למה כדאי לאכול שומשום?

למה כדאי לאכול שומשום?שומשום הוא צמח שגדל בעיקר בסין, הודו ובורמה. הזרעים של השומשום המשמשים למאכל צומחים בתוך תרמילים ופרחי השומשום צהובים. מאחר וצמח השומשום מסוגל להתקיים גם בתנאי יובש קשים שלא מאפשרים גידול של סוגי צמחים רבים, הרי שנהוג לגדל אותו בעיקר במקומות יבשים וחמים. הגוון הטבעי של השומשום הוא צהוב בהיר, אם כי ישנם גם זנים של שומשום שחור.

השומשום הוא הצמח הראשון שהאדם הפיק ממנו שמן ולפי עדויות ארכיאולוגיות שנמצאו במקומות שונים בעולם נראה כי השומשום נמצא בשימוש האדם כבר למעלה מחמשת אלפים שנה. גם היום נהוג להפיק מזרעי השומשום שמן למאכל המשמש בעיקר לתיבול של מנות אסיאתיות ומהשארית של גרעיני השומשום לאחר הפקת השמן נהוג להפיק מזון המיועד לעופות.

השימושים של השומשום בתעשיית המזון

השומשום משמש כפי שציינו להפקת שמן שומשום, אך בנוסף לכך על ידי טחינת הגרעינים ניתן להפיק טחינה גולמית. לרוב נהוג לקלף ולקלות את הגרעינים לפני הטחינה אך בהחלט ניתן לטחון אותם כשהם שלמים להפקת טחינה מלאה או להנביט אותם לפני הטחינה על מנת להפיק טחינה גולמית בעלת ערכים תזונתיים משופרים.

בנוסף לכך, ניתן להשתמש בשומשום כמות שהוא לקישוט של מאכלים שונים כמו למשל מאפים או סלטים ולתיבול. בשומשום השחור נהוג לעשות שימוש בעיקר לקישוט של מנות סושי שונות.

לאחר רכישת השומשום ניתן להחזיקו בכלי אטום בטמפרטורת החדר למשך כחצי שנה ובהקפאה כשנה אחת.

ערכים תזונתיים של שומשום

במאה גרם שומשום מלא ניתן למצוא פחות מחמישה גרם מים. הודות לכך והודות לתכולת השמן הגבוהה של השומשום ולתכולת נוגדי החמצון הרבה שבשומשום, מדובר על מרכיב מזון בעל חיי מדף ארוכים מאוד יחסית למוצרי מזון אחרים. כמו כן, במאה גרם שומשום מלא ניתן למצוא כ- 573 קלוריות, כמות השווה פחות או יותר לכמות הקלוריות בחפיסת שוקולד של מאה גרם.

במאה גרם שומשום מלא ניתן למצוא גם קרוב לחמישים גרם שומן, 18 גרם חלבון, 23.45 גרם פחמימות ו- 12 גרם של סיבים תזונתיים. כמות הסידן בשומשום המלא גבוהה מאוד ועומדת על קרוב לגרם אחד. במאה גרם שומשום מלא ניתן למצוא קרוב ל- 15 מ"ג ברזל, 351 מ"ג מגנזיום ו- 7.75 מ"ג אבץ.

שומשום לא מלא מכיל 60 מ"ג סידן בלבד וכ- 631 קלוריות במאה גרם. לפיכך, מומלץ ביותר להעדיף לצרוך מוצרים המופקים משומשום מלא כמו למשל טחינה גולמית מלאה.

היתרונות הבריאותיים של השומשום

השומשום המלא עשיר מאוד בסידן ויכול להוות מקור מצוין לסידן עבור אנשים הנמנעים מצריכת מוצרי חלב. בנוסף לכך, השומשום עשיר מאוד בנוגדי חמצון בדגש על נוגד חמצון שנקרא SESAMIN המסייעים בהאטת תהליכי ההזדקנות, בהפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם, סוגים שונים של סרטן ועוד.