים פחות ממינרלים עם "יחסי ציבור טובים יותר" כמו האשלגן או המגנזיום אך הוא חיוני מאוד לתפקוד מערכות הגוף ורבים סובלים ממחסור בו.

תפקיד היוד: ליוד חלק חשוב בפעילות תקינה של בלוטת התריס ולכן גם בחילוף החומרים. הוא מאזן את רמות הכולסטרול בדם, שומר על קצב לב אחיד, יש לו חלק גם בשמירה .על זיכרון לטווח ארוך והוא מוריד את הסיכוי לחלות בסרטן.

תסמינים של חוסר ביוד: נשירת שיער, השמנה, עייפות, התכווצויות שרירים, הפרעות בזיכרון ובריכוז.

איך לאבחן? בבדיקת דם ספציפית ליוד.

איך לטפל? על ידי הוספת רכיבי תזונה העשירים ביוד כמו: אצות, למשל ספירולינה, מלח מועשר ביוד או מלח הימליה ורוד (עדיין זה מלח אז לא להגזים…), דגים ופירות ים וגם חלב ומוצריו, תפוחי אדמה, חמוציות. כמות היוד הרצויה היא נמוכה מאוד אך אם יש חוסר בולט ביוד והרופא ממליץ ניתן גם לקחת תוסף תזונה.