נתרן

נתרןנתרן הוא אחד המינרלים החשובים ביותר שאנו צורכים בתזונה. עדות לכך שמדובר על מינרל כה חשוב היא העובדה שבלשון האנושית ישנם חיישנים מיוחדים המסוגלים לזהות את תכולת הנתרן המזון. הנתרן הוא מרכיב מרכזי במלח הבישול וללא נתרן לא ייתכנו חיים על רקע העובדה שהנתרן ממלא תפקיד מרכזי במגוון רחב ביותר של פעילויות פיזיולוגיות בסיסיות.

למה הנתרן חשוב בגוף?

הנתרן מאפשר בקרה על נפח התאים באמצעות משאבות מיוחדות שדרכן נכנסים חומרים שונים אל התא וחומרים אחרים יוצאים ממנו. בנוסף לכך, הנתרן חיוני ליצירת המתח החשמלי שמהווה את הבסיס לפעולתם של תאי השריר ותאי העצב. הנתרן משמר את הנפח של כלי הדם ולפיכך משחק תפקיד מרכזי בוויסות לחץ הדם.

לאור זאת, כאשר רמות הנתרן בדם נמוכות מדי, תחול ירידה בלחץ הדם. מצד שני, כאשר רמת הנתרן בדם גבוהה מדי, תיתכנה בצקות בעיקר ברגליים ותתעורר תחושה חזקה של צמא שמטרתה לגרום לצריכה מרובה של מים שתביא לדילול רמות הנתרן.

אילו מזונות עשירים בנתרן?

הנתרן נמצא כמובן כפי שציינו בכל מלחיה, אך בנוסף לכך הוא נמצא בשפע גם במגוון רחב של מזונות אחרים בדגש על מזונות תעשייתיים ומעובדים וזאת כיוון שהנתרן מעשיר ומעצים את טעם המזון ותורם לשימור שלו. כך למשל ניתן למצוא כמויות גבוהות מאוד של נתרן בנקניקיות, חטיפים מלוחים, אבקות מרק, ירקות כבושים או משומרים, גבינות מלוחות ועוד.

תהליכי העיבוד של המזון תורמים להעלאת כמות הנתרן בהם, אך באופן עקרוני גם בעגבנייה למשל או בכל מזון שלא עבר עיבוד קיימת כמות מסוימת של נתרן. לפיכך, אנשים שצריכים לצרוך תזונה דלת נתרן צריכים להיזהר שלא לעבור את רמת הצריכה המומלצת גם אם אינם נוהגים לאכול מזונות מעובדים כלל.

מה היא המנה היומית המומלצת לצריכה של נתרן?

המנה היומית המומלצת לצריכה של נתרן היא 2300 מ"ג או במילים אחרות בין ארבעה לשישה גרם מלח. עם זאת, ההמלצות לצריכת נתרן משתנות מאוד בין אדם לאדם. כך למשל אנשים הסובלים ממחלות לב שונות צריכים להיזהר מלהגיע לרמה זו והדבר נכון גם בנוגע לאנשים הסובלים מסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם, חולי כליות ועוד.

מה קורה כאשר ישנו חוסר בנתרן?

חסר בנתרן הוא מצב שנקרא בשפה המקצועית היפונתרמיה. מצב זה יכול להיגרם בשל צמקת הכבד או אי ספיקת לב המובילות לעלייה בנפח הדם, בשל תת פעילות האדרנל, תסמונת נפרוטית, אי ספיקה נשימתית, דלקת ריאות, הקאות ממושכות, הזעה מוגברת, שתייה מוגברת יתר על המידה של מים, צריכה של תרופות שונות המשפיעות על משק הנוזלים בגוף ועוד.

חסר בנתרן עלול להוביל לפגיעה קשה בתפקוד של תאי העצב והשריר עד כדי הופעת פרכוסים, הכרה מעורפלת, בלבול, תרדמת ומוות.