הנבטת קטניות – למה כדאי לכם להנביט קטניות?

הנבטת קטניותכמעט כל אחד מאתנו זוכר איך נהגנו להטמין קטניות בצמר גפן ספוג במים ולחזור לגן הילדים יום אחר יום בציפייה ובתקווה שאולי הפעם נראה את הקטנייה כשהיא מונבטת. בשנים האחרונות, עם התפתחות טרנד הטבעונות, יותר ויותר מבוגרים מנביטים קטניות כעניין שבשגרה. במאמר זה נתמקד בהנבטת קטניות תוך פירוט היתרונות של התהליך וכן נספק הסבר מפורט בנוגע לאופן שבו תוכלו גם אתם להתחיל להנביט קטניות בחסות ביתכם.

מה שבאמת נפלא בכל הקשור להנבטת קטניות זה שאין שום צורך באביזרים מיוחדים או בכל הכנה מסובכת או מורכבת יתר על המידה. למעשה, כל שצריך להצטייד בו על מנת להנביט קטניות זה קערה ומסננת ובזה פחות או יותר נגמר הסיפור. אם אתם לא מחזיקים בניסיון רב מדי בהנבטה, אנחנו ממליצים לכם להתחיל את ההתנסות מקטניות הנחשבות לקלות יחסית להנבטה כמו לדוגמה תורמוסשעועית מש או עדשים.

יש לציין כי רבים לא יודעים זאת, אבל גם קטניות הנמכרות כשהן חצויות כמו לדוגמה אפונה יבשה או עדשים כתומות, ניתן להנביט בקלות רבה מאוד.

מדוע מנביטים קטניות?

ישנו מגוון רחב ביותר של סיבות בגינן כדאי ואף מומלץ להנביט קטניות. להלן כמה מהן:

שיפור הערכים התזונתיים – ככל שהנבט צומח ומתפתח, כך כמות הוויטמינים והמינרלים שבו גדולה יותר. מצד שני, ככל שהנבט זעיר יותר וראשוני יותר, כך כמות החלבון בו גבוהה יותר. לפיכך, כאשר הנבט הספיק להצמיח שני עלים, לא ניתן עוד להסתמך עליו כמקור לחלבון, אך בשלב הזה הוא מהווה מקור נפלא לוויטמינים ומינרלים.

עיכול קל יותר – מאחר ולכל אורך תהליך ההנבטה פועלים על הקטנייה אנזימים שונים שלמעשה מפרקים את המרכיבים הקשים לעיכול, הרי שכאשר צורכים את הקטניות המונבטות, קל יותר לעכל אותן בהשוואה לקטניות שלא עברו תהליך הנבטה.

משך בישול קצר יותר – הקטניות המונבטות רכות יותר באופן משמעותי בהשוואה לקטניות שלא עברו תהליך הנבטה. אי לכך, משך הבישול שלהן קצר יותר. למעשה אם מדובר בנבט שכבר הספיק להצמיח עלים ירוקים, הרי שניתן לאכול אותו ללא בישול כלל.

כיצד מנביטים קטניות?

להלן השלבים העוקבים של התהליך:

  • יש להשרות את הקטניות שמעוניינים להנביט למשל הלילה במי ברז. אם מדובר בקטניות גדולות יחסית כמו לדוגמה שעועית לבנה או חומוס, מומלץ להאריך את משך ההשריה ולהשרות למשך עשרים וארבע שעות. אם ההשריה מתבצעת במזג אוויר חם יחסית, מומלץ מאוד להחליף את המים בהם מושרות הקטניות מדי כמה שעות על מנת למנוע התעפשות או החמצה. אם אתם לא נמצאים בבית ואם אתם משרים את הקטניות בלילה חם במיוחד, מומלץ להשאיר את הקערה במקרר ליתר ביטחון.
  • לאחר שהקטניות סיימו את שלב ההשריה, יש לסנן אותן ולשטוף אותן היטב. לאחר מכן יש להניח אותן במסננת ואת המסננת להניח מעל קערה לקליטת הנוזלים המיותרים. גם בשלב הזה, אם מדובר ביום חם במיוחד, מומלץ להניח את המסננת ואת הקערה במקרר. כמו כן, מומלץ להניח מעל הקטניות שבמסננת מגברת לחה.
  • יש להרטיב את הקטניות שבמסננת כל שלוש עד ארבע שעות ולערבב אותן בעדינות בעזרת הידיים על מנת לוודא שכל הקטניות שבמסננת רטובות.
  • תוך שעות ספורות הקטניות הקטנות יתחילו את תהליך הנביטה בעוד שקטניות גדולות יותר יזדקקו לעשרים וארבע שעות. באפשרותכם להמשיך את התהליך ככל שתחפצו אך מרגע שהחלטתם לעצור את הנביטה, באפשרותכם לשמור את הנבטים בכלי סגור במקרר יומיים עד שלושה לכל היותר.