התמכרות לפחמימות

התמכרות לפחמימותפחמימות הן רכיב מזון חשוב מאוד לגוף שלנו, בדיוק כמו שהשומנים והחלבונים חשובים. בהרבה דברי אוכל כלולות פחמימות ולכן מרבית האנשים בעולם צורכים אותן.

ישנם אנשים אשר צורכים מזונות עם פחמימות ומשקאות ממותקים בכמויות גדולות מאוד ואפילו מוגזמות יותר משמומלץ לצרוך ויותר ממה שאנשים אחרים צורכים. אלו הם אנשים אשר סובלים מהתמכרות לפחמימות.

לכאורה אין שום דבר רע בפחמימות. הבעיות מתחילות כאשר אנשים מתחילים לצרוך אותן במינון גבוה ואז זה הופך להתמכרות. למעשה פחמימה היא סוכר וכאשר אנחנו צורכים כמויות גדולות של פחמימות, אנחנו צורכים גם כמויות גדולות של סוכר ואז נשקפת סכנה לחלות במחלות לב שונות, בטרשת עורקים, בסוכרת, לחץ גם גבוה ועוד. דבר נוסף שמסוכן בהתמכרות לפחמימות הוא שהמכורים עלולים לסבול מהשמנת יתר בעקבות אכילה ללא שליטה וצריכת סוכרים ברמה גבוהה.

מזונות עם פחמימות

כאמור, דברי אוכל רבים נכללים בתוך הקבוצה של הפחמימות אשר כוללת ממתקים למיניהם, סוכר, דבש, פירות, מאפים, אורז, לחם, פיתות, לחמניות, פסטות, פתיתים, קוסקוס, קטניות, תפוחי אדמה, חיטה, תירס ועוד. התמכרות לפחמימות נפוצה בכל העולם ובאה לידי ביטוי בעיקר בצריכה של מאפים מתוקים ושאר ממתקים, מכיוון שהם טעימים מאוד ואחרי שאוכלים אותם הסוכר מתפרק מהר מאוד בגוף וגורם להרגשה כללית טובה.

הגורמים להתמכרות

הפחמימות אשר נכנסות אלינו לגוף הופכות במהרה לסוכרים. כשנכנסות לגוף כמויות גדולות של סוכר מעוגות, מקמח לבן, ממתקים ועוד, הרמה של הסוכר בגוף עולה ואז מצב הרוח שלנו משתפר ואנחנו מרגישים מלאי אנרגיה.

כמו שרמת הסוכר בדם עלתה במהירות כך היא גם יורדת במהירות ואז אנחנו מרגישים תשושים ועצבניים ורוצים לאכול פחמימות נוספות שיתנו לנו שוב הרגשה טובה. זה כמו מעגל קסמים שקשה לצאת ממנו. סיבה נוספת להתמכרות לפחמימות יכולה להיות הפרשת יתר של סוכרים (אינסולין) על ידי הלבלב וזה גורם לרמות הסוכר "לצנוח".

איך אדע שאני מכור?

מכורים לפחמימות הם אנשים שיש להם תשוקה גדולה לכל המזונות אשר כוללים בתוכם פחמימות וזה קורה במשך כל היום. אותם אנשים מעדיפים לאכול בכל ארוחה כל מיני סוגים של מאכלים עתירי פחמימות וסוכרים במקום חלבונים וירקות, הם מרגישים צורך תמידי לאכול דברים מתוקים ובדרך כלל יחפשו את האוכל המתוק כתירוץ לכל דבר- עצב, עייפות, שעמום, נחמה וכדומה. בדרך כלל אנשים אשר סובלים מהתמכרות לפחמימות סובלים גם מעודף במשקל.

גמילה מפחמימות

אי אפשר להתנתק לגמרי מפחמימות מכיוון שהן נחוצות לגוף והן נמצאות בכל כך הרבה דברי אוכל. המטרה העיקרית בגמילה מפחמימות היא לגרום לאנשים לשלוט על התשוקה שלהם ולהתחיל לאכול בצורה מאוזנת ומבוקרת.

במקום לצרוך פחמימות "ריקות" ולא מזינות מומלץ לצרוך פחמימות "מורכבות" כמו שיבולת שועל, אורז מלא, חיטה מלאה ועוד מזונות עשירים בוויטמינים ובמינרלים ושמתפרקים לאט בגוף. פחמימות ריקות מתפרקות מהר ומשדרות אותות של רעב זמן קצר לאחר האכילה.

אין טעם לראות באוכל כדבר מנחם או מפיג שעמום. מטרתו של האוכל היא להזין את הגוף ולגרום לו לשובע. אם כך נחשוב ניגש פעמים מעטות יותר למטבח ולא נמהר לאכול את כל הפחמימות.

חשוב להישמר ממתקים ומשאר מזונות מתוקים. הם עתירים בסוכרים ובפחמימות ולא בריאים כלל לגוף. חשוב מאוד ללעוס לאט והיטב את האוכל כי כך הוא מתפרק טוב יותר ולאט יותר בגוף. ככל שאוכלים לאט יותר כך תודעת השובע מגיעה מהר יותר ואז אין הרגשת רעב ולא ממהרים "לחטוף" עוד מזון עשיר בפחמימות.