בשר מתורבת: האם תחליפי הבשר החדשים בריאים לאדם ולסביבה?

האם זה לא יהיה פשוט נהדר אם נוכל ליהנות מבשר מבלי להזיק לבעלי החיים ומבלי להזיק לסביבה? בשר מתורבת יכול לסייע לנובשר מתורבת לעשות בדיוק את זה, אולם, האם תחליפי הבשר החדשים בריאים לנו? האם הם אתיים?

בשר מתורבת הוא למעשה בשר סינתטי שמיוצר במעבדה באמצעות תרבית תאים במקום בגוף של בעל החיים. בשר זה עדיין לא מאושר לצריכה ציבורית אך ישנם לא מעט מיזמים ומחקרים אשר מנסים לגדל בשר במעבדה. נשמע מעניין? המשיכו לקרוא לגלות עוד על בשר מתורבת.

מה זה בדיוק בשר מתורבת?

בשר הוא למעשה שריר של בעל חיים. בכדי לייצר בשר במעבדה נלקח תא שריר ונעשה שימוש בחלבון שמסייע לתאים להתרבות. ברגע שישנם תאים התחלתיים לא צריך יותר להשתמש בבעל החיים. להמחשה חשבו על ייצור תרביות להכנת יוגורט.

מכך, שבשר מתורבת הוא למעשה בשר סינטטי שלא צריך להרוג בעלי חיים בשבילו או לגדל בעלי חיים תחת תנאים לא טובים, כל שצריך זה תנאי מעבדה מתאימים.

השימוש בבעלי החיים בעצם מצטמצם באופן משמעותי וניתן להשתמש בתא אחד מיצור חי בכדי ליצור את צריכת הבשר השנתית של כל אוכלוסיית העולם.

מהן ההשלכות של בשר מתורבת על הסביבה?

אחת מהסיבות לכך שאכילת בעלי חיים נחשבת ללא טובה, מעבר להתעללות בבעלי חיים, היא העובדה שגידול של בעלי-חיים מצריך המון משאבים, משאבים אשר יכולים לשמש בני אדם במדינות מתפתחות ומדינות עניות. כמו כן, הכמות הלא תיאמן של בעלי חיים המגודלים רק לשם אכילה משפיעה באופן שלילי על איכות הסביבה, זאת בשל כמות הגזים הנפלטים לאטמוספירה.

בשר מתורבת צפוי לצרוך הרבה פחות משאבים והרבה פחות יצור של גזי חממה ופסולת אחרת אשר כרוכה בגידול בשר בצורה הקונבנציונאלית. מנגד, ישנה שדולה אחרת אשר טוענת שאנרגיה ודרישת דלק מאובנים של פס יצור גדול אשר מייצר בשר בצורה מלאכותית במפעל יכול להיות הרסני יותר לסביבה מאשר גידול בשר באופן קונבנציונלי.

מהן ההשלכות האתיות של בשר מתורבת?

מרבית מהקבוצות הדואגות לזכויות של בעלי החיים סבורות שבשר מתורבת הוא טוב משום שבצורה זו אין צורך לגדל בעלי חיים בתנאים מחפירים ואין צורך לשחוט אותם.

ומה בנוגע להיבט הדתי?

בישראל ישנו גם השיקול ההלכתי. ייתכן שבשר מתורבת עשוי לפתור מגוון בעיות כשרות סבוכות אשר לעיתים מתעוררות בשל הצורך להשתמש בהמון משגיחי כשרות, אשר צריכים לפקח על התהליך בו מיוצר בשר כשר, החל מהשחיטה ועד למליחת הבשר מדם. כאשר יהיה בשר מתורבת שמוכן במעבדה בעצם לא יהיה צריך את כל מערך הכשרות הזה ויהיה ניתן להשיג בשר כשר במחיר יותר נמוך.

רבנים אף החלו כבר לעסוק בשאלה של בשר מתורבת: ישנם רבנים אשר סבורים שהדינים לגבי בשר סינטטי יהיו זהים לגבי הדינים של בשר רגיל, כלומר, אם הבשר המתורבת הוא מבשר של חזיר הדין שלו יהיה כדין של בשר חזיר קונבנציונלי והוא לא יהיה כשר.

מנגד, יש רבנים שטוענים שהבשר הסינתטי נחשב ל-״פנים חדשות״, זאת משום שהתא הראשון ממנו הבשר התפתח הוא כל כך זעיר שהוא חסר חשיבות ולכן גם אם התא הראשוני הגיע מחזיר, הבשר הסינטטי יהיה כשר ואף ייתכן שהוא יחשב כפרווה ולא כבשרי.

כיצד צריכת בשר מתורבת משפיעה על הבריאות?

נכון לכתיבת שורות אלה אין אנו יודעים באמת מה הן ההשלכות הבריאותיות של אכילת בשר מתורבת, האם זה ישפיע עלינו לרעה או האם זה ישפיע עלינו לטובה?

מאחר ובשר מתורבת עוד לא נמכר באופן מסחרי הסיכון הבריאותי עוד לא ידוע לחלוטין וזוהי למעשה הסוגיה העיקרית אשר מעסיקה את החוקרים בתחום.

חלק מהרעיון של בשר מתורבת הוא לייצר גם בשר שהוא בריא יותר מהבשר הקונבנציונאלי וניתן לעשות זאת על ידי הורדת תכולת השומן שבבשר וכן על ידי בקרה על הרכיבים התזונתיים. למשל, רוב סוגי הבשר קונבנציונלי מכילים שומן רווי בכמות גדולה זאת משום שמאכילים את בעלי החיים במזון שיש בו המון הורמונים וגם תבואה העשויה מתירס בכדי שהם שהם יגדלו מהר יותר. מצב זה יכול להביא לכך שלאנשים שאוכלים הרבה בשר יהיו בעיות בריאותיות, למשל: רמה גבוהה של כולסטרול, מחלות לב, השמנת יתר  וכדומה.

החוקרים שמתעסקים בתחום של בשר מתורבת סבורים שניתן להוסיף חומצות שומן מסוג אומגה 3 לבשר המתורבת בכדי להעניק לו עוד ערכים תזונתיים.

סינגפור היא המדינה הראשונה בעולם שאישרה מכירה של בשר מתורבת ונראה שיהיה עלינו לעקוב אחר המתרחש בתחום ולראות האם תחליפי הבשר החדשים בריאים לאדם ולסביבה.