למה כדאי לאכול דלעת?

למה כדאי לאכול דלעת?הדלעת משתייכת מבחינה בוטנית למשפחת הדלועיים הכוללת גם חברים נוספים כמו למשל את המלפפון, המלון והקישוא.

הדלעת היא ירק גדול יחסית ומשקל הזנים הגדולים יכול להגיע אף לארבעים ק"ג ויותר. הדלעת משמשת בעיקר לבישול מרקים, לאפיית פשטידות ולקלייה או צלייה. בנוסף לכך, ניתן להכין גם מחית (פירה) דלעת, ריבת דלעת ואף לפסל בדלעת, מנהג שנפוץ בעיקר בארצות הברית בליל כל הקדושים.

ערכים תזונתיים של דלעת

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם דלעת:

  • 26 קלוריות, גרם אחד של חלבון, 6.5 גרם פחמימות, 0.1 גרם שומן, 91.6 גרם מים וחצי גרם סיבים תזונתיים.
  • מינרלים – 340 מ"ג אשלגן, 0.32 מ"ג אבץ, 44 מ"ג זרחן, 12 מ"ג מגנזיום, 0.8 מ"ג ברזל ו- 21 מ"ג סידן.
  • ויטמינים – חומצה פולית (ויטמין B9) – כ 16 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.061 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.298 מ"ג, ניאצין (ויטמין B3) – כ 0.6 מ"ג, ויטמין B2 – 0.11 מ"ג, ויטמין B1 – כ 0.05, ויטמין E – כ 1.06 מק"ג, ויטמין A – כ 369 מק"ג, ויטמין K – כ 1.1 מק"ג וויטמין C – כ 9 מ"ג.

היתרונות של הדלעת לירידה במשקל

אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של הדלעת על פני ירקות אחרים בא לידי ביטוי בערך הקלורי הנמוך שלה. כפי שציינו, במאה גרם של דלעת ניתן למצוא פחות משלושים קלוריות. יתרון זה משמעותי במיוחד לאור העובדה שמדובר על ירק שיכול בקלות להוות חומר גלם מרכזי בסוגים שונים של מרקים, תבשילים, פשטידות ומאפים.

לאור זאת, ניתן לעשות שימוש בדלעת בימי החורף הקרים בהם קיימת נטייה להתנזר מירקות שנאכלים קרים כמו למשל מלפפון או חסה ולהעדיף מזונות חמים ומנחמים.

חשוב כמובן רק להקפיד שלא להוסיף למנה כמות גדולה מדי של מרכיבי מזון שיכולים לבטל את היתרון של הדלעת כמו למשל חמאה, שמנת, חלב קוקוס ועוד. טעמה העשיר של הדלעת והצבע המפתה שלה יכולים לגרום למרק דל קלוריות לצורך העניין להוות מנה אטרקטיבית ומיוחדת גם ללא תוספת של מרכיבי מזון עשירים בקלוריות ובשומן.

היתרונות של הדלעת לבריאות

הדלעת עשירה מאוד בנוגדי חמצון חזקים בדגש על בטא קרוטן ולוטאין. נוגדי החמצון החשובים האלה נלחמים ברדיקלים החופשיים, מפחיתים את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של גידולים סרטניים, מאטים את תהליך ההזדקנות ועוד. בנוסף לכל זה, במאה גרם דלעת ניתן להשיג יותר מפי שניים מהכמות המומלצת לצריכה יומית של ויטמין A, כמות נאה של אשלגן ועוד.

מעבר לכך שניתן לצרוך את בשר הדלעת, הרי שניתן לאכול גם את גרעיני הדלעת שמהווים מקור מצוין לאבץ. למעשה, במאה גרם בלבד של גרעיני דלעת ניתן למצוא למעלה משבעים אחוז מתצרוכת האבץ היומית המומלצת. הגרעינים של הדלעת יכולים להוות יופי של נשנוש בריא וכן להוות יופי של תוספת לכל סלט ירקות טרי.