מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בקורונה

מאת: מערכת האתר | 13/4/2020

בתחילת מרץ 2020, הגיע לחדר המיון המרכז הרפואי ע"ש ברוך פדה (פוריה), נהג אוטובוס שסבל במשך ארבעה ימים מחום גבוה,מעשנים? אתם בסיכון גבוה יותר ללקות בקורונה כאבי ראש וקשיי נשימה. תוך זמן קצר התברר שמדובר בחולה קורונה הסובל ממחלה קשה במערכת הנשימה ובשל מצבו הקשה, הוחלט להרדימו ולחברו למכונת הנשמה. בכך הפך ג'וני מג'לטון בן ה-38, לחולה הקורונה המורכב הראשון בישראל. ג'וני שהה בבית החולים קרוב לחודש ושוחרר לביתו רק ב-30 במרץ.

סיפורו של ג'וני, עורר תהיות רבות בקרב הציבור הרחב. זאת כיוון שעד שסיפורו עלה לכותרות, היה ידוע כי המחלה שלה גורם נגיף הקורונה, מאיימת בעיקר על קשישים או צעירים בעלי מחלות רקע. ג'וני לעומת זאת, לא סבל ממחלות רקע וטרם חגג את יום הולדתו ה-40. עם זאת, ג'וני היה מעשן נרגילה כבד במשך לא מעט שנים. עובדה זו העלתה למודעות הציבורית את הקשר המסוכן שבין עישון למחלת הקורונה.

כיוון שמדובר במחלה חדשה, אין זה פלא שישנם פרטים רבים שעדיין אינם ידועים לגביה. עם זאת, במהלך החודשים האחרונים בוצעו מספר מחקרים שבחנו את השפעת המחלה על מעשנים, שהעלו ממצאים מעניינים. במאמר שלפניכם נפרט אודות מה שידוע לנו כיום בנושא. אך חשוב לציין כי פרטים חדשים ממשיכים להתגלות מעת לעת, כך שמומלץ מאוד להמשיך ולהתעדכן.

מחקרים תצפיתיים קובעים: מעשנים נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה חמורה ומסכנת חיים מנגיף הקורונה

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי New England Journal of Medicine, נאספו נתונים על 1,999 חולי קורונה בסין. בקרב משתתפי המחקר, 173 חולים סבלו מתסמינים חמורים מאוד: 16.9% מתוכם דיווחו כי הם מעשנים ואילו 5.2% דיווחו כי נהגו לעשן בעבר אך נגמלו. בקרב אלו שסבלו מתסמינים קלים בלבד, 11.8% בלבד דיווחו כי הם מעשנים ו-1.3% דיווחו כי עישנו בעבר אך נגמלו.

אך מעבר לזה, המחקר הראה כי שיעור המעשנים בקרב חולים שאושפזו במחלקת טיפול נמרץ, שחוברו למכונת הנשמה או שהלכו לעולמם, עמד על 25.5%: פי יותר משניים משיעור המעשנים בקבוצת החולים שנותרו בחיים, שלא אושפזו בטיפול נמרץ ולא חוברו למכונת הנשמה. מחקר ראשוני זה ומחקרים נוספים שבוצעו אחריו, מדגימים כי שיעור המעשנים בקרב החולים, גבוה משיעורם באוכלוסייה הכללית וכי שיעור המעשנים בקבוצת החולים הקשים, גבוה משיעורם באוכלוסיית החולים הכללית.

מה ידוע לנו על הקשר בין עישון לבין זיהומים של מערכת הנשימה?

האמת היא שבמידע החדש אין שום דבר מפתיע. זאת כיוון שכבר שנים רבות ידוע שמעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר לזיהומים במערכת הנשימה: מעשנים נמצאים בסיכון גבוה פי שניים ללקות בשפעת מלא מעשנים וכן נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בדלקת ריאות ובשחפת בהשוואה ללא מעשנים.

מעבר לכך שהעישון פוגע ביעילות של מערכת החיסון, הרי שהעישון פוגע בתפקוד התקין של הריאות ובמערכת ההגנה המקומית שלה. כל זה הופך את הריאות לפגיעות יותר לפתוגנים שונים. כמו כן העישון מגדיל את הסיכון לשורה ארוכה של מחלות נשימתיות ומחלות קרדיווסקולריות, המהוות בפני עצמן גורם סיכון למהלך מחלה חמור של COVID-19.

יש הסכמה: העישון אכן מגדיל את הסיכון להידבק במחלת הקורונה

מעבר להשפעה המזיקה של העישון על מערכת החיסון ומערכת הנשימה, חשוב לציין כי מעשנים גם נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבק במחלה בשל העובדה שהם נוהגים לגעת בפנים שלהם בתדירות גבוהה יחסית: האצבעות שנוגעות בקופסת הסיגריות, במצית ובסיגריות עצמן, נוגעות לאחר מכן באזור השפתיים. הסיכון גבוה במיוחד כשמדובר בכלי עישון העוברים מיד ליד, כמו במקרה של נרגילה למשל.

כמו כן מתרבות העדויות לכך שהעישון גורם לשינויים מולקולריים בתאי הריאות, המקלים על הנגיף לחדור אליהם. הכוונה היא לביטוי יתר של קולטני ACE2, שנחקרו בעבר בהקשר של נגיפים אחרים ממשפחת נגיפי הקורונה כמו SARS-CoV.

מילות סיכום לפני שנפרדים

לפי הידוע לנו כיום, עישון מגדיל את הסיכוי להידבק ב-COVID-19 וכן מגדיל את הסיכוי לתחלואה קשה ומסכנת חיים בחולים. הגורמים לכך רבים ומגוונים וכוללים בין השאר פגיעה במערכת ההגנה הטבעית של הריאות, פגיעה במערכת החיסון, מחלות רקע נשימתיות, שינויים תאיים במערכת הנשימה ועוד. לאור כל זאת, למרות שכל יום הוא יום מצוין להפסיק לעשן, יתכן שהיום מדובר בזמן הנכון מאי פעם.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

תסמינים לנגיף הקורונה – ככה תזהו אותם כמה שיותר מוקדם

לשמור על הבריאות גם בבידוד בשל נגיף הקורונה; לשמור על השגרה וגם על הגזרה