ניפוץ המיתוסים על קפה ובריאות

ניפוץ המיתוסים על בריאות הקפהקפה הוא המשקה הפופולארי ביותר בעולם. אצל רבים כל יום חייב להתחיל עם כוס קפה, כשלא מעט אנשים יקפידו על שתייה של מספר כוסות ביום. בנוסף, קפה נקשר לפעילות חברתיות (מפגש עם חברים או משפחה "על כוס קפה") ואף לבילוי. אבל מה ההשפעה של הקפה על הבריאות שלנו?

במהלך השנים נקשרו לקפה לא מעט מיתוסים. חלקם התבררו כמדויקים פחות או יותר, בעוד אחרים נשארו ברמת המיתוס הלא מבוסס או אפילו השגוי. המאמר הנוכחי ינסה לעשות לכם קצת סדר בבלגן.

קפה ומוצרי קפאין מזיקים לבריאות

המיתוסים קובעים שקפה מגביר את רמת הסיכון להרבה מאד מצבים בריאותיים שליליים. כך, למשל, קפה נחשב בעיני רבים למשקה עמוס בקלוריות, אם כי כיום ידוע שיש לקשר את זה לתוספות שנהוג להוסיף אליו (חלב, שמנת, קצפת וכדומה), או למאכלים שאנחנו צורכים בהפסקות הקפה כרגון עוגות או עוגיות לדוגמא."קפה ומאפה" הוא דיל נפוץ מאד כיום בבתי הקפה וגם הרגל של הרבה אנשים שאינו בריא במיוחד.

לצד זה נהוג לחשוב שקפה מגדיל את לחץ הדם ופוגע בספיגתו של הסידן, אם כי כיום הדעה הרווחת היא שההשפעות האלה אינן קשורות לקפה באופן ישיר אלא לגורמים אחרים או לאורח החיים המלווה אצל רבים לשתיית קפאין (נניח, העובדה שיש אנשים שמשלבים בין קפה לבין עישון, שאינו מומלץ עבור הגוף בשום צורה).

מחקרים מציגים תמונה שונה לחלוטין – מחקרים רבים מציגים את היתרונות המגוונים של הקפה, ובכלל זה יכולת הקפאין להגן על הגוף מפני מצבים בריאותיים חמורים ומחלות, העובדה שהקפה כולל רכיבים חיוניים לגוף (מינרלים, סיבים תזונתיים, ויטמינים, נוגדי חמצון ועוד), יכולתו לעורר את הגוף, תרומתו לעיכוב תהליכי ההזדקנות, שיפור יכולות הריכוז והזיכרון שהוא מאפשר ועוד.

בקפה יש רכיבים שאינם טבעיים

המיתוס הזה לא מדויק. קפה שחור מכיל ברמת ההגדרה שלו פולי קפה בלבד, מזנים שונים, אשר מופקים באופן טבעי לחלוטין. לקפה טהור לא אמורים להיות מוספים חומרים או תוספים מלאכותיים, מה שהופך אותו לבריא יותר מכפי שנהוג לחשוב.

מה שכן, עשוי להיות הבדל ברשימת הרכיבים בכל סוג של קפה שאתם שותים גם אם הוא מגיע ממכונת קפה. לכן מומלץ לבדוק את רשימת הרכיבים בקפה שאתם רוכשים לבית שלכם, במטרה לוודא שאינו מכיל רכיבים שההשפעה שלהם על הגוף היא שלילית.

קפה בכמות גבוהה מזיק

השאלה כמה כוסות קפה לשתות ביום נשאלת פעמים רבות, והאמת היא שאין לה תשובה חד משמעית. על פי ארגוני הבריאות העולמיים מומלץ כן לצרוך קפה בכמות מבוקרת יחסית, כאשר אצל אנשים מבוגרים מדובר בשלוש או ארבע כוסות קפה. ילדים ונשים הרות צריכים לצרוך כמות קטנות יותר, וההמלצה במקרים רבים לנשים הרות היא להימנע לחלוטין מקפה.

אך קיימים הבדלים בתכולת הקפאין בכל סוג של קפה, בהתאם לשיטת ההכנה וכן הלאה. לכן זה תלוי גם מה בדיוק אתם שותים ואיך אתם מכינים אותו. כמו כל דבר בחיים, מומלץ לשתות את הקפה במידה ובאופן מבוקר.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

דיאטת הקפה החדשה, עובדת או לא עובדת?