דיאטה לחולי מחלת ריאות חסימתית (COPD)

דיאטה לחולי מחלת ריאות חסימתית (COPD)במהלך השנים האחרונות ההבנות הקשורות למחלת ריאות חסימתית עברו תמורות רבות מספור. הדבר בא לידי ביטוי בראש ובראשונה בדינמיקה שחלה בעצם הגדרת המחלה וכמובן שגם באופן שבו מתייחסים לחולה מבחינה טיפולית: בעבר COPD נתפסה כמחלה חשוכת מרפא שעירבה אך ורק את הריאות.

היום לעומת זאת, היא מוגדרת כמחלה מתקדמת רב מערכתית, הניתנת הן למניעה והן לריפוי חלקי, כשהאופן שבו היא באה לידי ביטוי בריאות הוא בהגבלה בזרימת האוויר, הניתנת להדגמה בבדיקת תפקודי ריאות.

כל אחת ואחת מהמחלות הנלוות למחלת הריאות החסימתית קשורה לנושא התזונה ולכן כיום במסגרת הטיפול יש להכניס לתמונה דיאטנית קלינית מוקדם ככל האפשר כשבמידת הצורך ניתן לערב מספר דיאטניות, העוסקות כל אחת בסוג אחר של מחלה. 

התחלואה הלבבית בקרב חולי COPD

התחלואה הלבבית קשורה לעישון, המהווה גורם סיכון ל- COPD, אך במחקרים רבים נמצא כי גם לאחר שמנטרלים את הקשר בין העישון לתחלואה הלבבית בקרב חולי COPD, עדיין נמצא שהתחלואה הלבבית גבוהה מאוד ביחס לאוכלוסייה הכללית. למעשה, נמצא כי כל ירידה של עשרה אחוז בתפקוד הריאתי, מעלה את התמותה ממחלה לבבית בעשרים ושמונה אחוזים ואת שכיחות האירועים הלבביים שלא גורמים לתמותה בעשרים אחוז.

באופן עקרוני, בכל השלבים של COPD  ניתן לראות שכיחות מוגברת של תחלואה לבבית, אך השכיחות גבוהה במיוחד בקרב אלו הסובלים ממחלה קשה בשלבים שלוש וארבע לפי דירוג GOLD. התחלואה הלבבית המהווה את מנת חלקם של חולי ה- COPD  היא בעיקר תסחיפים ריאתיים ואי ספיקת לב (שכיחות הגבוהה פי 6-7 בהשוואה לאוכלוסייה הכללית), אך בנוסף קיימת שכיחות גבוהה יחסית של מחלת לב איסכמית ואף הפרעות קצב (שכיחות הגבוהה פי 2 בהשוואה לממוצע באוכלוסייה הכללית).

אוסטאופורוזיס בקרב חולי COPD

בין עשרים לשלושים אחוז מחולי ה- COPD  סובלים במקביל גם מאוסטאופורוזיס בדרגות חומרה שונות. יש לציין כי ישנם מנגנונים רבים הגורמים להתפרצות המחלה וכי השימוש הממושך בסטרואידים המהווה את מנת חלקם של חולי ה- COPD  הוא רק אחד מהם. מחלה זו גורמת להגבלה בניידות, מגבירה את שכיחות הדיכאון וגורמת באופן כללי לפגיעה קשה באיכות החיים של הסובלים ממנה.

תסמונת מטבולית בקרב חולי COPD

בקרב למעלה משלושים וחמישה אחוז מחולי ה- COPD ניתן לאבחן תסמונת מטבולית. גם כאן, יש לציין כי התסמונת מאובחנת לא רק בקרב חולים העושים שימוש ממושך או שעשו שימוש ממושך בסטרואידים. נוכחות של תסמונת מטבולית גורמת לעלייה בשיעור התחלואה והתמותה בקרב הסובלים מ- COPD.

תת תזונה בקרב חולי COPD

כל אחת ואחת מהמחלות שהוזכרו לעיל דורשת התייחסות תזונתית ספציפית. כך לדוגמה חולי אוסטיאופורוזיס צריכים להקפיד על נטילה של תוספי סידן וויטמין D, הסובלים מתחלואה לבבית צריכים להפחית ממשקלם, לשפר את הכושר הגופני שלהם ולהמעיט בצריכת נתרן ועוד. עם זאת, ישנו מצב בריאותי מסוכן שהקשר בינו לבין התזונה של החולים חזק במיוחד כשהכוונה היא כמובן לתת תזונה.

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של תת תזונה בקרב חולי COPD , כשבין היתר מדובר בקושי רב לאכול על רקע בעיות הנשימה, המוביל להפחתה משמעותית בצריכת המזון, התפתחות של עמידות לאינסולין, ירידה בהפרשת הורמוני המין, דלקת מערכתית ועוד.

דרגת החומרה של דלדול השרירים בקרב החולים עומדת ביחס ישר לדרגת החומרה של המחלה. אי לכך, יש להקפיד על צריכה מוגברת של חלבונים ושל קלוריות ולנטר את משקלו של המטופל באופן קבוע מדי שבוע.

קראו עוד: תזונה לחולות סרטן השד