אין ספק שמכול הפירות היבשים והאגוזים, השקד הוא זה שמייצג בצורה המובהקת ביותר את ט"ו בשבט.
השקד שאנו נוהגים לאכול עם בוא האביב הוא למעשה הזרע של הצמח, אך באזורים שונים נהוג לאכול גם את בית הגלעין שבהתחלה המרקם שלו רך ושעיר וצבעו ירוק ואילו בשלב מאוחר יותר, הוא הופך לקשה יותר. את בית הגלעין ניתן לאכול כפי שהוא (שקדים ירוקים) וכן ניתן להחמיץ אותו.
מה הם הערכים התזונתיים של שקדים?
במאה גרם שקדים ניתן למצוא בממוצע 589 קלוריות, 19.9 גרם חלבון, 52.2 גרם שומן, 20.4 גרם פחמימות, 2.7 גרם סיבים תזונתיים, 264 מ"ג סידן, 3.7 מ"ג ברזל, 11 מ"ג נתרן, 732 מ"ג אשלגן, 520 מ"ג זרחן, 296 מ"ג מגנזיום ו- 0.6 מ"ג ויטמין C.
היתרונות הבריאותיים של השקדים
בקליפה של השקדים שצבעה חום ניתן למצוא מגוון רחב של נוגדי חמצון כמו למשל פלבנולים, אפיקטכינים, קטכינים ועוד השייכים למשפחת הפלבנואידים. לאור זאת, צריכה קבועה של שקדים בתזונה מקושרת עם האטת תהליכי ההזדקנות וצמצום הנזקים של הרדיקלים החופשיים.
כמו כן, במספר מחקרים שנערכו בעשור האחרון נמצא כי צריכה קבועה של שקדים מובילה להפחתת רמת ה- LDL בדם וכן נמצא כי צריכה קבועה של שקדים הפחיתה את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם והפחיתה את רמת הכולסטרול הכללית בדם.
חלב שקדים
בדרך כלל אנחנו נוהגים לאכול את השקדים כמו שהם, אך לאחרונה עלתה קרנו של חלב השקדים. חלב השקדים הוא למעשה משקה שהיה נפוץ במהלך ההיסטוריה בקרב בני המעמדות הגבוהים ובקרב בני האצולה עוד מימי התקופה הרומית. אחד היתרונות של חלב שקדים על פני חלב בקר הוא שבניגוד לחלב שמקורו מן החי, חלב השקדים לא מכיל לקטוז או כולסטרול.
חלב שקדים דל יחסית בקלוריות בהשוואה לסוגים אחרים של חלב ותחליפי חלב. כמו כן, רוב הקלוריות בחלב שקדים מגיעות ממקור של שומן אך מאחר ומדובר בשומן שאינו רווי, הרי שאין סכנה בריאותית בצריכה של חלב זה. תכולת החלבון של חלב השקדים נמוכה יחסית ועומדת על גרם אחד של חלבון למאה מיליליטר של מוצר. זו הסיבה לכך שסוג זה של חלב פחות מומלץ עבור ילדים.
תכולת הסידן בשקדים
אחד היתרונות הבריאותיים החשובים ביותר שיש לשקדים בא לידי ביטוי במיוחד בתזונה הטבעונית שמתאפיינת בהיעדר מוצרי חלב. הכוונה היא כמובן לתכולת הסידן הגבוהה של השקדים. כפי שציינו, במאה גרם בלבד של שקדים ניתן למצוא כ- 264 מ"ג של סידן. על מנת לסבר את האוזן נציין כי בכוס חלב ניתן למצוא כמאתיים מ"ג סידן, במאתיים מ"ל אשל ניתן למצוא כ- 240 מ"ג סידן, ואילו בגביע יוגורט שלושה אחוז שומן ניתן למצוא מאה וחמישים מ"ג סידן בלבד.