תזונה מומלצת ובריאה לחולים באוסטאופורוזיס

תזונה מומלצת ובריאה לחולים באוסטאופורוזיסאוסטאופורוזיס היא מחלת שלד מערכתית הבאה לידי ביטוי בירידה בחוזק העצם ובשינויים מיקרוסקופיים במבנה העצמות, המובילים לסיכוי מוגבר לשברים. מקור שמה של המחלה בשפה היוונית, שבה משמעות המילה אוסטאו היא עצם ומשמעות המילה פורוזיס היא מחוררת. חוזק העצם הוא למעשה שילוב בין איכות העצם וצפיפות העצם כשאיכות העצם מושפעת מקצב שחלוף העצם, עובי קוריות העצם ודרגת המינרליזציה של העצם.

העצם מזכירה במבנה שלה את מבנה הכוורת, שכן היא כוללת קירות גרמיים וחללי אוויר. המבנה הייחודי הזה שומר מצד אחד על המשקל הנמוך של העצם ומצד שני מקנה לה חוזק. בעצמות מתרחשים ללא הרף תהליכים של התחדשות והרס, כאשר תאים הנקראים אוסטאוקלסטים הורסים את התשתית של העצם ומובילים לפירוק העצם ואילו תאים הנקראים אוסטאובלסטים אחראים לתהליך הבניה של העצם.

בעצמות של אדם הסובל מאוסטאופורוזיס מתרחשים תהליכים שונים הגורמים לפגיעה בחוזק ומבנה השלד ולאיבוד של מסת עצם. חלקם גורמים לירידה בפעילות האוסטאובלסטים ועלייה בפעילות האוסטאוקלסטים. במאמר שלפניכם נדון במספר היבטים הקשורים לתזונה המתאימה עבור חולי אוסטאופורוזיס, מבלי לעסוק בתזונה שמטרתה למנוע אוסטאופורוזיס.

חשיבות הפנייה לדיאטנית קלינית

העצה הטובה ביותר שנוכל לתת למטופלים הסובלים מאוסטאופורוזיס, היא לפנות בהקדם לדיאטנית קלינית, תוך מתן עדיפות לדיאטנית קלינית המטפלת באופן שגרתי בחולי אוסטאופורוזיס. זאת כיוון שלמרות שישנן הנחיות כלליות המתאימות עבור חולי האוסטיאופורוזיס, ישנה חשיבות עליונה להתאים את התפריט הנכון לכל מטופל ומטופל באופן אישי.

התפריט המתאים למטופל משתנה בין היתר בהתאם להעדפות הקולינריות שלו, אורח החיים שלו, מצב צפיפות העצם שלו, רמת הסידן בדם, הרגלי החשיפה לשמש (רלוונטיים בעיקר בהקשר של ויטמין D) ועוד.

חשיבות הפעילות הגופנית

העצם מנסה להתאים את עצמה לדרישות הגוף, כך שכאשר מפעילים על העצם לחץ, מתרחשת האצה של תהליכי הבנייה. עדות לכך ניתן למצוא בעובדה שישנו מתאם חיובי בין רמת הצפיפות של העצם לבין עיסוק בפעילות גופנית שבה על עצמות השלד מופעל לחץ.

חשוב רק לסייג ולציין כי אדם הסובל מאוסטיאופורוזיס, צריך להתייעץ עם הרופא המטפל בו לפני התחלת הפעילות הגופנית, שכן במצב של אוסטיאופורוזיס, חשוב להתחשב בצפיפות העצם לפני התחלת הפעילות כדי למנוע שברים. למעשה, במצב של השמנת יתר למשל, שבו מופעל עומס רב על העצמות, לרוב יומלץ למטופל לעשות צעדים להפחתת המשקל, למניעת שברים.

איזון משק הסידן

בדרך כלל, הטיפול באדם הסובל מאוסטאופורוזיס מתחיל באיזון של משק הסידן במקביל לתיקון של רמת ויטמין D בדם. הטיפול המשולב תורם לא רק לעלייה בצפיפות העצם, אלא גם לשיפור חוזק השרירים והיציבות ובנוסף לכך, מפחית היארעות שברים ומונע נפילות.

לפי ההמלצות הרשמיות של ארגון האוסטאופורוזיס הבינלאומי, יש לתת לבני 50 ומעלה ויטמין D3 במינון של לפחות 800-1000 יחב"ל ליום (במצבי חסר ייתכן כי יידרש מינון גבוה יותר) ותוסף סידן במינון של 1200 מ"ג ליום.

כל זה רלוונטי עבור מטופלים שלא מצליחים להגיע לדרישות של ארגוני הבריאות על ידי צריכת סידן מהמזון. באופן כללי הסידן נספג בגוף בצורה יעילה יותר כאשר הוא מגיע מהמזון בהשוואה לסידן המגיע בתוספי מזון. עם זאת, ייתכן שהמטופל יתקשה לצרוך את כל הסידן הדרוש מהמזון בלבד. גם כאן, ניתן לראות מדוע חשוב ביותר לפנות להערכה תזונתית אצל דיאטנית קלינית המתמצאת בתחום.

הנחיות תזונתיות חשובות

  • יש להימנע מביצוע דיאטות הרזיה קיצוניות, שעשויות להוביל למשקל גוף נמוך מדי ולפגוע בצריכה הנאותה של מרכיבי המזון החיוניים לבריאות העצם.
  • מומלץ להימנע מצריכה מופרזת של קפה או אלכוהול, המובילים לעלייה במשקל, ובכל מקרה להשתדל שלא לצרוך יותר משלוש כוסות קפה ביום.
  • הזרחן הנמצא במשקאות תוססים גורם להגברת כמות הסידן המופרש בשתן ולפיכך מומלץ להמעיט ככול הניתן מצריכת משקאות מוגזים.
  • מומלץ גם כן להפחית כמה שרק ניתן את צריכת האלכוהול, המזיק ביותר לצפיפות העצם ומשבש את חיי המין.