מהם ירקות אורגניים?

ירקות אורגנייםירקות הוא מונח המגיע מעולם הקולינריה ומעולם התזונה, המשמש לתיאור חלקים מסוימים בצמחים שאנו אוכלים. מבחינה קולינרית נהוג להבחין בין ירקות לבין פירות לפי טעמם ולפי מידת הקושי של הגרעין שלהם. מבחינה בוטנית, חלק ניכר מהירקות שאנו אוכלים הם למעשה פירות – הפרי מבחינה בוטנית הוא אחד מהאמצעים המרכזיים בהם עושה הצמח שימוש על מנת להפיץ את הזרעים שלו.

אי לכך, עגבנייה ומלפפון למשל הם פירות מבחינה בוטנית, אך מבחינה קולינרית הם נחשבים כירקות לכל דבר. כמו כן, מבחינה קולינרית ירקות יכולים להיות חלקים מסוימים של הצמח שאינם פירות מבחינה בוטנית. כך לדוגמה ישנם גבעולים כמו למשל אספרגוס או תפוח אדמה שנחשבים כירקות מבחינה קולינרית, שורשים פקעות ובצלים שנחשבים כירקות כמו למשל שום וגזר, פרחים כמו ברוקולי או כרובית שנחשבים גם הם לירקות מבחינה קולינרית ועוד.

מה היא משמעות המילה אורגניים?

לאחר שהבהרנו את המשמעות של המונח ירקות, יש לבאר את המונח אורגניים. ובכן, ירקות אורגניים הם ירקות שגודלו בשיטת החקלאות האורגנית. החקלאות האורגנית היא שיטה שהחלה להתפתח במהלך העשורים הראשונים של המאה העשרים כתנועת נגד לתהליכי התיעוש המואצים שעברו על החקלאות המערבית (כדי לסבר את האוזן, בין 1900 ל- 1950 צמח מספר הטרקטורים בארצות הברית מ- 600 ל- 300000).

הרעיון העומד מאחורי החקלאות האורגנית הוא שעל ידי הימנעות משימוש ברעלים או בחומרי דשן סינטטיים, על ידי חזרה לשיטות גידול מסורתיות ועל ידי הימנעות משימוש באמצעים מעבדתיים כדי לייצר זנים חדשים ומוצלחים יותר כביכול של צמחים, ניתן לעשות חסד גדול יותר לא רק עם אמא אדמה והסביבה אופן כללי אלא גם עם קהל הצרכנים.

החקלאות האורגנית מעוגנת בחוק הישראלי ומפוקחת על ידי הממשלה. עם זאת, ישנו שוני רב ביותר בסוגי החקלאות האורגנית ובחוקים הנהוגים בתחום זה בין מדינות שונות.

האם ירקות אורגניים הם בהכרח ירקות בריאים יותר?

ישנו מגוון רחב של קווי דמיון בין החקלאות האורגנית לבין הרפואה האלטרנטיבית. אחד מקווי הדמיון האלו בא לידי ביטוי בעוצמת ההתנגדות לאלמנטים המסמלים את ההתפתחויות הטכנולוגיות שהתרחשו במהלך המאה העשרים. כך לדוגמה בשדה הרפואה האלטרנטיבית ישנה רתיעה חמורה משימוש בתרופות פשוט מעצם היותן תרופות בדיוק כפי שבשדה החקלאות האורגנית קיימת רתיעה מפני שימוש בחומרים כימיים מעצם היותם כימיים או סינטטיים.

מבחינה מדעית או ליתר דיוק בהתאם לממצאים שעלו ממאות מחקרים מבוססי ראיות שנערכו בעשורים האחרונים, אין כל הבדל מבחינה בריאותית או תזונתית בין צריכה של ירקות שגודלו בשיטות מודרניות מתועשות לבין צריכה של ירקות שגודלו בשיטת החקלאות האורגנית. ההבדלים המרכזיים בין שני סוגי הירקות באים לידי ביטוי בגודלם של הירקות (ברוב המקרים הירקות האורגניים קטנים יותר) ובמחירם (הירקות האורגניים לנצח יהיו יקרים יותר).

מעבר לכל זה, הרי שכפי שהנראה שחקלאות אורגנית לא עושה אף חסד עם הסביבה, שכן על מנת להפיק כמות מסוימת של ירקות בשיטת החקלאות האורגנית, יש לעשות שימוש בשטחי קרקע נרחבים יותר בצורה משמעותית בהשוואה לשטחי הקרקע שניתן היו לעשות בהם שימוש לצורך גידול של אותה הכמות בשיטות המודרניות המתועשות.