יתרונות ייבוש מזון

שנים רבות לפני שהיו מצויים ברשותנו תנורי חשמל או מיקרוגל, היו קיימות דרכים שונות לבישול ועיבוד מזון. שיטה קדומה ביותר של עיבוד מזון הייתה ייבוש. כיום זו נחשבת שיטה שהולכת וצוברת פופולריות מטעמים בריאותיים. בעבר, זו הייתה פשוט דרך הגיונית לשמר את המזון, ללא צורך בחומרים משמרים וכאשר לא היו אמצעים לקירור או הקפאה. נבחן כעת את דרכי ייבוש המזון כיום והיתרונות הבריאותיים והדיאטטיים.

איך לייבש מזון כיום?

הדרך המסורתית לייבוש מזון כוללת פריסה שלו בשמש. הגם שיש מקומות נידחים שבהם נוהגים כך גם כיום, הדרך המקובלת עושה שימוש במכשירים חשמליים ייעודיים. אנשים שעוסקים בכך מטעמי בריאות ודיאטה בדרך כלל רוכשים מכשיר חשמלי שנקרא מייבש מזון. זהו מכשיר שכולל תאים מרובים לתבניות דקות וכן מאווררים לפיזור אחיד של האוויר המחומם. ייבוש אפשרי גם בתנור אפיה, בטמפרטורה נמוכה. אך התוצאות בדרך כלל פחות טובות ופחות מדויקות. אגב משך הזמן לייבוש עשוי לארוך מספר שעות ואף יממה שלימה ויותר. הכל בהתאם לסוג המזון שמייבשים.

מה הם היתרונות והערכים התזונתיים של המזון בתום הייבוש?

נדיר מאוד כי ייבוש המזון ייעשה כיום אך ורק למטרות שימורו לאורך זמן. למרות שניתן לשמור פירות, ירקות או בשר מיובש בתנאי אחסון רגילים ולאורך זמן רב, יש סיבות רבות נוספות. מזונות מיובשים ניתן לארוז ולקחת לטיולים ממושכים. אוכל כזה שוקל מעט מאוד והוא גם נוח מאוד לשימוש כחטיף בריא לנשנוש. ירקות מיובשים ניתן להוסיף למרק או תבשילים שונים, לתוספת טעם. לצד היתרונות הללו, כדאי לדעת שחימום איטי ומבוקר שומר על חלק הרבה יותר גדול מהערכים התזונתיים.
זהו טרנד המשתלב היטב עם רעיון צריכת המזון הנא, עם כמה שפחות תהליכים כגון טיגון מזון, צליה וכדומה. אפשר לבצע את הייבוש בכ-100 עד 140 מעלות אם רוצים השגת תוצאה מהירה. הכל בהתאם לסוג המזון שמייבשים, כמות המים ורמת השומן. בדרך כלל, לא מקובל לבצע ייבוש של מאכלים שכוללים רמה גבוהה מדי של שומן. אך חשוב לציין כי למטרה של דיאטה בריאותית (כפי שנראה להלן) מקובל ייבוש בטמפרטורה הרבה יותר נמוכה.

מה בין ייבוש מזון לבין פילוסופיית האוכל הנא

משב רוח מרענן ושונה מגיע מכיוון הטרנד המעניין של דיאטה המבוססת על מזון נא. הרעיון הוא לצרוך את האוכל עם כמה שפחות תהליכים אגרסיביים. כלומר, בלי בישול ארוך, בלי טיגון בשמן או אפילו צליה. על הפי הגישה, הבריאות בצורה כזאת נשמרת, ממש כפי שהטבע התכוון. המזונות השונים שנאכלים בצורה כזאת מכילים את המרכיבים הנחוצים לנו. ולא מדובר רק על וויטמינים ומינרלים או נוגדי חמצון. גם כל מיני אנזימים שמועילים לנו. ייבוש שתואם את פילוסופיית המזון הנא בדרך כלל יתבצע בטמפרטורה של כ-40 מעלות. לכן, אפשר לצפות למשך ייבוש יחסית ארוך.

חשוב להבין כי אכילת מזון מיובש לא נועדה אך ורק לצורך הורדה במשקל. אך המתמידים בשיטה זו מדווחים על כך שהם מצליחים להפחית בצריכת הקלוריות בצורה דרמטית, ללא מאמץ. הרעיון הינו ליהנות ממזון כמה שפחות מעובד וכמה שיותר בריא. כמו כן, לשיטה יש גם תועלת סביבתית. הכנת מזון נא נחשבת לירוקה יותר, צורכת פחות אנרגיה ומשתמשת במוצרי גלם בצורה פחות בזבזנית. כדאי לציין כי בדרך כלל, מזון מיובש מהווה רק חלק מהתפריט המקובל של דיאטה. לצד ירקות ופירות מיובשים, נהוג להרבות בצריכת מיצים טבעיים, סלטים, מרקים וכיוצא בזה. האידיאל הוא להימנע ממזון מעובד באופן מוחלט.