ויטמין E, הנקרא גם טוקופרול, הוא ויטמין שמתפקד על תקן של קו אנזים בממברנות התאים. מדובר על אנטי אוקסידנט (נוגד חמצון) פוטנטי ביותר המגן על ממברנות התאים ועל רכיבים אחרים בגוף המסיסים בשומן דוגמת ה- LDL מפני הנזקים של הרדיקלים החופשיים.
סך הכול קיימים שמונה סוגים שונים של ויטמין E, אך מאחר וטוקופרול אלפא הינו בעל התכונות החזקות ביותר בכל הקשור ליכולת ההגנה מפני העקה החמצונית, הרי שבדרך כלל כשמשתמשים בשם ויטמין E, הכוונה היא לטוקופרול אלפא.
מנגנון הפעולה של ויטמין E
ויטמין E מסוגל להעניק מימן לרדיקל חופשי וכך לנטרל את ההשפעה המזיקה שלו. כמובן שבעקבות כך הוויטמין עצמו הופך לרדיקל חופשי, אך ההשפעה שלו הרבה פחות הרסנית. כאשר ויטמין E מחומצן, הוא חודר לחלק המימי של ממברנת התא ושם הוא יכול להתפרק באמצעות חומרים הידרופיליים כמו למשל ויטמין C. הוויטמין מנטרל את הרדיקלים החופשיים וכך מונע מהם להזיק לגוף, במיוחד במקומות הרגישים ביותר לנזקי החמצון – המערכת ההורמונלית, המוח, העור, כלי הדם והלב.
הוויטמין מגן על תאי הדם האדומים, מייצב את ממברנות התאים, מגן על הריאות, מעורב במנגנוני יצירת האנרגיה בשרירים ובלב, מעורב במנגנוני היצירה של תאי דם אדומים חדשים, מונע היווצרות של קרישי דם, מסייע לפוריות, מאט את תהליך ההזדקנות, חיוני לספיגת ברזל, מסייע להורדת לחץ הדם ועוד.
מקורות הוויטמין במזון
מאחר ומדובר בוויטמין כה חיוני, המשחק תפקיד בכל כך הרבה מנגנונים בגופנו, הרי שמן הסתם מדובר על ויטמין הנמצא בשפע במגוון רחב של רכיבי תזונה. בין היתר ניתן למצוא אותו בדגנים מלאים (כותנה, תירס, חריע, אורז, חיטה, שעורה ועוד), קטניות (שעועית וסויה למשל), זרעים ואגוזים (לדוגמא בוטנים, פקאנים, שקדים, אגוזי לוז וזרעי חמניות), בשמנים ממקור צמחי (שמן נבט חיטה, שמן אבוקדו, שמן זרעי מלון, שמן זית ועוד), ירקות ממשפחת המצליבים, ירקות ירוקים ותפו"א, פירות (נמצא בשפע בעיקר במנגו, קיווי, תות שדה ואבטיח) וכן נמצא בשפע במזונות מן החי כמו למשל חמאה וביצים.
סימני חסר
חסר של ויטמין E יכול להיות תוצאה של אלכוהוליזם, צריכה לא מספקת, עישון סיגריות ועוד. תסמיני החסר כוללים אנמיה, המוליזה, חולשת שרירים שיכולה לבוא לידי ביטוי אף בשיתוק, ניוון ואובדן נפח השרירים. מאחר ומדובר על ויטמין שמעורב בכל מערכות הגוף, הפגיעה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של מערכות נוספות. כך למשל מחסור בוויטמין E יכול לבוא לידי ביטוי גם בפזילה, מחלות לב וכלי דם, ירידה ביכולת ספיגת הברזל, דלקת בעורקים ועוד.
יש לציין שגם עודף של ויטמין E יכול לגרום למגוון רחב של תופעות לוואי כמו למשל קושי בריפוי פצעים, דימומים על רקע לא מוסבר, ראייה מטושטשת, כאבי בטן ועוד.