אכילה רגשית

אכילה רגשיתאכילה רגשית היא מונח הבא לתאר התנהגות אכילה שמונעת מצרכים נפשיים ולאו דווקא מצרכים פיזיולוגיים.

באופן עקרוני, כל בני האדם עושים שימושים שונים באוכל שאינם קשורים ישירות לייעוד המקורי של האוכל, כלומר להזנה פיזיולוגית. כל אחד ואחד מאתנו פונה לעתים לאוכל על מנת לשכך את הכאב, להתרגש או כדי לפרוק תסכולים.

עם זאת, כאשר התנהגות האכילה שבאה לידי ביטוי בשימוש באוכל בשביל הצרכים של הנפש הופכת להיות פתולוגית, הרי שמערכת היחסים בין האוכל לרגש עלולה להיות מסוכנת ולהוביל לבעיות בריאותיות חמורות.

הסכנות הפסיכולוגיות של אכילה רגשית

לפני שנדון בסכנות הפיזיולוגיות של אכילה רגשית, ברצוננו לשתף אתכם כי אכילה רגשית מסוכנת גם לנפש. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהאוכל יכול להוות רטייה בלבד לפצעים של הנפש אך אין באפשרותו להחליף טיפול רגשי בשום פנים ואופן. האוכל יכול להוות מסיח דעת מצוין, לעודד אותנו ברגעים הקשים ולשמש כמעין מקור לנחמה זמנית. עם זאת, הרי שלא ניתן בעזרת האוכל להתגבר על בעיות ממשיות.

לאור כל זאת, הבעיה המהותית והעמוקה נותרת בעינה ועלול להיווצר מעגל קסמים קטלני שבו נעשים ניסיונות להפיג את הכאבים הרגשיים בעזרת אוכל באופן חוזר ונשנה ללא הצלחה. האכילה שאינה פותרת דבר, עלולה להוביל לתסכול גדול יותר ולכאבים חזקים יותר, שגם אותם ננסה להפיג באמצעות אכילה נוספת וחוזר חלילה. בסופו של דבר אכילה רגשית שמתחילה להיות פתולוגית יכולה לגרום להשמנה ולכל התחלואות הרבות הנלוות אליה.

הסכנות הפיזיולוגיות של אכילה רגשית

הסכנות הפיזיולוגיות של אכילה רגשית קשורות בראש ובראשונה לפגיעה במנגנון הרעב והשובע שעלולה להסתיים בצריכה עודפת של מזונות ללא קשר לצרכים הריאליים של מערכות הגוף השונות. צריכה עודפת של מזון עלולה לגרום להשמנת יתר, אחת מהמגפות הקשות ביותר בעידן המודרני.

השמנת יתר באה לידי ביטוי בכל תחומי החיים. כך למשל בתחום הפיזיולוגי ההשמנה יכולה לבוא לידי ביטוי בבעיות אורתופדיות, בבעיות שונות בפרופיל השומנים בדם, בהגדלת הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2, בהגדלת הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם כמו למשל יתר לחץ וטרשת עורקים ועוד. בנוסף לכך, השמנה מקושרת עם פגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי, בידוד חברתי ועוד.

החשיבות של המודעות

לפני שניתן בכלל להתחיל לדבר על טיפול, חשוב תחילה להעלות את האכילה הרגשית למודעות. פעמים רבות אלו שסובלים מאכילה רגשית, כלל לא מודעים לכך. למעשה, במקרים רבים מאוד האכילה הרגשית הופכת לטבע שני ורוב התנהגות האכילה מתנהלת סביב הרגש.

על מנת להעלות את הנושא למודעות חשוב להיות כנים ולנסות להבין האם במהלך היומיום התנהגות האכילה מושפעת יותר מרמת הרעב או יותר ממצבי ייאוש וצורך למצוא מקור לנחמה ולפריקת תסכולים.

דיאטה לסובלים מאכילה רגשית

הסובלים מאכילה רגשית יפיקו תועלת רבה במידה ויפנו לטיפול רגשי או פסיכולוגי וזאת כיוון שהבעיה הרגשית צריכה לקבל התייחסות טיפולית וכיוון שעד שלא תטופל, האכילה הרגשית לא תיפסק. עם זאת, במקרים רבים מאוד הטיפול מצריך לא מעט סבלנות והשקעה של זמן. לפיכך, מומלץ במקביל לפנות לטיפול אצל דיאטנית קלינית על מנת לקבל הדרכה לגבי תזונה נכונה.

בין היתר הסובלים מאכילה רגשית שמתקשים להיפטר מההרגל הלא בריא והלא יעיל של שימוש באוכל כפתרון לבעיות רגשיות, יכולים להימנע מלהכניס לביתם מזונות משמינים, למלא את המקרר בירקות ובגבינות רזות וכך בשעה שמתעורר הצורך לאכול בעקבות מצוקה רגשית, לכל הפחות הארוחה לא תכיל קלוריות ושומנים רבים אלא בעיקר מרכיבים מזינים ובריאים.