הבשורה האחרונה: דיאטת DNA

dnaהיא נחשבת לאחד הטרנדים החמים ביותר בתחום הדיאטות ואולי גם בין המפתיעות. דיאטה לפי ה– DNA, כפי שניתן לנחש משמה, מורכבת באופן פרטני לכל אדם, תוך התייחסות למבנה הגנטי שלו.

איך קשור המבנה הגנטי לדיאטה?

אנשים זהים זה לזה מבחינה גנטית ב–99.9% אחוז, ושונים באחוז אחד בלבד. השוני המזערי הזה מספיק על מנת ליצור הבדלים משמעותיים בין אדם אחד לשני, הבאים לידי ביטוי בתצורות שונות.

ה– DNA של כל אחד מאתנו מכיל מידע רב מאד, כולל רגישויות מסוימות, סיכונים למחלות או לבעיות בריאות כלשהן, עוצמות ועוד. מידע זה יכול לשמש כאלמנט חיזוי לצורך הטיפול באנשים, מה שמאפשר התאמת תכנית טיפול אישית.

כך, למשל, המבנה הגנטי מאפשר את ניבוי הסיכוי לפתח סוכרת, וגנטיקה עשויה לנבא סיכון להשמנת יתר ובעיות בריאותיות שונות. מידע זה מסייע להרכבת תפריט תזונתי בהתאמה מלאה כדי למנוע את התפתחות המחלה או העלייה במשקל.

הבנה זו הביאה להתפתחות דיאטת ה-DNA, היוצאת מנקודת ההנחה שיש להתאים לכל אדם את המזון שלו בהתאם לצירופים הגנטיים שלו. מדובר בתזונה מותאמת אישית, הבוחנת כל מטופל באופן אישי ומספקת את הצרכים הבריאותיים האישיים, תוך התייחסות למבנה הגנטי.

נטייה גנטית משפיעה על תאי שומן

כולנו מכירים את שפע הדיאטות האפנתיות, המשפיעות באופן שונה על כל אדם. הסיבה בגללה אדם אחד מצליח להפחית באופן ניכר ממשקלו, בעוד שאחר, המקפיד על אותה דיאטה, לא השיג תוצאות, קשורה לנטייה הגנטית המשפיעה על תהליכים רבים בגוף, לרבות התנהגות תאי השומן.

הנטייה הגנטית שלנו היא הקובעת את האופן שבו יפעלו תאי שומן אלה: האם הם יודעים כיצד להתחלק, או שמא יודעים רק לגדול. ואם הם יודעים רק לגדול – עד לאיזה גבול הם מגיעים.

גם האופן שבו מתפזר השומן בגופנו קשור לנטייה הגנטית הקובעת כיצד יצטבר השומן בגוף: האם הוא יצטבר באזור הבטן, באזור הירכיים אולי או בזרועות. ולכן, גם אם כולנו נאמץ את אותה הדיאטה, כל אחד מאתנו יגיב אליהם אחרת.

חשיבותו הייעוץ התזונתי האישי

כדי להתאים לכל אחד את הדיאטה הנכונה, תוך התייחסות למבנה הגנטי האישי, יש לקבל ייעוץ תזונתי הכולל המלצות על תזונה נכונה ושינויים הכרחיים באורח החיים, במידה ונדרשים כאלו, להבין את הגורמים המשפיעים על קצב הירידה במשקל, וליישם את ההמלצות לטווח הארוך.

בחינת הנטייה הגנטית של המטופל עוזרת לבחון פרמטרים חשובים, כמו למשל האם עליו להפחית את כמות הפחמימות שאותן יצרוך מדי יום, האם עליו להפחית את השומנים, אילו כמויות של מזון כדאי שיצרוך ועוד.

מעבר לכך, יש לבצע גם תיאום ציפיות ולבדוק היכן אפשר להתגמש, מהן ההשלכות הרפואיות של כל תפריט וכיצד ניתן לשלב אותו במסגרת ההתנהלות היום יומית יחד עם הקפדה גם על פעילות גופנית, שחשובה לא פחות.