הסגולות הבריאותיות של סלק אדום

ססלק אדוםלק הוא צמח השייך מבחינה בוטנית למשפחת הסלקיים, המונה סך הכל כמאה סוגים שונים וכאלף וארבע מאות מינים שונים. בישראל לבדה גדלים יותר מחמישים מינים שונים השייכים מבחינה בוטנית למשפחת הסלקיים.

במאמר זה נתמקד בתת מין הנקרא סלק אדום השייך למין סלק מצוי, אך על קצה המזלג יש להזכיר תת מין נוסף של סלק מצוי, הנקרא סלק סוכר, המשמש להפקת למעלה מארבעים אחוז מהסוכר הלבן בעולם.

תת מין מפורסם נוסף של סלק מצוי הוא סלק עלים, המוכר בקרב הציבור הרחב כמנגולד. מדובר למעשה בסלק שעבר תהליך של ביות לצורך השגת גבעולים ועלים בעלי ערך תזונתי גבוה וזאת על חשבון השורש (בניגוד לסלק האדום שבו השורש הוא החלק המזין יותר).

הערכים התזונתיים של סלק מבושל

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם סלק מבושל במים:

  • 44 קלוריות, 1.68 גרם חלבונים, 9.96 גרם פחמימות, 0.18 גרם שומנים, 87.05 גרם מים ושני גרם של סיבים תזונתיים.
  • ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.027 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.04 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.331 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.067 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 80 מק"ג, ויטמין B5 – כ 0.145 מ"ג (סך הכול 0.69 מ"ג ויטמינים מקבוצה B), ויטמין K – כ 0.2 מק"ג, ויטמין E – כ 0.04 מ"ג וויטמין C – כ 3.6 מ"ג.
  • מינרלים – 77 מ"ג נתרן, 305 מ"ג אשלגן, 0.35 מ"ג אבץ, 23 מ"ג מגנזיום, 0.79 מ"ג ברזל ו-16 מ"ג סידן.

היתרונות הבריאותיים של הסלק

צבעו הסגול העז של הסלק האדום מעיד על תכולת נוגדי החמצון המרשימה שלו. נוגדי החמצון החשובים שבסלק האדום מסייעים לגוף להילחם ברדיקלים החופשיים הנוצרים בתהליך הנשימה התאית ולפיכך מאטים את תהליכי ההזדקנות הטבעיים ומסייעים להקטנת הסיכוי להתפתחות של תהליכים סרטניים. הפיגמנט המרכזי בסלק, המעניק לו את צבעו נקרא אנתוציאנין. חומר זה משמש כיום כצבע מאכל טבעי ונחשב לנוגד חמצון פוטנטי במיוחד.

בנוסף לכך, הסלק האדום מכיל לא מעט סיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים אינם נספגים במערכת העיכול ולפיכך מסייעים להאט את קצב ספיגת הגלוקוז לדם וכן מקטינים את כמות הכולסטרול הנספגת לדם מהמזון. אם לא די בכך, הרי שהסיבים התזונתיים מסייעים לשיפור תפקוד מערכת העיכול.

היתרונות הפרקטיים של הסלק

אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של הסלק בא לידי ביטוי בחיי המדף הארוכים שלו, כשלמעשה ניתן להחזיק סלק במקרר כשלושה חודשים אם הוא מאוחסן כראוי. כמו כן, מדובר בירק שניתן להכין במגוון רחב ביותר של צורות, כשבין היתר ניתן לאפות את הסלק, לבשל אותו במים, לצלות אותו, להשתמש בו ללא עיבוד כשהוא טרי וחתוך דק בסלט ירקות ועוד. עוד יש לציין כי ניתן לסחוט את הסלק במסחטת שורשים ולשלבו במגוון רחב של מיצי ירקות ושייקים בריאים.