עלייה במשקל כתוצאה משתיית אלכוהול מתרחשת בעיקר בקרב שתיינים כבדים. בשתיינים קלים עד מתונים, במקרים מסוימים, היא עשויה אפילו לגונן. בנוסף, סוגי אלכוהול שונים משפיעים באופנים שונים על משקל הגוף. מאמר זה דן בהשפעות האלכוהול על משקל הגוף.תכולת הקלוריות בגרם אחד של אלכוהול היא 7.1 קק"ל, ולכן צריכת אלכוהול מובילה לעלייה במשקל, אך ההשמנה נובעת מגורמים רבים אחרים הקשורים לאלכוהול.
סקירת הנתונים
- שתייה כבדה, ללא קשר לסוג המשקה, מובילה לעלייה במשקל.
- גברים שתיינים נוטים יותר לעלות במשקל, לעומת נשים.
- אלכוהול קשור לעלייה במשקל, בכל קבוצות הגילאים.
- אלכוהול גורם לעלייה במשקל באמצעות צריכת עודף קלוריות, הגברת התיאבון, הגברת האימפולסיביות וחלוקת השומן.
- למעט יין אדום, כמעט כל המשקאות האלכוהוליים מובילים לעלייה במשקל. יין אדום פועל בהשפעה המגנה מעט על העלייה במשקל.
היסודות הראשונים – קלוריות!
שתיין יין ממוצע צורך אלפיים קלוריות נוספות מאלכוהול מדי חודש. צריכה זו מוסיפה עד 44.200 קלוריות נוספות בשנה, בנתון זהה לאכילת 221 מאפים מתוקים. אך השאלה היא: האם קלוריות מאלכוהול זהות לקלוריות ממקורות מזון אחרים?
במילים פשוטות, אלכוהול הוא משקה צפוף קלוריות, ודל בערכים תזונתיים. מסיבה זו, הקלוריות מאלכוהול מתויגות כ"פחמימות ריקות".
הסיבות לעלייה במשקל כתוצאה משתיית אלכוהול
קיימות מספר סיבות המסבירות את הקשר בין השניים:
קלוריות צפופות – גרם אחד של אלכוהול מכיל כפליים קלוריות מגרם פחמימות או חלבון.
הכבד רגיש במיוחד לאתנול, נגזר של אלכוהול – הוא הופך כמעט את כל המשקה לקלוריות.
הגוף מפסיק להשתמש בשומנים ופחמימות כמקורות אנרגיה – כשאנרגיה רבה מגיעה כל כך בקלות מאלכוהול.
עודף אנרגיה מאלכוהול – גורם לגוף להמיר את האנרגיה הנוספת לסינתזה של מוצרי אחסון כגון שומנים.
כך ששתיית אלכוהול מובילה לעלייה במשקל, לפחות בתיאוריה. כעת יש להבין מה אומר המדע לגבי עלייה במשקל.
מה אומר המדע לגבי אלכוהול ועלייה במשקל?
מחקרים רבים תומכים בעובדה לפיה אלכוהול מוביל למשקל יתר. אך מחקר אחד ראוי במיוחד לציון. חוקרים מספרד ביצעו סקירת נתונים גדולה ממחקרים על מנת לקשר בין צריכת אלכוהול ומשקל הגוף. הם חקרו כמעט את כל המחקרים העיקריים שנערכו על אלכוהול ומשקל בין השנים 1984-2010.
הם הצליחו לבודד 31 מחקרים על סמך הרלוונטיות שלהם וקריטריונים אחרים. ניתן להסיק בבטחה מהנתונים כי צריכת אלכוהול מובילה לעלייה במשקל.
