הסגולות הבריאותיות של גויאבה

הסגולות הבריאותיות של גויאבההגויאבה היא צמח ממשפחת ההדסיים המונה סך הכול כמאה מינים שונים. בין היתר כוללת המשפחה את גויאבת ההר, גויאבת התפוח, גויאבת התות ועוד. הצמחים של הגויאבה גדלים בעיקר בצפון אמריקה הדרומית, באמריקה המרכזית ובאיים הקריביים, אך גם במדינת ישראל נטועים כמה אלפי דונמים של גויאבה. הגויאבה הגדלה בישראל הותאמה לאקלים הישראלי על ידי אגרונום בשם אפרים בן דב ולפיכך נקראה על שמו.

מה הם הערכים התזונתיים של הגויאבה?

במאה גרם גויאבה ניתן למצוא כשמונים גרם מים, 68 קלוריות, 2.55 גרם חלבון, 0.95 גרם שומן, 14.32 גרם פחמימות וקצת יותר מחמישה גרם סיבים תזונתיים. כמו כן, הגויאבה היא מקור עשיר למינרלים. כך למשל במאה גרם גויאבה ממוצעת ניתן למצוא 18 מיליגרם סידן, 0.26 מ"ג ברזל, 0.23 מיליגרם אבץ, 2 מ"ג נתרן, 417 מ"ג אשלגן, 40 מיליגרם זרחן ו- 22 מ"ג מגנזיום.

הגויאבה עשירה מאוד בוויטמינים שונים ובמיוחד עשירה בוויטמין C, כשסך הכול במאה גרם גויאבה ניתן למצוא כ- 228.3 מ"ג ויטמין C.

היתרונות הבריאותיים של הגויאבה

הגויאבה ידועה ומוכרת בעיקר בשל הניחוח המיוחד שלה. הניחוח של הגויאבה עוצמתי וייחודי ביותר ולמעשה ניתן לפלג את האוכלוסייה לכאלו המוצאים אותו נעים מאוד, ולכאלה המוצאים אותו בלתי נסבל. לאור זאת, הגויאבה נקראת מאכל קצה, בדומה למשל לכוסברה. עם זאת, מעבר לריח המיוחד שלה, לגויאבה ישנם גם לא מעט יתרונות בריאותיים חשובים שחשוב לתת עליהם את הדעת כאשר מדברים על הפרי הקיצי הזה.

  • הגויאבה עשירה מאוד בליקופן, נוגד חמצון בעל השפעה מגינה מפני סרטן הערמונית וסוגים נוספים של סרטן.
  • האינדקס הגליקמי של הגויאבה נמוך יחסית הודות לתכולת הסיבים הגבוהה שלה. המשמעות היא שלמרות שהגויאבה מכילה יחסית לא מעט פחמימות, הרי שלאחר אכילת גויאבה, לא מתרחשת קפיצה מהירה של רמות הסוכר בדם.
  • הסיבים הרבים שבגויאבה תורמים גם להזנת חיידקי המעי, לשיפור פעולת מערכת העיכול ולספיחת חומרים רעילים מהמזון.
  • התכולה המרשימה של ויטמין C בגויאבה תורמת לשיפור ספיגת הברזל מהמזון, להאצת קצב הריפוי של פצעים, למניעת נזק תאי ועוד.
  • הגויאבה עשירה מאוד בוויטמינים שונים מקבוצת B. לאור זאת הגויאבה מסייעת לשמירת בריאות מערכת העצבים המרכזית, מסייעת לשמירה על כלי הדם והלב ועוד.
  • הגויאבה מהווה מקור מוצלח לברזל והברזל שבגויאבה נספג בגוף באופן יעיל יותר מהברזל שניתן לצרוך בתוספי מזון.

שילוב הגויאבה במזון

את הגויאבה ניתן לאכול כשהיא טרייה באופן בלעדי או לשלב אותה בסלט פירות (רק בבקשה לא לשכוח להזהיר את הסועדים כיוון שישנם כאלו שלא יכולים לסבול את ריחה כפי שציינו). כמו כן, ניתן להוסיף אותה ליוגורט ולשלב אותה בגרנולה, מוזלי או שייקים. למשקיענים שביניכם מומלץ לרוקן את הגויאבה מגרעינים, לרסק, להקפיא ולאכול בתור סורבה.