התקפי זלילה

התקפי זלילהרוב האנשים חווים זמנים שבהם הם אוכלים יותר מידי, במיוחד במהלך אירועים או חגים, אך התקפי זלילה הם תופעה שונה. בהתקף כזה, אדם מרגיש שאינו יכול להפסיק, גם לאחר שהוא כבר מלא. הוא עשוי לאכול הרבה גם לאחר תחושת השובע.

כשהתקפים אלו מתרחשים לעיתים קרובות מידי, וללא יכולת שליטה, ניתן ומומלץ לקבל טיפול. ייעוץ של מומחה כגון פסיכולוג או פסיכיאטר המתמחה בטיפול באנשים עם הפרעות אכילה הוא המפתח. גם תמיכה רגשית מבני משפחה וחברים מסייעת להתמודדות. הגיבוי שהם נותנים מאפשר לשנות בקלות יותר את הדרך בה אדם חושב על מזון.

הגורמים להתקפי זלילה

אנשים הסובלים מהשמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בהתקפי זלילה, אם כי גם אנשים בעלי משקל תקין יכולים לחוות את התופעה. התקפים אלו עלולים לנבוע כתוצאה מבעיות של התמודדות עם רגשות או חוסר חסרי שליטה על היבטים אחרים בחיים. התקפי זלילה, עבור אנשים מסוימים, פירושם במזון כדרך לנחם או לתגמל את עצמם. גם דילוג על ארוחות ודיאטות חמורות עלולות לעורר תגובת נגד של התקפי זלילה.

ההתקפים מתרחשים בדרך כלל עם, או כתוצאה מדיכאון. חוקרים בודקים אם חומרים כימיים במוח, או חילוף חומרים משובש משמעותיים להתפתחות ההפרעה. חלק מהאנשים הסובלים מהתקפי זלילה עברו התעללות רגשית או פיסית, או שהם בעלי נטייה להתמכרויות, כגון אלכוהוליזם. במקרים אלו, קבלת סיוע מקצועי היא חלק חיוני מתהליך ההתמודדות.

טיפול בהתקפי זלילה

התקפים אלו אינם קשורים לכוח רצון, ואינם נחלתם הבלעדית של נשים. גם גברים סובלים מהפרעות אכילה וזקוקים לטיפול מומחה כגון פסיכולוג או פסיכיאטר. מטפלים אלו עשויים להשתמש בגישה המכונה טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המתמקד באופן הפעולות והתחושות. הטיפול מסייע לשינוי המחשבות על אכילה והבנה מה מפעיל את הילולות הזלילה.

המטפל ימליץ לכלול את בני המשפחה בתהליך הייעוץ, כך שיוכלו ללמוד על ההפרעה, יזהו את מקורות נקודות המתח בבית, וידעו כיצד להעניק את התמיכה. השתתפות בקבוצת תמיכה מסייעת באמצעות ההקשבה והשיתוף עם אנשים אחרים המכירים את מה שעובר על הסובל מהתקפי זלילה. במקרים חמורים יותר, יש לקבל סיוע למצבים אחרים, כגון דיכאון או חרדה. הרופא ירשום תרופות נוגדות דיכאון או תרופות לסיוע בהתמודדות עם דחפים מוגזמים.

טיפול עצמי

במצבים של לחץ נפשי, סביר להניח שאדם יתפתה לאכול יותר, אם הוא סובל מההפרעה. לכן עליו ללמוד שיטות חיוביות להתמודדות, כגון יוגה, מדיטציה, פעילות גופנית או טיפול בעיסוי, המסייעים לתחושת הרוגע. יועץ תזונתי מלמד על אכילה בריאה, מסייע לתהליך ירידה במשקל עודף והימנעות מהתקפי זלילה.

המטרה היא לשמור על הבריאות ולא לספור קלוריות או גודל מנות. טיפול מקצועי ואישי מסייע לאדם להתייחס למזון ולגופו באופן שונה, חיובי ובריא יותר. אם אדם מרגיש "תקוע" במעגל התקפי זלילה, עליו ללמוד את השיטות להתמודדות ולא להוסיף ללחץ הנפשי שלו.

רוב האנשים מתגברים על הפרעה זו עם טיפול. הכי חשוב הוא לסגל סובלנות עצמית, ולא להיקלע למבוך האשמה עצמית. בתהליך ההתמודדות, יתכן שיופיעו כישלונות, אך אלו אינם יוצאי דופן, והשגת יותר שליטה על האכילה, מופיעה בהדרגה.

אולי יעניין אתכם לקרוא גם על:

3 טריקים לא מוכרים שיעזרו לנו להתנגד לדחף לנשנש

ראו גם:

בולמוס אכילה

לשמור על הבריאות גם בבידוד בשל נגיף הקורונה; לשמור על השגרה וגם על הגזרה