מרווה – צמח בעל חשיבות תזונתית ובריאותית רבה

מרווה - צמח בעל חשיבות תזונתית ובריאותית רבהמרווה היא סוג של צמח השייך למשפחת השפתניים. סך הכול קיימים כשבע מאות מינים שונים של מרווה ואילו עשרים וארבעה מהם מיוצגים בצמחייה הארצישראלית.

המרווה היא בין צמחי התבלין והמרפא הנפוצים והעתיקים ביותר באזורי צמחייה ים תיכוניים ובארץ ישראל. המינים הגדלים בארץ ישראל הם בין היתר מרווה מצרית, מרוות הפטל, מרווה משולשת, מרוות החפים, מרווה רחבת גביע, מרוות המדבר ועוד. המינים בהם נעשה שימוש כתבלין ולריפוי הם מרווה משולשת, סלוויה דיווינורום, מרווה מרושתת, מרווה נאה ומרווה רפואית.

אילו שימושים נהוג לעשות במרווה?

לאורך ההיסטוריה נעשו במרווה שימושים רבים כשבין היתר מדובר על השימושים הבאים:

  • מיסטיקה – באמצעות המרווה נהוג לטהר למשל חללים או מבנים.
  • נוי – ישנם מינים רבים של מרווה המשמשים כצמחי נוי וגן שכן פריחתם יפה מאוד והם מפיצים ניחוח נעים במיוחד.
  • קולינריה – המרווה משמשת כמובן לתיבול של מנות שונות וכן נעשה שימוש בעלי המרווה לחליטות תה.
  • תזונה – בזרעים של חלק ממיני המרווה נעשה שימוש כתוסף תזונה וכן כמקור לחומצות שומן חיוניות.
  • רפואה עממית – ברפואה העממית של תרבויות רבות נעשה שימוש במרווה כצמח מרפא לריפוי של תחלואות ותסמינים שונים ומגוונים.

 מה הם הערכים התזונתיים של המרווה?

ברוב המקרים נהוג לחלוט את עלי המרווה במים רותחים ולהשליכם לאחר החליטה לאשפה. לפיכך, בחרנו לפרט עבורכם את הערכים התזונתיים שניתן למצוא במאה גרם של מרווה טחונה להלן:

  • 315 קלוריות, 10.63 גרם חלבון, 60.73 גרם פחמימות, 12.75 גרם שומן שמתוכם 7.03 גרם שומן רווי, 40.3 גרם סיבים תזונתיים וקרוב לשמונה גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.754 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.336 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 5.72 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 274 מק"ג, ויטמין B6 – כ 2.69 מ"ג (סך הכול 9.776 מ"ג ויטמינים מקבוצה B), ויטמין K – כ 1714 מק"ג, ויטמין E – כ 7.48 מ"ג וויטמין C – כ 32.4 מ"ג.
  • מינרלים – 1070 מ"ג אשלגן, 4.7 מ"ג אבץ, 91 מ"ג זרחן, 428 מ"ג מגנזיום, 28.12 מ"ג ברזל, 1652 מ"ג סידן ואחד עשר מ"ג נתרן.

היתרונות הבריאותיים של המרווה

באופן עקרוני, המרווה מכילה שפע של יתרונות תזונתיים, כשבין היתר מדובר על שיעור הסיבים התזונתיים המרשים, שיעור הוויטמינים והמינרלים ועוד. עם זאת, נהוג לצרוך כמויות קטנות מאוד של מרווה ולכן הערכים התזונתיים שלה כמעט שלא באים לידי ביטוי. לעומת זאת, ברפואה הפולקלוריסטית נהוג לייחס למרווה מגוון רחב של סגולות בריאותיות.

בין היתר המרווה ידועה כתורמת להקלה על כאבי בטן ושיפור תפקוד מערכת העיכול, כבעלת יכולת לחזק את המערכת החיסונית, כמסייעת לטיפול בפטריית הקנדידה, כמשפרת את יכולת הספיגה של המעי, כמסייעת בטיפול בבעיות של חוסר ריכוז, כמסייעת לטיפול בשלשולים, כחומר חיטוי לטיפול בדלקות חניכיים ובעיות נוספות בחלל הפה ועוד.