הבריאות שבזעתר

הבריאות שבזעתרבניגוד למה שרבים נוטים להאמין, זעתר הוא לא שמו של צמח או עשב תבלין, אלא שמה של תערובת תבלינים, שמקורה באזור המזרח התיכון. המרכיב המרכזי בתערובת הנקראת זעתר הוא צמח הנקרא "אזוב מצוי". מאחר והצמח מקושר באופן חזק כל כך לתערובת, הרי שלא אחת נוהגים לקרוא לאזוב המצוי בטעות בשם זעתר.

התערובת ניתנת להכנה במספר דרכים ולפיכך הרכבה אינו אחיד. בין היתר נהוג להוסיף לאזוב המצוי את המרכיבים הבאים ליצירת זעתר: סומק (אוג הבורסקאים), בוטום (פירות אלה ישראלית), זרעי שומשום קלויים, בת קורנית פשוטה, קורנית מקורקפת, צתרנית משובלת או זעפרן. תערובת הזעתר נפוצה בעיקר בלבנון, ישראל, סוריה, טורקיה וכן במספר ארצות בצפון אפריקה.

הערכים התזונתיים של זעתר

מאחר ומדובר בתערובת תבלינים, הרי שלא ניתן לספק מידע מדויק בנוגע לערכים התזונתיים וזאת משום שהערכים משתנים בהתאם להרכב התערובת. אי לכך, החלטנו לחלוק עמכם את הערכים של כמה תערובות זעתר הנמכרות כיום בישראל בנפרד, על מנת לסבר את האוזן בלבד (כל הערכים מצוינים עבור מאה גרם מוצר):

  • זעתר אברהם – תבלין בוסתן גלילי ארומה פראית, בוסתן אברהם – 251 קלוריות, 4 גרם חלבון, 25 גרם פחמימות, 15 גרם שומן, 535 מיליגרם נתרן ו- 156 מיליגרם סידן.
  • תערובת תיבול זעתר, Green Choice Natural – 420 קלוריות, 13 גרם חלבון, 30 פחמימות ו- 1992 מיליגרם נתרן.
  • תערובת תיבול זעתר עם שום, Green Choice Natural – 388 קלוריות, 13 גרם חלבון, 29 גרם פחמימות, 30 גרם שומן ו- 1604 מיליגרם נתרן.

היתרונות הבריאותיים של זעתר

בדומה לערכים התזונתיים, כך גם היתרונות הבריאותיים של הזעתר משתנים בהתאם להרכב המדויק של התערובת. עם זאת, ללא ספק בכל תצורה והרכב, מדובר על אחת מהתערובות הבריאותיות והמשובחות ביותר שישנן. כך לדוגמה הסומק מסייע להפחתת רמות הכולסטרול בדם, מסייע לשיפור תפקוד מערכת העיכול וכן מהווה מעין תחליף בריא למלח.

זרעי השומשום מכילים שיעור גבוה יחסית של סידן, בעיקר כשמדובר על זרעי שומשום מלא ושמן הזית המוסף לחלק ניכר מתערובות הזעתר מכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות, הנחשבות למקור הבריא ביותר לשומן בטבע.

לצד כל אלה לא ניתן כמובן שלא להזכיר את היתרונות הבריאותיים של האזוב המצוי, הידוע בתכונות האנטי דלקתיות הגלומות בו, ביכולת שלו לסייע למלחמה בדלקות חניכיים בעיקר וביכולת שלו למנוע עצירות או כאבי בטן.

השימוש בזעתר בתזונה היומיומית

אחד היתרונות המרכזיים של הזעתר בא לידי ביטוי בכך שהתערובת מאפשרת לשדרג כל סלט פשוט מבחינת הטעם והמראה מבלי להוסיף לו קלוריות רבות מדי. את הזעתר ניתן להוסיף לא רק לסלטי ירקות אלא גם לתערובות למילוי מאפים, לחליטות תה, לגבינות רכות וחצי קשות ועוד. בנוסף לכך ניתן להוסיף זעתר לבקבוק שמן זית להעשרת טעם השמן.