דיאטה לחולים בסרטן

דיאטה לחולים בסרטןחולי סרטן נמצאים בסיכון לסבול מהידרדרות תזונתית ואובדן משקל הן בשל מחלתם ותופעות הלוואי שלה והן בשל הטיפולים האונקולוגיים השונים.

במאמר שלפניכם נפרט אודות גורמי הסיכון לסבול מבעיות תזונתיות שונות בקרב חולי סרטן וכן נדון בדרכים השונות בהן ניתן להתמודד עם הבעיות והתופעות המגוונות.

חוסר תיאבון וירידה במשקל

חוסר תיאבון הוא גורם סיכון לבעיות תזונתיות ונחשב לאחד מהתסמינים השכיחים ביותר בקרב חולי סרטן. בין היתר חוסר התיאבון יכול להיות תוצאה של דיכאון או חרדה שמקורם במחלה, תוצאה של כאבים פיזיים קשים, תוצאה של מצב רוח ירוד ועוד.

הירידה במשקל היא תוצאה של דרישה מוגברת של הגוף לאנרגיה, שינויים ביכולת של הגוף לספוג את מרכיבי המזון השונים, קושי פיזי לאכול מפאת הגידול או הטיפולים ועוד. על מנת להתמודד עם חוסר התיאבון והירידה במשקל ניתן לנקוט בדרכים הבאות:

  • את הארוחות של החולה האונקולוגי מומלץ לפזר לאורך היום.
  • יש להקפיד על ארוחות קטנות.
  • חשוב להקפיד על צריכה של מזונות עשירים בחלבון ועל צריכה של מזונות בעלי צפיפות אנרגטית גבוהה במידת האפשר על מנת שניתן יהיה לצרוך הרבה קלוריות גם במידה וצורכים נפחים קטנים של מזון.
  • מומלץ מאוד לגוון את התפריט היומי ולהרבות בצריכה של מזונות ותבלינים מעוררי תיאבון כמו למשל דג מלוח, זיתים, סרדינים, מלח ועוד.
  • במקרים בהם לא ניתן לספק את הצרכים האנרגטיים של הגוף בעזרת המזון בלבד ייתכן כי ניתן יהיה להתמודד עם המצב באמצעות הוספה של מזון נוזלי רפואי.

בחילות

חולים אונקולוגיים רבים סובלים מבחילות כשבדרך כלל מדובר על חולים העוברים טיפולי כימותרפיה. עבור חולים אלה מומלץ להקפיד לצרוך את המזון בישיבה זקופה ובחדר מאוורר תוך הימנעות מאכילה של מזונות חמים מדי העלולים להגביר את דרגת החומרה של הבחילה.

מומלץ גם כן לשתות בין הארוחות ולא במהלך הארוחות וגם במקרה הזה חשוב לשמור על ארוחות קטנות יחסית על מנת שלא להגיע למלאות מוגזמת.

תשישות ועייפות

חולים אונקולוגים רבים סובלים מעייפות ומתשישות הן מפאת מחלתם והן מפאת הטיפולים הקשים שהם נאלצים לעבור. התשישות והעייפות עלולות להקשות על החולה הן באכילה, הן בהכנת המזון והן בקניית המצרכים הדרושים לו.

במידה וחולה אונקולוגי חש בעייפות או בתשישות עליו להיעזר בחברים ובני משפחה במידת האפשר ובנוסף לכך במצבים אלה מומלץ לעבור לאכילה של ארוחות מוכנות או לבחור לאכול מזונות שההכנה שלכם פשוטה, מהירה וקלה. ניתן גם כן לשמור בהישג יד מזונות שלא דורשים הכנה כלל לשעת הצורך כמו למשל פירות יבשים, קרקרים, גבינות, מעדנים מוכנים שונים ועוד.

עצירות

תסמין חמור נוסף ששכיח מאוד בקרב חולי סרטן הוא העצירות. העצירות יכולה להיות תוצאה של הפחתה ברמת הפעילות הגופנית, הפחתה בצריכת הסיבים בשל המחלה, שתייה לא מספקת של נוזלים, שכיבה ממושכת ועוד.

על מנת לטפל בעצירות יש להרבות בשתיית נוזלים (כשני ליטר ביום), להגביר את צריכת הסיבים התזונתיים, להשתדל לעסוק בפעילות גופנית המותאמת ליכולותיו האישיות של החולה וכן להימנע מהתאפקות.

כאבים ורגישות בלשון, בגרון ובפה

טיפולי הקרינה או הטיפולים הכימיים בסרטן השד, מובילים לכאבים בחלל הפה, בלשון ובגרון. לכן חולות סרטן השד זקוקות לתזונה המאופיינת במרקם חלק וסמיך תוך מתן עדיפות למזונות קרים או קפואים.

כמו כן, מומלץ מאוד להימנע ממזונות חריפים, מומלחים, מתובלים או חמוצים יתר על המידה שעשויים לגרות את האיברים הכואבים ומומלץ להימנע ממזונות יבשים וקשים.