משקאות ממותקים: מקורות תזונתיים

משקאות ממותקיםמגפת ההשמנה המשתוללת ברחבי העולם המערבי היא תוצאה של גורמים רבים ומגוונים כשבין היתר מפנים החוקרים בתחום את האצבע המאשימה לכיוון המשקאות הממותקים.

במדינת ישראל נמכרים מדי שנה קרוב לשמונה מאות מיליון ליטרים של משקאות מוגזים ממותקים, וסקר מטעם משרד הבריאות קובע שמדי יום צורכים ילדים ונערים בכיתות ז' עד י"ב כשתי כוסות של משקה ממותק.

חשוב לציין כי לפי סקרים עולמיים נראה כי הילדים הישראלים בגיל 13 הם אלופי העולם בשתיית משקאות ממותקים. וחמור מכך. מנות ההגשה של המשקאות הממותקים גדלות יותר ויותר בהדרגה (המנה הקטנה המוגשת כיום במסעדות מזון מהיר הייתה בעבר המנה הגדולה).

הממתקים הנוזליים

הדבר החשוב ביותר שיש להבין בנוגע לצריכה של המשקאות הממותקים הוא שמדובר על לא פחות מאשר ממתקים המגיעים בצורת נוזל כשבכל פחית של משקה ממותק ניתן למצוא קרוב לעשר כפיות סוכר. לעומת זאת, המשקאות הממותקים לא טומנים בחובם שום יתרון בריאותי בהשוואה למים או למיצי פירות טבעיים.

משקאות ממותקים תורמים לא רק למגפת ההשמנה, שמדי שנה מתפשטת גם לגילאים הצעירים, אלא מגבירים אף את הסיכוי לחלות בעששת, במיוחד בצרכנים צעירים העלולים לסבול מבעיות התפתחות. ואם לא די בכך, הרי שחלק ניכר מהמשקאות הממותקים מכילים קפאין.

מעבר לכל זה, המשקאות הממותקים השונים מכילים כמות גבוהה של חומרי שימור, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, וכאילו להוסיף חטא על פשע – משווקים כבעלי יתרונות בריאותיים.

לקרוא לילד המתוק בשמו

כדי להפחית את שתיית המשקאות הממותקים, יש להתייחס אליהם בדיוק כפי שהם – לא משקאות ממותקים כי אם ממתקים נוזליים. במידה ומתקשים מאוד להיגמל מהמשקאות הממותקים, מומלץ להתחיל למהול את המיצים השונים במים ובאופן הדרגתי להעלות את כמות המים במשקה. הדילול ההדרגתי יסייע לתהליך ההסתגלות לטעם הניטרלי של המים.

כאשר מכינים משקה ממותק באמצעות תרכיז חשוב להקפיד על הפחתה של כמות התרכיז והגדלה של כמות המים. מומלץ גם כן להנחות את הגננת בגן שלא לתת לילדיכם מיצים אלא מים בלבד ולהשתמש במיצים כמו שמשתמשים בממתקים, באירועים מיוחדים ולעתים רחוקות בלבד.

התמודדות עם תהליך הגמילה

במידה ואתם מתקשים לשתות מים נקיים מטעמים, מומלץ שלא לבחור לצרוך מים בטעמים שכן למרות השם האטרקטיבי שניתן להם, בסופו של דבר מדובר פשוט על מיץ או ליתר דיוק על מים בתוספת סוכר וחומרי טעם וריח.

העדיפו למשל מים שהושרו בהם פרסות לימון או עשבי תיבול שונים כמו למשל לואיזה לימונית, למון גראס או נענע. תה קר בהכנה ביתית ללא תוספת סוכר תמיד עדיף על משקה ממותק או על תה קר שנרכש בבקבוק כשהוא מוכן.