תזונה לחולי דיברטיקוליטיס

תזונה לחולי דיברטיקוליטיסדיברטיקוליטיס היא מחלה דלקתית שבה מתפתחת דלקת בסעיפים במעי הגס. הסעיפים מהווים עדות לקיומה של מחלה אחרת הנקראת דיברטיקולוזיס (מחלת הסעיפים של המעי הגס). הסעיפים במעי יכולים להופיע כבר מהלידה או להתפתח במהלך החיים, כשבדרך כלל הסעיפים הנרכשים לא מופיעים בחולים מתחת לגיל ארבעים.

לפני שניגע בתזונה המתאימה לדיברטיקוליטיס, חשוב לציין שהסעיפים הנרכשים הם בדרך כלל תוצאה של תזונה דלת סיבים. התזונה שדלה בסיבים מאפיינת מאוד את התזונה של העולם המערבי. בעקבות כמות הסיבים הקטנה, התוכן שעובר במערכת העיכול דל באופן יחסי ולפיכך ישנו צורך להפעיל לחץ גדול יותר על מנת להעביר את התוכן במערכת העיכול. כתוצאה מהפעלת הלחץ מתרחשת התעבות של השריר החלק במעי הגס ונוצרים בו סעיפים.

הסעיפים נוצרים בעיקר באזורים חלשים אליהם מצליחים לחדור עורקיקים תוך כדי יצירת פתחים בשכבה הנקראת מוסקולריס. ברוב החולים בדיברטיקולוזיס המחלה לא תבוא לידי ביטוי באופן קליני, אך בכעשרה עד עשרים אחוז מהחולים, הדיבקטיקולוזיס תסתבך ותהפוך לדיברטיקוליטיס.

דיאטה נכונה בזמן דיברטיקוליטיס

במצב שבו מתפתחת דלקת בסעיפים כתוצאה מחדירת תוכן מערכת העיכול לסעיפים יש להרבות בשתייה וסך הכול לצרוך לפחות שני ליטר נוזלים במהלך היממה. בנוסף לכך, חשוב ביותר להפחית ככול הניתן מזונות המכילים סיבים על מנת שלא לגרות את מערכת העיכול ולא להחמיר את הכאבים. מזונות עשירים בסיבים הם למשל לחם מלא, צנון, צנונית, כרובית, ברוקולי, שעועית ירוקה, תירס, במיה, תרד, סלק ועוד.

במידה והחולה מעוניין להמשיך ולאכול פירות וירקות, עליו להפחית את כמות הסיבים שבהם ולהפוך אותם לקלים יותר לעיכול. ניתן לעשות זאת על ידי קילוף יסודי של הירקות והפירות, שכן חלק ניכר מהסיבים נמצאים בקליפה. בנוסף לכך, מומלץ לבשל במים את הפירות והירקות לפני האכילה. במקרים בהם קיימת חסימת מעי כתוצאה מהידבקות של האזור הדלקתי למעי הדק, יש להימנע מאכילה פומית.

דיאטה למניעת דיברטיקוליטיס

בדרך כלל, תוך מספר שבועות החולים כבר יכולים לחזור באופן הדרגתי לצרוך תזונה רגילה ועשירה בסיבים. למעשה, ככול שירבו בצריכת סיבים ובצריכת נוזלים, כך ייטב מצבם וכך הסיכוי לחזרת הדלקת יהיה נמוך יותר. הדבר החשוב ביותר שיש להבין בכול הקשור לתזונה אחרי דיברטיקוליטיס הוא שהסעיפים במעי כבר קיימים וכי לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור. לפיכך, ישנה חשיבות עליונה למנוע בכול מחיר את החמרת הבעיה וכן להפחית ככול הניתן את הסיכוי לחזרת הדלקת.

זאת ניתן לעשות על ידי הגדלת נפח הסיבים בתפריט, הימנעות מאלכוהול המוביל לעלייה במשקל, והגדלת נפח הנוזלים בתפריט. בנוסף לכך, יש למנוע מאמץ בזמן היציאה בכול מחיר. לפיכך, יש להימנע מלדחות את היציאות ולא להתאפק מללכת לשירותים לפי הצורך. כמו כן, מומלץ לעסוק בפעילות גופנית על מנת לזרז את היציאות ובמידת הצורך ליטול מרככי צואה.