התמכרות וגמילה ממתוקים

התמכרות וגמילה ממתוקיםהתמכרות למתוקים היא כמו כל התמכרות אחרת שבה יש צורך כפייתי בחומר הממכר עצמו ויש צורך בהתנהגות הכפייתית על מנת לספק את החומר הממכר לגוף. התמכרויות מסוגים שונים אינן חולפות מעצמן, אלא מתחזקות ונטמעות היטב באורח החיים. רק אם האדם המכור עובר תהליך של גמילה יש סיכוי שההתמכרות כבר לא תהיה חלק מחייו. הכול עניין של כוח רצון ומוטיבציה גבוהה להיגמל.

אנו מקשרים דברי מתיקה או משקאות ממותקים כאל מקור לנחמה, פרס, סוג של תעסוקה, הפוגה משעמום ועוד. כבר בילדות גדלנו על כך שהממתקים משמשים כפרס על התנהגות טובה, על ציונים טובים בלימודים ועוד, וגם עם ההתבגרות שלנו אנחנו עדיין נהנים לחשוב כך ולכן ישנם אנשים רבים שאוהבים ממתקים ויכולים להתמכר אליהם בקלות.

בנוסף, המאכלים המתוקים תופסים חלק נכבד מחיינו, גם אצל אנשים שלא אוהבים מזון מתוק. בכל מפגש חברתי מונחים על השולחן דברי מתיקה ואי אפשר להימנע מכך.

התמכרות למתוקים לא ניתנת להתנתקות מוחלטת מכיוון שאין אפשרות להוציא את הפחמימות מן התפריט היומי כי הן חשובות ואף הכרחיות לבריאות, והרי בפחמימות יש סוכרים.

התשוקה לאוכל מתוק

מבחינה ביולוגית יש לגוף תשוקה טבעית למזון מתוק, שכן במוח שלנו ישנם כימיקלים בשם נוירוטרנסמיטרים ששולטים על התיאבון שלנו לאוכל במטרה לשרוד. הכימיקלים נותנים למוח אותות שהגוף רעב או שבע. הכימיקלים שמעבירים למוח אותות של שובע נקראים סרוטונין והם גורמים לתחושה לא אמיתית של שלווה בגוף.

הפחמימות שנכנסות לגוף גורמות לייצור מוגבר של הסרוטונין, וכתוצאה מזה יש תשוקה גדולה לפחמימות ולסוכרים, במיוחד כשרמת הסרוטונין בגוף נמוכה.

אוכל מתוק ממכר

יש לא מעט מזונות שמכילים סוכר ופחמימות. יש כאלה שידועים כדברי מתיקה עם ערכים תזונתיים לא טובים ויש כאלה שנחשבים כבריאים אבל גם בהם כמויות הסוכר הן גדולות.

המאכלים המתוקים הממכרים וגם אלה בעלי מרכיבים מתוקים "נחבאים"  הם שוקולד, עוגות, עוגיות, סוכריות, גלידות, ארטיקים ושלגונים, מייפל, סילאן ודבש, לחמניות, לחם ופיתות, בורקסים ושאר מאפים, ממתיקים מלאכותיים למשקאות, קמח לבן ומשקאות מתוקים.

איך אדע אם אני מכור?

רמות הסוכר בגוף משתנות כל הזמן. פעם יש עלייה בסוכר ופעם יש "צניחת סוכר" (ירידה דרסטית). בגלל השינויים ברמות הסוכר מי שמכור למתוקים מרגיש תסמינים שונים של התמכרות כמו תשוקה דחופה לאוכל מתוק, מצבי רוח משתנים ועייפות גדולה.

בגלל שמזון מתוק מכיל אחוזי שומן גבוהים וקלוריות רבות יחד עם מעט ויטמינים ומינרלים שחשובים לבריאותנו, נוצר בגוף חוסר של חומרים מזינים. התוצאה של עובדה זו היא שמרבית האנשים אשר מכורים למתוקים סובלים מהשמנת יתר וממחסור גדול של חומרים תזונתיים, דבר אשר מוביל לסתימות עורקים, להתקפי לב ולמחלות לב נוספות.

טיפול בהתמכרות

אם אתם רוצים לטפל בהתמכרות שלכם למתוקים אל תוותרו לגמרי על אוכל מתוק, אלא תמצאו מזון בריא שיחליף את דברי המתיקה ויעזור לכם להתגבר על ההתמכרות. אם אדם מכור מוותר לחלוטין על מתוקים הוא ירגיש שהוא משלם מחיר גבוה מאוד שיגרום לו לזלול מתוקים בלי יכולת לשלוט בעצמו.

המזון הבריא שיכול להוות תחליף לדברי המתיקה יכול להיות פירות טריים, פירות יבשים, מעדני חלב עם אחוזי שומן נמוכים, אגוזים ושקדים. ירקות כתומים בריאים מאוד לגוף – גזר, בטטה ודלעת, שהם גם מחזקים את הגוף וגם ממתנים את הרצון הרב לאוכל מתוק. אכילה נכונה ובריאה עוזרת לנו לשלוט על התשוקה לאוכל מתוק.

דרכים נוספות לטיפול בהתמכרות למתוקים היא אכילה נכונה יחד עם טיפולי דיקור סיני שמחזק את המרידיאנים אשר אחראים על חילוף חומרים טוב ותקין בגוף, מאזן את מצבינו הגופני ועוזר בירידה במשקל.

התמכרות לפחמימות