היתרונות התזונתיים של רוזמרין

רוזמריןרוזמרין (שמו המלא של הצמח הוא רוזמרין רפואי) הוא צמח שגדל בעיקר במדינות אירופה שעל חופי הים התיכון ובניגוד למה שמקובל לחשוב, לא מדובר על צמח אנדמי בישראל, למרות שתנאי הגידול שלו מתאימים לאקלים הישראלי.

הרוזמרין צומח במשך רוב ימות השנה ומסוגל לגדול פרא גם בתנאי קרקע מאתגרים מאוד ולכן אין זה פלא שניתן לראות בישראל שיחי רוזמרין רבים הגדלים בסמוך לכבישים.

הרוזמרין הינו בעל תכונות אנטי בקטריאליות ולכן בימי קדם, לפני שפיתחו את שיטות הקירור המודרניות, נהוג היה להשתמש בו לצורך שימור של בשר.

ערכים תזונתיים

במאה גרם רוזמרין ניתן למצוא כ- 130 קלוריות, 3.31 גרם חלבון, 20.7 גרם פחמימות, 5.86 גרם שומן ו- 14.1 גרם סיבים תזונתיים. בנוסף לכך, ניתן למצוא בכמות זו 77 גרם מים, 2.34 מ"ג ויטמינים מקבוצה B, לרבות חומצה פולית – כ 109 מק"ג, ויטמין C – כ 21.8 מ"ג, ברזל – כ 6.65 מ"ג ואשלגן – כ 668 מ"ג. עם זאת, חשוב לציין כי בניגוד לרוב עשבי התבלין לרבות נענע, בזיליקום, כוסברה, שמיר ופטרוזיליה, הרי שאת הרוזמרין לא נהוג לאכול.

השימוש המרכזי בתחום הקולינריה ברוזמרין הוא לתוספת טעם כשאת הרוזמרין עצמו נהוג להשליך לאחר הבישול או האפייה ולא לאכול. הארומה של הרוזמרין והטעם שהוא מעניק לסוגים שונים של תבשילי בשר וירקות חזק מאוד, גם מבלי לאכול את הצמח עצמו.

שימושי הרוזמרין ברפואה העממית

ברפואה העממית נהוג היה לעשות שימוש ברוזמרין לאורך כל ההיסטוריה כשבדרך כלל נעשה שימוש בשמן שהופק מהצמח. השמן של הרוזמרין הינו בעל השפעה מחזקת על מערכת העצבים ומערכת כלי הדם ולכן נעשה בו שימוש נרחב בקרב אנשים הסובלים מרמות אנרגיה נמוכות וממצב רוח ירוד.

בשדה הרפואה הסינית הרוזמרין נחשב כבעל סגולות רפואיות נרחבות ולפיכך משמש לטיפול במצבים של תשישות, דיכאון, עייפות, חוסר תיאבון, הפרעות במערכת העיכול, בעיות במערכת הנשימה ועוד.

כיום הרוזמרין מככב ברשימת המרכיבים במגוון רחב ביותר של תכשירי שיער שונים בין היתר בשל העובדה שהרוזמרין נחשב כצמח המסוגל לדחות הדבקה בכינים ולסייע במלחמה בכינים לאחר ההדבקה. כמו כן, הריח הנפלא של הרוזמרין מחמיא מאוד לריחות של שמפו. שמן רוזמרין ניתן למצוא גם בתכשירים שונים שמיועדים לניקוי נקבוביות עור הפנים ולטיפול במחלות של עור הפנים כמו למשל אקנה.

טיפ לשימוש ברוזמרין במטבח

מאחר והרוזמרין הוא צמח ארומטי מאוד, מומלץ שלא להפריז בשימוש בו. כמו כן, במידה ואתם מעוניינים ליהנות מהארומה המופלאה שלו מבלי להתמודד עם העלים שעלולים להיתקע בין השיניים, באפשרותכם לאחסן בצנצנת סגורה כמה ענפי רוזמרין עם שמן זית למשך כמה שבועות ולאחר מכן לסנן את הענפים ואת העלים. השמן יקבל את טעם וארומת הרוזמרין וכל טיפה שתזליפו לסלט או לתבשיל תחמיא לו במיוחד.