על הקשר שבין תזונה לפוריות

על הקשר שבין תזונה לפוריותלאורך ההיסטוריה האנושית ניתנה התייחסות מיוחדת לקשר שבין תזונת האישה לפוריות וגם בימינו נעשים מחקרים רבים המנסים להתחקות אחרי הקשר בין מרכיבי תזונה ספציפיים למידת הפוריות של האישה. במאמר שלפניכם נפרט אודות הממצאים המרכזיים שהתגלו בהקשר זה בעשורים האחרונים על קצה המזלג.

ההשפעה של שומן טראנס על הפוריות

במחקרים רבים שנערכו בנושא הרכב השומן ופוריות נמצא כי לא כמות השומן בתזונה היא המשפיעה על מידת הפוריות אלא דווקא הרכב השומנים בתזונה. לפי מחקרים עדכניים נראה כי צריכה מוגברת ולו במעט של שומן טראנס מקושרת עם עלייה בשכיחות של בעיות פוריות, כשלמעשה עליה קלה בצריכה של שומן טראנס לוותה בהגדלת הסיכון לבעיות פוריות פי 3.

שומן טראנס הוא שומן ממקור צמחי שעבר תהליך של התקשות באופן מלאכותי. שומן מסוג זה נמצא בעיקר במזונות מעובדים, במרגרינה, עוגיות תעשייתיות ועוד. כאשר מעוניינים להיכנס להריון מומלץ לקרוא את רשימת המרכיבים על מוצרי המזון השונים ולהימנע כליל מצריכה של שומן טראנס אם כי באופן כללי שומן טראנס נחשב כמזיק לבריאות ומומלץ להימנע ממנו ללא קשר להריון.

חשיבות צריכה מספקת של אומגה 3

חומצות שומן אומגה 3 חשובות ביותר לפוריות וזאת כיוון שהן מהוות מרכיב חשוב במספר הורמונים נשיים. בנוסף לכך, צריכה מספקת של אומגה 3 בתזונה היומיומית תורמת לעלייה בזרימת הדם לרחם, להפחתת תהליכים דלקתיים ולנטרול גורמים שליליים המקשים על הכניסה להריון. אומגה 3 ניתן להשיג מדגי ים שונים וכן במידה וצריכת הדגים אינה גבוהה, ניתן לקבל מספיק אומגה 3 באמצעות קפסולות או תוספי מזון.

חשיבות צריכת ברזל מספקת בגיל הפוריות

אחד החסרים התזונתיים הנפוצים ביותר בימינו הוא החסר בברזל. לרוע המזל, נמצא לאחרונה בסקר שערך משרד הבריאות הישראלי כי קרוב למחצית מהנשים בגיל הפוריות סובלות מאנמיה על רקע חוסר ברזל לפי דיווח עצמי.

כאשר עקבו אחרי נשים בגיל הפוריות נמצא כי נטילה של תוסף ברזל כתוסף יחיד או כמולטי ויטמין הורידה בארבעים אחוז את הסיכוי לבעיות פוריות על רקע של הפרעות בתהליך הביוץ בהשוואה לנשים שלא צרכו תוסף ברזל.

לאור זאת, מומלץ לכל אישה בגיל הפוריות לגשת לביצוע של בדיקת רמת הברזל בדם. מאחר וחלק ניכר מהנשים נכנסות להריון לא מתוכנן, הרי שההמלצה תקפה לנשים בגיל הפוריות באופן כללי ולאו דווקא לנשים המעוניינות להיכנס להריון.

משקל הגוף בעת הכניסה להריון

אחד הפקטורים המשמעותיים ביותר הקשורים לפוריות ולהריון התקין הוא משקל הגוף בזמן הכניסה להריון. משקל נמוך מדי מקושר עם מסת שומן נמוכה מדי המקושרת להפרעות בפוריות ובביוץ מצד אחד ומצד שני גם משקל עודף מקושר לא רק לבעיות פוריות אלא בעלייה בסיכוי לבעיות במהלך ההריון. השמנת יתר מקושרת עם מגוון רחב של מנגנונים הפוגעים בפוריות כשבין היתר מדובר על תסמונת השחלה הפוליציסטית הפוגעת בתהליך הביוץ התקין.

לפי מחקרים רבים שבוצעו בתחום ניתן תוך שלושה עד שישה חודשים להביא לירידה מתונה במשקל או בהתאם לצורך לעלייה מתונה במשקל בנשים שמעוניינות להיכנס להריון וכך להסדיר את המחזור החודשי, להגדיל את סיכויי הכניסה להריון ולהגביר את היעילות של טיפולי הפוריות השונים.

בנקודה זו, חשוב לציין כי השמנת יתר מובילה לבעיות פוריות לא רק בנשים אלא גם בגברים. כך לדוגמה נמצא כי גבר בעל BMI הגבוה מ- 35 נמצא בסיכון גבוה יותר לבעיות פוריות כמו למשל ספירת זרע נמוכה בהשוואה לגבר בעל BMI תקין בין 20-25.

עוד על שיפור הפוריות בעזרת תזונה נכונה