אבץ הוא אחד מהמינרלים החשובים ביותר שאנו צורכים מהמזון, אם לא החשוב שבהם. האבץ יוצר קומפלקסים עם שיירים של ציסטאין והיסטדין בחלבונים והקומפלקסים הנפוצים האלו שעד כה התגלו קרוב לאלפיים מהם, משתתפים בתהליך השכפול של חומצות הגרעין, בתהליך הסינטזה של חלבונים ועוד.
האבץ הוא קטיון תוך תאי שנמצא בכל נוזלי ורקמות הגוף ולמעשה מדובר על יסוד הקורט השני בשכיחותו בגוף האדם (יסוד הקורט השכיח ביותר הוא הברזל).
בשרירים ניתן למצוא כחמישים אחוז מכמות האבץ בגוף, בעצמות ניתן למצוא כשלושים אחוז ואילו בדם ניתן למצוא רק כחצי אחוז מכמות האבץ הכוללת בגוף.
מהי הכמות המומלצת לצריכה והיכן ניתן למצוא אבץ בתזונה?
הצריכה היומית המומלצת של אבץ היא 11 מיליגרם ליום עבור גברים ותשעה מיליגרם ליום לאישה, אך במהלך ההיריון הצרכים מוגברים ולפיכך אישה הרה מומלצת לצרוך 11-15 מ"ג אבץ ליום.
המקור המרכזי לאבץ בתזונה הוא בשר אדום וכן ניתן למצוא אבץ בשפע בביצים, מאכלי ים וחלב. לאור זאת, אנשים הנמנעים מצריכת מוצרים מן החי עלולים לסבול מחסר באבץ. כמו כן, יש לציין כי צריכה מוגברת של סיבים האופיינית לדיאטות טבעוניות או צמחוניות גורמת לתת ספיגה של אבץ וזאת משום שהאבץ נוטה להיקשר לסיבים וכתוצאה מכך לא נספג במערכת העיכול.
מה הן ההשלכות של מחסור באבץ?
חסר באבץ יכול לבוא לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות בהתאם לדרגת החומרה של החסר ובהתאם לשלב בחיים שבו מתפתח החסר. בין היתר התסמינים של חסר באבץ כוללים עיוורון לילה (חוסר יכולת לראות בעלטה), רגזנות יתר, עיכוב ופיגור בגדילה ובהתפתחות המינית, פגיעה בחוש הטעם התקין, פגיעה בעור, פגיעה בפוריות, ירידה בתפוקת הזרע בגברים ועוד.
מה יכול להוביל לחסר באבץ?
לא רק צריכה לא מספקת יכולה להוביל לחוסר באבץ. גם בעיות שונות במערכת העיכול שגורמות לתת ספיגה יכולות להוביל לחסר באבץ כשבין היתר מדובר על מחלת קרוהן, תסמונת המעי הקצר, צליאק ועוד.
חסר באבץ יכול להיות גם תוצאה של מחלה תורשתית הנקראת אקרודרמטיטיס אנטרופתית שגורמת לפגיעה בספיגת האבץ, תוצאה של היפואלבומינמיה, הריון, טיפול תרופתי מסוים כמו למשל טיפול בקורטיקוסטרואידים, אינטרפרון, ציספלטין ועוד.
לא אחת הרמות הנמוכות של האבץ הן תוצאה של הפרשת אבץ מוגברת בשתן. הפרשה מוגברת של אבץ בשתן בדרך כלל נגרמת בעקבות מצב של אלכוהוליזם, אנמיה חרמשית, פעילות יתר של בלוטת התריס, צמקת הכבד, הזנה ארוכת טווח דרך הווריד ועוד.
מה יש לעשות במצבים של חסר באבץ?
במקרים בהם מתגלה חסר באבץ יש תחילה להבין את המנגנון העומד מאחורי ההפרעה במשק האבץ ולנסות לטפל בו. כמו כן, ניתן לבחור להעשיר את התזונה במזונות המכילים אבץ ובמקרה הצורך ניתן להעשיר את התזונה באמצעות אבץ בתוספי מזון.