דיאטה הפוכה – מהי? ולמי היא מיועדת?

כל מי שמנסה לרדת במשקל מכיר היטב לפחות כמה סוגים שונים של דיאטות. חלק מהשיטות שמות דגש על מהירות, שיטותדיאטה הפוכה - מהי? ולמי היא מיועדת? מסוימות ממליצות על הימנעות מפחמימות, גלוטן או על ריווח בין הארוחות. אבל לאחרונה עולה המודעות לדיאטה מהפכנית, לכאורה. זוהי הדיאטה ההפוכה שלפי שמה היא עשויה להיות כל מה שרצינו ויותר. לכאורה, אפשר לאכול הכל, הפוך מכל המגבלות, ובכל זאת לרזות. אבל מסתבר שזה לא בדיוק הרעיון שמאחורי דיאטה הפוכה. בדקנו מה באמת צריך לעשות ולמי יתאים.

האם ניתן בעזרת דיאטה הפוכה להשיל קילוגרמים עודפים?

לסובלים מעודף משקל, נבהיר שדיאטה הפוכה לא באה לשנות את התפיסה. לרוע המזל, עוד לא קיימת דרך שבה אפשר לאכול מה שרק רוצים ולהרזות. מטרת הדיאטה היא לסייע לאנשים שהצליחו להתמיד בדיאטה קפדנית, הצליחו להפחית במשקל אבל חוששים לחזור להרגלים הישנים. הבעיה, כך מרגישים רבים מאיתנו, איננה להצליח להוריד כמה קילוגרמים עודפים. הקושי הממשי הוא להמשיך, להתמיד, ולשמר את המשקל הנחשק. על פי חסידי השיטה, לכך בדיוק חותרת הדיאטה ההפוכה. לעזור לנו, אחרי שהצלחנו להדק את החגורה ואנו רוצים להישאר יותר חטובים, רזים ולא פחות חשוב, בריאים.

פתאום מותר לאכול יותר

הדיאטה ההפוכה מכירה בכך שלאחר דיאטת כאסח כזאת או אחרת, הגוף מרגיש צורך להחזיר לעצמו את החוסרים. אחרי תקופה של משטר תזונתי לא פשוט, הגוף רוצה לפצות את עצמו ומכאן קצרה הדרך לעליה מהירה במשקל. הדיאטה ההפוכה נועדה לאפשר להוסיף באופן הדרגתי יותר קלוריות, אך בתוך מסגרת מסודרת.

מגדירים תקופה מסוימת, שבה נאפשר לעצמנו לצרוך קצת יותר קלוריות (עד עשרות קלוריות תוספת, מדי שבוע). השיטה הזאת הגיעה מתוך הניסיון של ספורטאים מקצועיים ובפרט מתחרים בתחרויות פיתוח גוף. לצורך התחרות, נוהגים המתחרים לפצוח בדיאטה חריפה שמיועדת להבליט את השרירים ולהוריד את מסת השומן. לאחר התחרות, הם צריכים לחזור לשגרה תזונתית בריאה יותר. צעד זה נעשה בהדרגה, בצורה מחושבת שיכולה להועיל גם לציבור הרחב לאחר דיאטה דלת קלוריות.

למי דיאטה הפוכה יכולה להתאים? ולמי לא?

דיאטה הפוכה לא מתאימה לכולם, מפני שהיא מצריכה תקופה מסוימת של גירעון קלורי. כלומר, היא מתאימה לאנשים שהצליחו לצרוך תקופה מסוימת מיעוט קלוריות, פחות ממה שהגוף שלהם צורך. במהלך תקופה כזאת מורגשת השפעה על קצב חילוף החומרים. לאחר תקופה מסוימת של גירעון קלורי, הגוף נמצא למעשה בתחושה של "חסך" תמידי. כלומר, גם אם אנו בריאים והקפדנו לשלב בתזונה את כל אבות המזון, אנחנו מתוכנתים גנטית להשלים פערים. על מנת למנוע התקפי זלילה חסרי מעצורים ועליית משקל, באה הדיאטה ההפוכה ואומרת, אפשר יותר אבל בשליטה.

חלק מהעניין הוא בהיבט הפסיכולוגי. כשאנו פוגשים דיאטה שמרשה לנו לאכול יותר, אנו לא מרגישים צורך "לתחמן". אנו פחות צריכים לפשוט על המקרר כשאנו עייפים או מדוכאים וקשה לשלוט בחסכים. חשוב רק להדגיש כי גם כשמותר לאכול יותר, לא כדאי להשתולל. לא כדאי להפנות את כל יתרת הקלוריות לעבר פחמימות ריקות או שומן רווי. דרך מאוד טובה להתנהל כך היא לשלב את העלייה ההדרגתית בקלוריות ביחד עם פעילות גופנית. הפעילות הגופנית מאפשרת שריפה של יותר קלוריות והשפעה נוספת על חילוף החומרים.

לסיכום, הדיאטה ההפוכה מתאימה לאנשים בעלי רצון, שכבר הצליחו להשיג תוצאות בדיאטה מחמירה. היא מסייעת לשמר את התוצאות, בלי להביא לתחושה של חסך לאורך זמן. מומלץ לשלב אותה עם פעילות גופנית ולחוש את ההשפעה המיטיבה של חילוף חומרים משופר.