האופן בו אלכוהול מוביל לעלייה במשקל
קיימים מספר גורמים אותם יש לשקול:
צריכת אלכוהול מובילה לשיבוש איזון הצריכה הקלורית
כאן צריך לשוב ליסודות. משקל הגוף הוא תוצר הקלוריות הנצרכות, והקלוריות הנשרפות. כך שבסופו של דבר האיזון נובע מקלוריות שנצרכות וקלוריות שנשרפות. אך לא כל הקלוריות שוות. סיבים למשל, הם אכן בריאים יותר מאלכוהול וקיים הבדל באופן בו הגוף מתייחס לקלוריות המגיעות מסיבים.
לגוף יש יכולת מוגבלת לעכל סיבים, ולכן הוא סופג כמות קטנה ביותר של קלוריות ממנו, ומפריש את השאר. אך הקלוריות מאלכוהול שונות בהרבה. לאלכוהול אין מבנה מסובך. הוא נקלט בקלות מהבטן ומתפרק בקלות לאנרגיה באמצעות הכבד. אז רוב האלכוהול הנצרך הופך במהירות לאנרגיה ויוצר מאזן אנרגיה חיובי.
אלכוהול מגביר את התיאבון
סיבה חשובה נוספת המסבירה מדוע אלכוהול מוביל לעלייה במשקל. חוקרים מאוניברסיטת ליברפול בחנו את השפעת האלכוהול. משתתפי המחקר קיבלו שלוש ארוחות ביום, ובנוסף, חצי שעה לפני ארוחת הצהריים, הם קיבלו משקה אלכוהולי בחוזק משתנה.
המתנדבים קיבלו ארוחת בוקר סטנדרטית. הם קיבלו סוגי משקאות אלכוהוליים שונים או משקאות שאינם אלכוהוליים, חצי שעה לפני ארוחת צהריים בסגנון מזנון. החוקרים גילו שאנשים ששתו משקאות אלכוהוליים, צרכו, בממוצע, שלושים אחוזים יותר קלוריות בארוחת הצהריים.
אך אין זה סוף הסיפור – אלכוהול הוא חומר ממכר. הוא אולי אינו משפיע באופן משמעותי על הגוף אם הוא נצרך במתינות, אך חלק מהשתיינים הרגילים הופכים לשתיינים כבדים. כשמוסיפים אלכוהול לתזונה, צורכים קלוריות עודפות רבות באופן יומי, המובילות בהמשך לעלייה במשקל.
השפעות האלכוהול על הורמוני הרעב – לפטין הוא אחד הרגולטורים העיקריים של התיאבון המסייע להפחתת הרעב. תוצאות מחקר שוודי מצאו כי רמת הלפטין יורדת בכמעט חמישים אחוזים לאחר צריכת אלכוהול.
אלכוהול מוביל לאכילה אימפולסיבית של חטיפים
שתיית אלכוהול מפעילה התנהגות אכילה אימפולסיבית. התנהגויות אלו כוללות אכילה מוגזמת של חטיפים. מחקר שנערך באוניברסיטת ליברפול, למד את ההתנהגות אכילת החטיפים בקרב שתיינים. החוקרים גילו שדחפים לאכילת חטיפים היו גבוהים באופן משמעותי בקרב השתיינים. בנוסף, משתתפי המחקר אכלו יותר חטיפים בריאים כששתו בחוץ ולא בבית.
קיים קשר משמעותי בין שתיית אלכוהול ואכילת בינג'. במחקר שנערך בקנדה, חוקרים בדקו דפוסי אכילה בקרב נשים ששתו אלכוהול בקביעות. הם זיהו 71% מהמשתתפות כאכלניות בינג'.
אלכוהול משנה את חלוקת השומן בגוף
אלכוהול מפחית את פירוק השומן ומעורר סינתזה. צריכת אלכוהול מגדילה את אחוז השומן התת עורי בגוף, בקרב נשים וגברים. זהו שומן המצטבר באזור הבטן.
אלכוהול מגדיל גם את גודל החזה בנשים וגברים, בעיקר בשל יכולתו להגדיל את רמות ההורמון הנשי "אסטרוגן", הגדלות בעשרים אחוזים לאחר צריכת משקה אלכוהולי יחיד.