הרימון, שאין מתאים ממנו בשביל לסמל את ראש השנה היהודי, הגיע אלינו מאזור איראן, משם הופץ לארצות אגן הים התיכון לרבות ישראל. הודות לחיי המדף הארוכים שלו (הרימון נשמר היטב למשך כחודש גם מחוץ למקרר), כבר בעת העתיקה שימש הרימון לצורכי מסחר ומאכל.
במאה השנים האחרונות הצריכה של הרימון ירדה באופן משמעותי בהשוואה לימי קדם וזאת בשל הקושי לחלץ את הגרעינים העסיסיים מהפרי. עם זאת, לאחרונה לאור ריבוי המחקרים אודות היתרונות הבריאותיים של הרימון והודות לפיתוח מכשירים ביתיים לחילוץ הגרעינים, ניתן לראות עלייה ברמת הצריכה העולמית.
הרימון הוא אחד משבעת המינים בהם התברכה ארצנו ולאורך ההיסטוריה יוחסו לו תכונות חיוביות רבות כשבין היתר נקשר שמו בתכונות כמו חוכמה, יופי, פריון ושפע. את הרימון נהוג לאכול כשהוא טרי אך ניתן גם כן להכין מהמיץ שלו משקאות אלכוהוליים בקלות רבה ואפילו באופן ביתי. בנוסף לכך, נהוג להכין ממיץ הרימון רכז רימונים המשמש לתיבול ולקישוט וגם סירופ הגרנדין מוכן מתערובת של מיץ רימונים עם סוכר.
ערכים תזונתיים של רימון
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם רימון טרי:
- 83 קלוריות, 1.67 גרם חלבון, 18.7 גרם פחמימות, 1.17 גרם שומן, 4 גרם סיבים תזונתיים ו- 77.95 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין K – כ 16.4 מק"ג, ויטמין E – כ 0.6 מ"ג, ויטמין C – כ 10.2 מ"ג, חומצה פולית (ויטמין B9) – כ 38 מק"ג, ויטמין B6 – כ 0.075 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.377 מ"ג, ויטמין B3 – כ 0.293 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.053 מ"ג, ויטמין B1 – כ 0.067 מ"ג.
- מינרלים – 236 מ"ג אשלגן, 0.35 מ"ג אבץ, 36 מ"ג זרחן, 12 מ"ג מגנזיום, 0.3 גרם ברזל, 10 מ"ג סידן.
היתרונות הבריאותיים של הרימון
בעשורים האחרונים פורסמו מאות מחקרים שקשרו את הרימון ליתרונות בריאותיים רבים. בין היתר מדובר על היתרונות הבאים:
- הרימון מכיל מספר חומרים חשובים שבראשם הטנינים שנחשבים לנוגדי חמצון רבי עוצמה. למעשה נוגדי החמצון שניתן למצוא ברימון חזקים יותר מנוגדי החמצון שניתן למצוא בתה ירוק או ביין אדום. לפיכך, צריכה נאותה של רימון תורמת להקטנת הסיכוי לחלות בסוגים שונים של גידולים סרטניים בדגש על סרטן הערמונית, סרטן העור וסרטן השד.
- ברימון ניתן למצוא שפע של פולי פנולים המביאים לעיכוב מחלת טרשת העורקים שמהווה כיום את גורם התמותה המרכזי בעולם המערבי.
- הפולי פנולים מביאים גם להפחתה בלחץ דם ומונעים היווצרות של יתר לחץ דם.
- ככל הנראה לרימון ישנה השפעה חיובית על מערכת החיסון והשפעה מגנה מפני התפתחות של דלקת מפרקים.
- הרימון מכיל כמות גבוהה מאוד של סיבים תזונתיים ולפיכך מסייע לשיפור תפקוד מערכת העיכול.
- מעבר לכל מה שהוזכר לעיל, הרימון הוא פרי מתוק מאוד, עסיסי מאוד ויכול להוות תוספת אטרקטיבית, צבעונית ובריאה לכל סלט ירקות או פירות.