שלשולים

שלשולים - מה לאכול ואיזה תרופות לקחתהקשר בין התזונה שאנחנו צורכים לבין השלשולים הוא די ברור. רוב האנשים מודעים לצד הראשון במשוואה, והוא שמזונות מסוימים – בעיקר מזונות מקולקלים – עלולים להגדיל את הסיכויים שנסבול משלשולים. מה שלא תמיד ידוע הוא שהמזון שאנחנו צורכים יכול להיות "תרופה" יעילה מאד לשלשולים. למעשה, אי אפשר להפריד את שינוי תפריט התזונה מכל רשימה של טיפולים בעצירות. אז מהם המאכלים המומלצים מהבחינה הזו? וממה רצוי מאד להימנע?

כל המזונות שכדאי לאכול

חלק מהאנשים הסובלים משלשולים מנסים להימנע כמה שאפשר ממזון, שסבורים שעלול להגדיל את הסיכויים לשלשול חוזר. המציאות היא שחשוב מאד כן לאכול בתקופה של שלשולים, במטרה לספק לגוף את התמיכה שהוא בוודאי זקוק לה.

כמן כן, אם מקור השלשולים אינו ידוע כדי ללכת לרופא על מנת לאבחן את הסיבה לשלשולים וכמובן לשלב תזונה מתאימה שתקל על היציאות הרכות ואולי גם על הכאבים הנלווים לתופעה.

התפריט שאוכלים יכול להיות הדרגתי:

להתחיל ממאכלים פשוטים לעיכול, שיהיו בעיקר נוזליים (מרק צח וחליטות תה למיניהן יכולים לעשות יופי של עבודה). הצריכה הנוזלית חשובה במטרה להשיב לגוף את הנוזלים שהוא איבד, ומתאימה גם מכיוון שמזונות אלה לא מביאים להתאמצות של מערכת העיכול.

ההמלצה תהיה להימנע בשלב ראשון ממאכלים מוצקים, בעיקר במקרה של שלשולים אקוטיים שהגורם להם הוא חיצוני ויהיה פעמים רבות קשור לתזונה שצרכנו לפני.

התנהלות תזונתית זהירה בשלשולים

חשוב להוסיף לתפריט בהדרגה מזונות מוצקים שיהיו חיוניים עבורו, ומצד שני נחשבים לפחות מסוכנים מבחינת השלשולים. ביצים, אורז, ירקות שורש כתומים, עוף וטוסטים יופיעו ברוב הרשימות של מאכלים מומלצים לאנשים הסובלים משלשולים. ניתן להשתמש בתמיסות שתייה ייעודיות, הזמינות בחלקן בבתי המרקחת ולא מצריכות מרשם רופא.

כך, למשל, תמיסה שהבסיס שלה הוא מי אורז עם מלח, סוכר ואשלגן יכולה לסייע לגוף, בעיקר בכל הנוגע להשבת הנוזלים והרכיבים שהוא איבד במהלך השלשול, המובילים לסכנת התייבשות.

תוספי תזונה לשלשולים – תוספי תזונה הם גישת טיפול פופולרית ביותר בשנים האחרונות, כאשר יש תוספים קונבציונליים יותר או פחות. בדרך כלל מומלץ שהתוספים לסובלים משלשולים יהיו טבעיים ככל שאפשר, ושייכללו רכיבים דוגמת פרוביוטיקה, אבץ, מולטי ויטמין מינרל, וגלוטמין. למרות שניתן לרכוש אותם ברשתות הפארם ללא מרשם רופא, כן מומלץ לעשות זאת בהפניה של איש מקצוע.

המזונות המומלצים פחות לשלשולים

מן העבר השני של המשוואה, יש כמה מזונות שמומלץ להוציא מהתפריט התזונתי "עד שיעבור זעם". בעיקר מדובר כאן על מזונות שעלולים לעודד את השלשול, לרבות מזונות העשירים בשומן או בסיבים תזונתיים (סיבים תזונתיים מומלצים מאד עבור הסובלים מעצירות, המ


צב ההפוך לשלשולים).

המלצה מועילה נוספת תהיה להימנע כמה שניתן ממאכלים מתובלים יתר על המידה, ממשקאות אלכוהוליים, ממאכלים או ממשקאות עמוסים בקפאין ומצריכה של מוצרי חלב בכמות מוגברת.

אל תשכחו: מים

יש אנשים שסבורים ששתיית מים בכמות גבוהה "מדי" לאחר שלשולים עלולה להחמיר את המצב, מכיוון שמים לכאורה יביאו לכך שהצואה תהפוך למימית יותר. התפיסה הזו היא הכל חוץ ממדויקת, מכיוון שאין למים השפעה כזו על הגוף (אלא אם מדובר במים מזוהמים, אבל זה סיפור אחר).

חשוב מאד לשתות מים בכמות גבוהה כאשר סובלים משלשולים במטרה למנוע התייבשות, אחת הסכנות השכיחות המזוהות עם שלשולים. כדי להקטין עוד יותר את הסבירות להתייבשות מומלץ להקפיד על מנוחה. גם מיצים יכולים להתאים, למרות שבכמות מוגברת הם עלולים להזיק לגוף (בעיקר בגלל הסוכרים).

מיצי פירות וירקות יכולים להשיב לגוף את המינרלים והוויטמינים שהוא איבד בעקבות השלשולים, וזו הדרך המומלצת לצרוך אותם – אם שותים לדוגמא מיץ תפוזים, מומלץ שהוא יכלול כמה שפחות חתיכות פרי . במצבים של שלשולים כרוניים, רבים ימליצו על שתייה של מיץ רימונים.