למה כדאי לאכול אורז?

למה כדאי לאכול אורז?האורז הוא צמח נפוץ שמהווה את המזון העיקרי עבור למעלה ממחצית מאוכלוסיית העולם. האורז מתאים במיוחד לגידול עבור מדינות עניות בהן יורדים משקעים רבים במהלך השנה ובדרך כלל גדל בשדות המוצפים במים הגובה של חמישה עשר ס"מ.

אורז הוא הגידול השלישי הנפוץ ביותר בעולם, אחרי תירס וחיטה ומדי שנה מיוצרים למעלה מחמש מאות מיליארד טונות של אורז.

ישנם סוגים רבים מאוד של אורז הנבדלים אלה מאלה בצורת גרעין האורז אותו אנחנו אוכלים. בין היתר מדובר על אורז יסמין שמתאפיין בגרעין ארוך ובעל רמות נמוכות של עמילן, אורז זהוב, אורז יפני, אורז בסמטי ארוך גרעין, מסורי קצר גרעין ועוד.

הפופולאריות הרבה לה זוכה האורז בכל רחבי העולם באה לו כתוצאה מכך שמדובר על מוצר מזון בעל חיי מדף ארוכים במיוחד וכן בשל העובדה שניתן להכין מנת אורז תוך זמן קצר מאוד. בנוסף לכך, מדובר על מרכיב מזון שניתן להכין ממנו מגוון רחב של מנות שונות.

ערכים תזונתיים של אורז

הערכים התזונתיים של האורז משתנים בהתאם לסוג האורז. על מנת לסבר את האוזן נציין כי במאה גרם של אורז לבן רגיל יש בממוצע 131 קלוריות, באורז מלא כמאה ושבעים קלוריות, באורז אדום כמאה שישים ותשע קלוריות ובאורז בר כמאה ועשר קלוריות.

כמות הפחמימות בסוגים השונים נעה בין 26-34 גרם במאה גרם, כמות החלבון נעה בין 3-4.6 וכמות הסיבים התזונתיים נעה בין 1.3 גרם סיבים באורז לבן רגיל ל- 5.3 גרם סיבים במאה גרם אורז אדום.

היתרונות הבריאותיים של האורז

האורז הוא מקור מצוין לפחמימות ולפיכך אין זה פלא כי במדינות המזרח הרחוק חשיבותו זהה לחשיבות הלחם במטבח המערבי. בנוסף לכך, חשוב לציין כי בניגוד לחיטה למשל או למרכיבי מזון רבים אחרים, הרגישות לאורז או האלרגיה לאורז נדירה מאוד. תכולת הסיבים הגבוהה שבאורז המלא ובאורז האדום מסייעת לשיפור תפקוד מערכת העיכול, להפחתת הכולסטרול הנספג מהמזון, לספיגה איטית של הגלוקוז מהמזון לדם ולהגברת תחושת השבוע לאורך זמן.

צריכה נכונה של אורז

על מנת ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של האורז חשוב לגבות את צריכת הסיבים בצריכה נאותה והולמת של נוזלים וזאת כיוון שללא גיבוי של נוזלים, האורז יכול להגדיל את הסיכוי לעצירות. כמו כן, האורז מכיל כמות נמוכה ביותר של שומנים, אך יתרון זה בטל בשישים כאשר מטגנים את האורז בכמות גדולה של שמן במהלך ההכנה.

באופן עקרוני מומלץ יותר לצרוך אורז מלא מאשר אורז לבן. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאורז מלא מכיל פי 2 יותר ויטמין B1 מאורז לבן, פי 3 יותר חומצה פולית, פי 4 יותר סידן, פי 3 יותר ברזל ועוד. בנוסף לכך, האורז המלא מכיל כמות גבוהה יותר של סיבים תזונתיים.

ראו גם:
דיאטת אורז