חמאה – עובדות תזונתיות ויתרונות בריאותיים

חמאהחמאה היא מוצר חלב נפוץ ופופולרי המופק בתהליך הנקרא חיבוץ מחלב או שמנת. הצרכן הישראלי צורך כיום כ- 1.25 גרם של חמאה מדי יום (800 גרם לנפש לשנה). בכמות זו ניתן למצוא כשש מאות מ"ג שומן רווי וגרם אחד של שומן סך הכול.

מאחר והחמאה מכילה ריכוז גבוה של שומן וכולסטרול, הרי שצריכה מופרזת שלה מקושרת עם עלייה בסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם. לאור זאת, רוב המומחים בתחום התזונה והבריאות ממליצים כיום להפחית במידת האפשר את צריכת החמאה.

דלה בלקטוז

אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז, בדרך כלל מסוגלים לעכל את החמאה שכן היא דלה מאוד בלקטוז. עם זאת, לאנשים הרגישים לחלב, מומלץ להימנע מחמאה, המכילה שיעור גבוה של חלבונים היכולים לעורר תגובה אלרגית באנשים הרגישים אליהם.

ערכים תזונתיים של חמאה

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם חמאה:

• 717 קלוריות
• 0.85 גרם חלבון
• 0.06 גרם פחמימות
• 81.11 גרם שומן, שמתוכם 51.3 גרם שומן רווי
• 215 מ"ג כולסטרול
• 17.95 גרם מים.

ויטמינים
ויטמין A – 684 מק"ג
ויטמין B12 – 0.17 מק"ג
חומצה פולית – 3 מק"ג
ויטמין B1 – 0.197
ויטמין B2 – 0.034
ויטמין B3 – 0.042
ויטמין B5 – 0.11 מ"ג
ויטמין B6 – 0.003 מ"ג
ויטמין E – 2.32 מ"ג
ויטמין K – 7 מ"ג.

מינרלים
נתרן – 11 מ"ג
אשלגן – 24 מ"ג
אבץ – 0.1 מ"ג
זרחן – 24 מ"ג
מגנזיום – 2 מ"ג
ברזל – 0.02 מ"ג
סידן – 24 מ"ג.

לאכול חמאה כל יום – כן או לא?

כיום החמאה ממלאת תפקיד מרכזי במגוון רחב של מטבחים בדגש על המטבח הצרפתי וניתן למצוא אותה במגוון רחב של תבשילים, קינוחים וממרחים. מאחר והיא מקושרת להגדלת הסיכון לחלות במגוון רחב של מחלות לב וכלי דם לרבות טרשת עורקים, שבץ ואוטם שריר הלב, הרי שההמלצה הכללית היא להמעיט במידת האפשר את צריכתה.

עם קצת מאמץ והתכוונות ניתן למצוא תחליפים שונים לחמאה. כך לדוגמה במקום להסמיך את התבשילים עם חמאה ניתן לעשות שימוש בקורנפלור או בקמח ובמקום להשתמש בחמאה כדי לטגן חביתה למשל, ניתן להשתמש בשמן זית או בשמן קנולה שכמעט לא מכילים שומן רווי.

מרגרינה לא מחליפה חמאה

במשך שנים רבות נהוג היה להאמין כי מרגרינה היא תחליף מוצלח לחמאה שכן היא כמעט שלא מכילה שומן רווי, אך בשנים האחרונות התברר כי המרגרינה מכילה שיעור גבוה יחסית של שומן טרנס שמזיק לבריאות לא פחות מהשומן הרווי.

לפיכך פותחו בשנים האחרונות מוצרים שונים המדמים את המרקם של החמאה, שאינם מכילים שומן טרנס, שומן מוקשה או כולסטרול הנחשבים לנמוכים מאוד בשומן רווי. מומלץ ביותר להעדיף את השימוש בתחליפים האלו על פני השימוש בחמאה.